10 ting flyselskapet ikke vil du skal vite

10 ting flyselskapet ikke vil du skal vite

Dersom du kan de rette triksene kan din neste flytur bli bedre og billigere.

 Et lurt tips er å ringe direktenummeret til ditt flyselskap ved en av de mindre flyplassene i landet. Så unngår du køen ved callsenteret.               Foto: Odd Roar Lange

Ved flyplasskaos

Dersom du opplever kansellering eller at flyplassen stenges pga av værforhold kan det være vanskelig å komme gjennom på servicetelefonen til flyselskapet. Et lurt tips er å ringe direktenummeret til ditt flyselskap ved en av de mindre flyplassene i landet. Selv om det er dårligere kapasitet der, så slipper du unna callsenteret, og du får direktehjelp. Prøv gjerne flyplassen på ditt hjemsted dersom du kommer fra et mindre sted i Norge. Husk å lagre nummeret på mobiltelefonen din.

Billigste billetter

I perioden oktober 2014 til oktober 2015 analyserte Airlines Reporting Corporation og Expedia kjøp og salg av ti millioner flybilletter. 
Konklusjonen er klar: De billigste billettene kjøper du torsdager, med ørliten margin i forhold til å kjøpe i helgene. 
Billettpriser justeres etter tilbud og etterspørsel, og firmakunder bestiller sjelden i helgene... Les mer om dette her. 

I god tid

Bestill billetter åtte uker før avreise er ofte en smart ting. Særlig på lengre turer. Og hold deg oppdatert via nettsidene til selskapene slik at det ikke kommer spesielle kampanjer like etter at du har bestilt. Husk å sjekke prisen innen 24 timer etter bestilling, for om prisen er redusert kan du (ofte) avbestille gratis og bestille nye til lavere pris. Den mest punktlige flytiden på døgnet er mellom 11.00 og 14.00. Fra 06.00-11.00 og etter klokka 14 er det stor tetthet på flyplassene og i lufta.

Storbyferie

Sats på utreise på lørdag morgen og hjemreise på tirsdag kveld. Du sparer masse penger, får reise på mer gunstige flyavganger og slipper flyplasskøene.

Velg gjerne forskjellige flyselskap på utreise og hjemreise. Her kan det være mye penger å spare.

Connectiontid

Dersom du bestiller dine egne billetter og skal mellomlande for flybytte til neste destinasjon velger de fleste å kjøpe «gjennomgående billett». Du krysser av for avreisested og endelig ankomststed, så finner datamaskinen frem alternativer for deg. Kjøper du ”løse billetter” kan du risikere at flyselskapet ikke er ansvarlig for at du rekker neste fly.   For innlandsreiser huske å ha minimum 30 minutt mellom landing og neste avgang. Og dette er Minimum, med stor bokstav. Det fordrer at du er rask til beins og kun har håndbagasje. Du kan rekke det, men det gjør ikke alltid din innsjekkede bagasje. For utenlandsturer gjelder minimum 35 minutter såkalt ”connectiontid”.

Mobillading

Flyplassene har ofte svært få stikkontakter. Spør rengjøringspersonellet om råd. De vet nemlig hvor du finner dem. Ha gjerne med deg en egen powerbank så er du ute av alle slike problemer.

Internett

Norske flyplasser har gratis internett. Men bare i en time, sier Avinor og flyselskapene.  Men det er bare å starte ladetiden på nytt, så får du en ny time.

Fiktiv retur

Skal du fly èn vei til utlandet kan du spare mye penger på å kjøpe utreisebillett og til en fiktiv returbillett. Selskaper som KLM og Air France (og flere andre) har ofte billigere tur-retur-billett enn bare enveisbilletten.  Innenlands er det ikke noe å spare på dette, men kjøp heller en fleksibel returbillett dersom hjemreisen en usikker. Da sparer du ofte mer enn på å måtte betale opptil 500 kroner på å endre en fast billett.

Sikker flytid

Avgangstavla lyver

Denne viser deg gaten flyet ditt skal dra fra, ikke nødvendigvis det riktige tidspunktet. Sjekk med reiseagenten eller ved innsjekking din når flyet faktisk skal gå. Her kan det være store endringer i forhold til ruta, og det er irriterende å stresse seg gjennom sikkerhetskontrollen bare for å oppdage at flyet er 30 minutter forsinket.

De beste setene

Via nettstedet Seatguru kan du finne ut hvor de beste setene i ditt aktuelle fly befinner seg. Du finner flytypen ved å se på billetten/billettbestillingen. Du kan bestille et bestemt sete ved bestilling via internett 24 timer før avreise. Men du kan også endre denne på nytt like før innsjekking. Da kan du oppleve at de beste setene, som tidligere var opptatt, nå er ledige. Ved free seating står ofte kabinpersonalet står ofte og blokkerer akkurat disse setene når du kommer om bord. Spør om å få sitte der. Så får du oftest ja.

Leste du disse?

 

  

Ilse Jacobsen - fra gummistøvler til spa

Ilse Jacobsen - fra gummistøvler til spa

7 ting hotellet ikke vil at du skal vite

7 ting hotellet ikke vil at du skal vite