De trodde Danmark bare hadde øl og røde pølser

Da hadde de ikke tenkt at dette kunne dukke opp

Den danske prins Henrik har besøkt Stauning Whisky, og dette bildet ble tatt. I dag er bildet på veggen i rommet med alle whiskyfatene. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Skotland er kjent for sine whisky-turer. Men, du trenger ikke dra lenger enn til Danmark for å få sterke opplevelser.

På en gammel gård litt utenfor Stauning på Vest-Jylland finner du en helt unik opplevelse. Her kan du nemlig oppleve hvordan man lager og hvordan man smaker whisky.

Jeg tror det er stor sjanse for at du lære mye nytt. Ved Ringkøbing Fjord ligger Danmarks første whiskydestilleri. Her har ni venner slått seg sammen og de produserer whisky i Europeisk toppklasse.

Sterke saker på gang

- Vi vant gullmedalje i Wordl Whisky Award for to år siden, forteller Stefan Baungart, som omtaler seg selv som turguide i whiskyfabrikken.

De produserer tre ulike sorter: Stauning Young Rye som er 49,5 % alkohol, Stauning Traditional, som er 49,3 % alkohol og Stauning Peated som har 51,3 % alkohol. Det er med andre ord sterke saker.

Tre sterke kamerater fra Stauning Whisky. Foto: Odd Roar Lange

Dette er starten. Om 36 måneder er dette blitt til whisky. Foto: Odd Roar Lange

Læren om whisky

Dersom du er med på guidet omvisning, slik jeg var, så får du en god og lett forståelig innføring i det komplekse arbeidet med å lage en god whisky. Deretter får du være med på prøvesmaking - og til slutt får du naturligvis mulighet til å kjøpe med deg en eller flere flasker.

Stefan Baungart viser deg gjerne rundt. Foto: Odd Roar Lange

Omvisning og priser

Omvisning på destilleriet skjer mandag og onsdager kl 14.00 på tysk.
Og tirsdag og torsdag på dansk
Og torsdag ettermiddag på engelsk
Omvisningen tar ca 1 time - og nei, det er ikke nødvendig å like whisky for å ha glede av turen.
Omvisning med smaksprøver koster kr 150, mens den uten smaksprøver koster kr 50 per
Les mer om regionen på Hvide Sande
eller via nettsiden til Visit Danmark