Denne hotelltabben kan koste deg dyrt

Denne hotelltabben kan koste deg dyrt

Visste du at det var mulig å åpne hotelldøra uten nøkkelkortet?

Husk å låse hotellrommet eller lugardøra.                                                      Foto: Odd Roar Lange

Moderne hotell har moderne låssystem, med nøkkelkort istedet for tradisjonelle nøkler. Skal du åpne døra så må du holde nøkkelkortet mot en kortleser eller stikke den inn i kortsprekken.

Husk å låse rommet

Men visste du at du må gjøre det samme når du forlater rommet eller lugaren? Døren går nemlig ikke i lås av seg selv med en gang. Årsaken til dette er av sikkerhetsgrunner. Dersom det er brann i hotellet og du løper ut i gangen uten nøkkelkortet kan det hende at du må snu og komme deg i sikkerhet inn igjen på rommet. Uten nøkkelkortet er du sjanseløs. Men rommet står ulåst i 30-120 sekunder dersom du ikke har låst det ved hjelp av nøkkelkortet.

Tyvenes gode øyeblikk

Dette er sekunder som en tyv lett kan benytte når du forlater hotellrommet og går til heisen eller rundt hjørnet i gangen. Dermed har tyven fri tilgang til det du har satt igjen på rommet. Bagasje og verdisaker forsvinner. 

Både Choicekjeden og Scandichotellene i Norden bekrefter at de har denne ordningen på sine rom. I Norge er dette lovpålagt ved nybygg og ved renoveringer som er søknadspliktige, men utover dette er det ikke noe som har tilbakevirkende kraft

"Åpne dørar" gjelder også for en rekke moderne hotell i utlandet, som blant annet på feriedestinasjoner i Syden. Og det er avstanden fra rommet til nødutgangen bestemmer hvor lenge rommet skal stå åpent. 

Derfor er det slik

- Gjestenes sikkerhet er årsaken til denne funksjonen, forklarer PR- og kommunikasjonsrådgiver hos Scandic Hotels i Norge, Kristian Røise Dahl.
Dersom det oppstår en brann skal gjestene i utgangspunktet komme seg ut av hotellet og i sikkerhet.
- Vi regner med at mange gjester i en slik situasjon kanskje ikke husker å ta med seg nøkkelkortet når de forlater rommet. Dersom man ute i gangen ser at denne er fylt av røyk er det tryggere å komme seg tilbake i sikkerhet inne på rommet, og da må døra kunne åpnes uten nøkkelkortet, sier Røise Dahl.

Tur-retur nødutgangen

- Hvor mange sekunder går det før døra går i lås av seg selv?
- Det avhenger av avstanden fra rommet og til nødutgangen, sier Mathilde Vik Magnussen, kommunikasjonsrådgiver i Nordic Choice Hotels. 
- På det meste opptil to minutter, sier hun.
Siden du alltid skal bruke nødutgangen eller trappa hvis brannalarmen går, og aldri heisen, skal du kunne komme deg bort til nødutgangen og tilbake i sikkerhet på rommet igjen, dersom nødutgangen er blokkert av røyk. 
- Dette skal skje uten at døra låses i mellomtida, fortsetter hun.

Derfor: husk å låse hotellrommet eller lugardøra med nøkkelkortet neste gang.


Få med deg disse også:

Norge må bygge ut flere fjelltopper

Norge må bygge ut flere fjelltopper

Her er Widerøes luftige sommerplaner

Her er Widerøes luftige sommerplaner