Advarsel: Denne tabben kunne kostet meg hele reisekassa

Advarsel: Denne tabben kunne kostet meg hele reisekassa

Ikke gjør denne feilen når du skal betale med kort.

Betaler du med kort så sørg for at du alltid har kontroll på betalingssituasjonen.
Foto: Odd Roar Lange

(Odd Roar Lange) Det er de små tabbene som kan får store konsekvenser når du er på reise. Som å bli svindlet, for eksempel. Derfor lærte jeg av denne hendelsen. Og jeg har opplevd forsøk på det samme i flere land, blant annet i Italia, Spania og Kroatia. Her er historien:

Det er sen kveld i Amsterdam, og jeg har unnagjort 10 timers reise. Det er fristende å forlate hotellet for å ta en kjapp sen middag på en liten restaurant. Det lokkes med tapas, burger og pizza. Jeg velger en burger og en øl. Da regningen skal betales kommer en energisk servitør med regningen og noen drops på et lite fat. Jeg tar frem kortet for å betale. Han tar kortet i hånd, ser på det og forsvinner - med kortet. Etter knapt et minutt er han tilbake, med kortet plassert inne i en mobil kortleser/betalingsautomat.

Bytter kort

Jeg ber om å få betale med nytt kort. Men da blir servitøren forbannet. Kjefter høylydt og nekter meg å bytte.

Betal regningen ved bordet, eller bli med servitøren til disken. Illustrasjonsfoto: Odd Roar Lange

Jeg gir bested om at jeg skal bytte kort, ellers taster jeg ikke koden. Sterkt motvillig lar han meg bytte kort, mens jeg skjermer inntastingen av koden nesten til det patetiske, betaler og og gjør meg klar for å gå. Paret på nabobordet fått med seg opptrinnet, og jeg forklarer:

-Mist aldri kreditkortet ditt av syne. En skimming (kopiering) i en minibank er gjort på sekunder. Det samme er den på bakrommet av hvilken som helst restaurant. Videovervåkning i restauranten gjør at de kan se koden du tastet. Deretter ville de ville ha tømt kortet og reisekassa på minutter.

De takker for tipset. Og lover å følge det.

Jeg forlater restauranten og logger meg omgående inn på nettbanken og flytter pengene bort fra den første kortkontoen. Man kan aldri være for sikker.

Men man kan være sikker på én ting: Mist aldri kredittkortet ditt av syne.

Få med deg disse også:

«Reisebyråenes småbyer er i virkeligheten turistfeller»

«Reisebyråenes småbyer er i virkeligheten turistfeller»

Nei, ungdommene er ikke dekket av reiseforsikringen din

Nei, ungdommene er ikke dekket av reiseforsikringen din