THE TRAVEL INSPECTOR

View Original

Dette er de 29 nye verdensarvstedene

Mens flere norske er under sterkt press

Vatnajökull Nasjonalpark på Island. Foto: Arnason/Unesco

See this content in the original post

(ODD ROAR LANGE): 35 ulike steder var nominert til en plass på verdensarvlista. Men ikke alle ble godkjent. Allikevel var det hele 29 nye steder som har fått plass på den eksklusive lista.
Her finner du blant annet gruvene i Orefjellene i Tyskland, Jaipur by i India, flintgruvene i Świętokrzyskie, Krzemionk i Polen og Risco Caido og de hellige fjellene i Gran Canaria kulturlandskap i Spania.

Norden på lista

Inn på lista kom også Vatnajökull Nasjonalpark på Island. Island har forøvrig hatt en nedgang i turismen, og det er godt nytt både for turister og fastboende. For det er ingen tvil om at sagaøya var under alt for stort turistpress, og dermed gikk prisene i været mens servicen dalte.

Risco Caido og de hellige fjellene i Gran Canaria kulturlandskap i Spania. Foto: Unesco

Norge på verdensarvlista

Verdensarven i Norge består av syv ulike verdensarvsteder. I tillegg kommer fire punkter på Struves Meridianbue. Ett av stedene - Vestnorsk Fjordlandskap, omfatter arealer som inkluderer tre fylker og seks kommuner. Vestnorsk fjordlandskap kom i 2005 inn på UNESCOs verdsarvliste.
Verdsarvområdet består av to delområder: Geirangerfjordområdet og Nærøyfjordområdet. Og disse to områdene er, sammen med Bryggen i Bergen, de som i løpet av de siste to årene er blitt under stort turistpress. Og utslipp fra blant annet cruiseskip og turistbusser har ført til at flere har ment at stedene burde strykes fra lista.
Unesco har laget en liste over 54 steder som er i fare og som trenger umiddelbar beskyttelse, men ingen av disse er i Norge.
De første norske stedene som ble innvotert på lista var Bryggen i Bergen og Urnes stavkirke, begge innskrevet i 1979. Den siste var Rjukan-Notodden Industriarv som ble innskrevet i 2015. Flere norske steder er til vurdering på den tentative listen.

Vil du finne de unike verdensarvstedene så kan du lete på dette interaktive kartet.
(Forsidefoto av Ásbyrgi : Snorri Baldursson/Unesco)

See this content in the original post