Flystuer: - Derfor hater vi bagasjen din

Det er ikke helt tilfeldig at noen kofferter får mye juling. Og se tipset for å finne forsinket bagasje.

Det går hardt for seg når flyene skal tømmes.                                         Foto: Odd Roar Lange

(Odd Roar Lange): Du har kanskje sett dem, gjennom vinduet på flyet eller flyplassen.
De som pakker bagasje inn eller ut av flykroppen.
Og da har du kanskje sett det samme som meg? At de ofte behandler bagasjen din - og dermed deg som kunde og passasjer - som om de hater deg.
Kofferter kastes ned fra flyet og ned i den ventende trillevogna.
Dersom du har flaks så bruker de samlebånd som gir bagasjen en mildere behandling. Med mindre bagasjen faller ned av båndet og rett i bakken.

Dette hater vi

- Det vi hater aller mest er tunge kofferter. Vi har vernesko på beina, og de tunge koffertene bruker vi å sparke til inne i flyet når vi stabler kofferter og bager, sier en stuer som har jobbet i en årrekke på Gardermoen til Thetravelinspector.no

-Derfor skal du heller fordele vekten på to kofferter, istedet for en tung.

-Jeg ville aldri reiste med bag. Bruk hardplastkoffert, sier den samme stueren. 
- Dersom du hadde sett behandlingen bagasjen får så skjønner du hvorfor. Kjøp kvalitetskoffert. Billig dritt er nettopp dét: noe billig og dritt.

Lønningene synker og arbeidsvilkårene for bakkepersonellet på flyplassen er blitt dårligere de siste årene.
Det skal jobbes mer for mindre. Det er ett av resultatene av konkurransen i mellom flyselskapene og ett av resultatene av at vi vil betale mindre for flyreisen.
Det betyr at kofferten din får hardere medfart enn før.

Forsinket bagasje

Et lite tips på slutten: Dersom du kommer til ankomstflyplassen og bagasjen din mangler. Sett deg på en benk og vent en halvtimes tid. Det er nemlig svært sannsynlig at kofferten din dukker opp på samlebåndet lenge etter "last bag on belt". 

- Noen ganger faller bagasjen av når vi kjører fra flyet og inn til ankomsthallen. Vi gidder ikke stoppe og plukke den opp, men satser på at noen andre som kjører forbi gjør det litt senere. Og det skjer jo selvsagt før eller senere. Dermed kommer bagasjen din lenge etter at de andre har fått sin, forteller to andre stuere ved Oslo Lufthavn Gardermoen. 

Det siste tipset har jeg selv testet på Kastrup, på vei fra Oslo til Rio. Og på Gardermoen, etter en reise fra Tromsø til Oslo.
Og, ja. Det fungerer. Kofferten dukket opp 35 minutt etter alle andres bagasje var hentet.

Har du opplevd noe uregelmessig med bagasjen på fly? Fortell om det i kommentarfeltet.