Kjenner du de nye passreglene?

Kjenner du de nye passreglene?

Dette bør du passe på før du reiser.

Du er klar for turen til København. Men kan du passreglene som gjelder? Foto: Odd Roar Lange

Den store strømmen av flyktninger til Norge og andre Schengen-land før jul har fått flere av landene til å stramme inn grensekontrollen. Eller såkalt "utvidet grensekontroll i indre Schengenområde" som det også kalles. Det gjelder også inn og ut av Norge - for alle.

NORDISK REISE - HUSK PASS

Skal du reise til Sverige på harryhandel må du huske å ha med deg pass. Det samme gjelder hvis du reiser med "danskebåtene". 

- Vi har et daglig og tett samarbeide med politiet, sier Kariann Jacobsen, teamleder portoffice i DFDS Seaways.

- Vi anbefaler alle våre reisende å ta med seg pass, selv om de bare skal en tur til Danmark. Vi sjekker at alle har gyldige reisedokumenter, og pass er absolutt å foretrekke. Vi kontrollerer alle som reiser ut fra Norge.

Og ved alle ankomster til Norge er også politiet på plass for å sjekke at folk har med pass og eventuelle visum, for dem som skal ha dette. Denne dokumentkontrollen blir også foretatt i København, så eventuelle mangler skal avdekkes der, sier Jacobsen.

REDNINGEN

 - Hva skjer dersom man har glemt pass?

- Det vil som regel kunne ordne seg ved hjelp av førerkort, bankkort og annen ID. Det viktigste er å kunne avklare ditt statsborgerskap. Men vårt soleklare råd: Husk pass for alle som reiser. For barn kan man også ha med fødselsattest e.l. Erfaringene våre så langt er at alle reisende synes dette er ok. Det handler om sikkerhet også for passasjerene våre, sier Kariann Jacobsen.

Fikk du med deg disse?

Nå ryker reiselivssamarbeidet

Nå ryker reiselivssamarbeidet

Nå kan det bli enklere å bestille hotell

Nå kan det bli enklere å bestille hotell