Slik skal de farge Göteborg grønn i sommer

Slik skal de farge Göteborg grønn i sommer

Seilerne inntar byen. Du kan bli med

 Foto: Dino Soldin Stendahls

Foto: Dino Soldin Stendahls

(ODD ROAR LANGE): Det blåser en grønn vind over Europa. Miljøhensyn og bærekraft blir viktigere og viktigere. Og nå vil svenskene ha grønn fokus på reiselivet. Den 14.-21. juni ønsker Göteborg igjen velkommen til verdens tøffeste jorda-rundt-regatta. Det blir stor fest i Frihamnen, hvor alle er invitert til å være med på seileventyret – og årets fokus rettes mot å redusere plastforsøpling i havet.

Jorda rundt

I oktober 2017 gikk startskuddet for Volvo Ocean Race i Alicante, og nå befinner seilbåtene seg mellom Newport og Cardiff før de i juni melder sin ankomst i Sverige, skriver Visit Sweden i en pressemelding.
 Etter åtte tøffe måneder rundt jorden og 46 000 sjømil bak seg er de klare for et siste stopp før målgang i Nederland.
Arrangementet finner sted i hjertet av Göteborg, i Frihamnen, der en del av den nye delen av byen nå vokser fram. Her kommer konkurransebåtene til å ligge og det blir et stort tilbud av underholdning, aktiviteter og seiling i verdensklasse. Du kommer deg enkelt til Race Village enten til fots, med sykkel, buss, trikk eller ferge. 
Les mer her

Way out West Foto: BeatriceTörnros

Miljøfokus

Det er i år fjerde gangen konkurransen besøker Göteborg – Volvos hjemsted. I år er det også et særlig fokus på forsøpling og miljøet i havet. Nye studier viser at det kommer til finnes mer plast enn fisk i havet i år 2050. Plast forårsaker store skader både på dyr og mennesker, og Volvo Ocean Race har derfor innledet et samarbeid med FNs miljøprogram. Denne delen av konkurransen kommer til å fungere som en global kommunikasjonsplattform for å forsterke FNs «Clean seas» kampanje, som har budskapet «Turn the tide on Plastic». Med kampanjen ønsker man å oppnå en drastisk minskning av produksjon og bruk av engangsplast, samt et globalt forbud mot mikroplast.

Bærekraftig storby

Göteborg går foran som et godt eksempel som en miljøvennlig storby og har et stort fokus på bærekraft så vel økonomisk, økologisk og sosialt. Göteborg har lenge hatt fokus på være en økovennlig by. Byen er en av de ledende innenfor bærekraftig konstruksjon, søppelhåndtering og fornybar energi. 93 prosent av alle hotellrom i byen er miljøsertifisert og alt kjøtt som serveres i kommunen er organisk. 90 prosent av Göteborgs kollektivtrafikk drives med fornybar energi og det finnes 72 ulike stativer med tilgjengelige bysykler rundt omkring i byen. Göteborg har siden 2011 fungert som Fair-trade City og ble også samme året kåret til Europas beste miljøturisme-destinasjon. Det er ingen tvil om at Göteborgerne setter miljø i sentrum.

Les mer her

Spis grønt

Det finnes en rekke bra alternativer for deg som vil spise på restaurant med økovennlig profil. Her er et utvalg av steder som serverer økologisk, grønn og lokalprodusert mat:

 • Taverna Averna – En italiensk restaurant som er KRAV-sertifisert og dyrker sine egne grønnsaker på taket.
 • Cum Pane – Et lite og autentisk bakeri som baker alt fra bunnen av. Her er alle ingredienser organiske og økosertifisert.
 • The Green Room – Lisebergs vegetarrestaurant tilbyr et bredt utvalg av vegansk mat. 
 • Upper House – Restauranten på toppen av Gothia Towers har både en stjerne i Michelin Guiden, en egen takhage og bikuber.
 • Open New Doors – Restaurant i sentrum av byen som serverer vegansk raw food laget på sesongens råvarer.

Upper House Foto: Jimmy Millblad

Grønne eventer og aktiviteter

 • Det skjer mye spennende i Göteborg som har fokus på bærekraft og miljø, dette er noen av de grønne arrangementene og aktivitetene du kan delta på:

 • Göteborg kulturfestival – En av Skandinavias største kulturfestivaler jobber aktivt med bærekraftig problematikk og har blitt tildelt Green and Clean prisen av European Festival Association.
 • Way Out West – Festivalen var den første i Sverige som ble KRAV-sertifisert og all mat som serveres på festivalen er vegetarisk.

Foto: Dino Soldin Stendahls

Miljøvennlig shopping

 • Bevisst shopping hvor man tar hensyn til miljøet er ikke vanskelig å gjennomføre i Göteborg. Her er noen av shoppingalternativene i byen:

 • Thrive – Her finner du organisk, rettferdig og bærekraftig fashion. Butikken er bygget opp av økologiske materialer og innredet med resirkulert og naturlig materialer.
 • Eco Market – I bydelen Haga finner du Eco Market som selger øko-vennlige produkter. De tilbyr også gratis kurs om bærekraftig forbruk og organisk fashion.
 • Nudie Jeans – Nudie Jeans er en suksesshistorie fra Göteborg som er kjent for sin gode kvalitet og sitt bærekraftig jeans-merke. Buksene er laget med 100 prosent organisk bomull-denim og butikken tilbyr reparasjon av brukte klær, salg av second hand produkter og resirkulering av brukte og ødelagte klær.
 • Fram – Butikk med tradisjonell og genuint preg som selger økologisk mat.
 • Myrorna – Bruktbutikken Myrorna på Järntorget er en av Sveriges største. Her finnes det fire etasjer med klær, møbler og bøker.
 • Klädoteket – Klädoteket tilbyr klær og tilbehør til utlån og arbeider for inspirere folk til å gå med bærekraftig mote.
 •  
 • Urban Farming Safari – Göteborg er kjent for å være Sveriges beste på urban dyrking. Ta en guidet tur til byens mange hager og lær mer om hvordan du dyrker mat i byen.
 • Badstue og offentlig basseng i Frihamnen – På Frihamnen kan du prøve den lokale saunaen som er laget av resirkulert materiale og ta en dukkert i det offentlige bassenget, hvor vannet er renset uten klor.
 • Gunnnebo hus og hage – Gunnebo er en kulturarv med KRAV-sertifisert restaurant, som har en vakker kjøkkenhage hvor det vokser krydder, grønnsaker og frukttrær. Stedet har to stjerner i Michelin Guiden og parken er organisk sertifisert siden 2006.

Les mer om Sverige:

Nå får du rekordbillige reiser til syden

Nå får du rekordbillige reiser til syden

Startet badesesongen? Del ditt badebilde

Startet badesesongen? Del ditt badebilde