Denne dagen måtte jeg intervjue kongen på do

Denne dagen måtte jeg intervjue kongen på do

Kongen har vært konge i 25 år. Jeg er den eneste som har intervjuet han på do. Her er historien.

bilde4.jpg

Historien skriver seg fra VM i seiling (One Ton Cup) ved Skovshoved like nord for København i juli 1992. Jeg var på jobb for Dagbladet og skulle dekke mesterskapet sammen med fotograf Tore Bergsaker. 

Kong Harald, på en senere seilbåt - Fram XV.                         Foto: Odd Roar Lange

Før avreisen til mesterskapet hadde jeg sendt et antall intervjuforespørsler via telefakser (!) til slottet. Svarene uteble, men jeg tok opp igjen tråden da vi ankom Skovshoved tirsdag30. juni . Og svaret var at vi kunne møte opp til intervju ved bryggen når de kom på land etter trening to dager senere.

Men, denne torsdagen hadde også VG ankommet Skovshoved. Og jeg skjønte at de ville få det samme intervjuet dersom de møtte opp på brygga sammen med oss. Derfor var gode råd dyre. Vi ville gjerne ha dette eksklusivt. Løsningen ble denne (litt ufine):

VG og øl

Jeg og fotografen inviterte VG på lunsj med øl på yachtklubben, og forklarte de nyankomne at kongen og Fram XI neppe ville være i land før klokka 17. (Selv om vi hadde intervjuavtale klokka 15 – men dét kunne vi ikke la VG-teamet få vite.)

Og mens vi skaffet flere øl til våre gjester snek jeg meg på do, og derfra ut og ned på brygga kl 15. Fotografen fikk være igjen på bar sammen med VG og klekke ut en forklaring på mitt lange fravær. Bilder fikk vi heller ta senere…

Kongen tar roret. Mens jeg tok styringen over intervjuet.                   Foto: Odd Roar Lange

Kongen ville gjerne intervjues på dekk i finværet, men da skjønte jeg at vi kunne bli observert fra yachtklubben. Derfor foreslo jeg at vi kunne gå ned i båten. Men det var trangt ombord og i hovedrommet mannskapet i gang med å pakke seil, så kongen og jeg måtte frem i forpiggen (det forreste rommet i båten).

I dette rommet er toalettet det eneste “møbelet” - siden det var en ren regattabåt og ikke en turseiler, og derfor ikke utstyrt med annen luksus.

-Du får sette deg på tronen du, sa kongen. Og pekte på toalettet.

Journalisten på tronen

-Det er bare jeg som bruker dette ombord. De andre tisser over rekka, men dersom jeg gjør det så kommer vel dere fra avisene med de lange telelinsene. Og siden bare jeg bruker toalettet, så kalles det av de andre gutta ombord for tronen…, forklarte kongen.

-Og dersom jeg setter meg på doen nå, så skriver du sikkert at: “Dette sier kong Harald til Dagbladet mens hans sitter på do, hehe…”, fortsatte kong Harald

Kongen havnet på gulvet

Kongen ser fremover, mot nye seiløyeblikk. Jeg vil gjerne treffe ham igjen, selv om det ikke er på do.

Foto: Odd Roar Lange

Og han hadde helt rett. Derfor satte jeg meg på doen, og han seg på dørken. (Gulvet i båten). Etter en stund ble han sliten og la seg ned så lang han var. Og slik ble intervjuet gjort, mens jeg satt på do og han lå foran beina mine!

Jeg husker ikke så mye av selve intervjuet, annet enn at vi snakket om  seiling, om fritid, fri fra familien, kongeplikter osv. Tror jeg må finne det i et arkiv. For såvidt jeg husker så omtalte jeg hele trone-seansen også der.

Min tid som kongereporter har hatt mange snodige øyeblikk. Jeg har blant annet stjålet dronning Sonjas paraply...

Redningen når du blir forbannet i utlandet

Redningen når du blir forbannet i utlandet

Slik pynter vi oss på nasjonaldagen

Slik pynter vi oss på nasjonaldagen