10 ting du slipper å irritere deg over på årets Norgesferie

Dette kan du virkelig glede deg til

Håndklemafiaen starter lenge før soloppgang. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Gleder du deg til ferien i år? Bra. Og du er ikke alene. Og mens vi gleder oss over å feriere i Norge, enten hjemmefra, kortreist eller langreist, så er et mye å glede seg over. Blant annet alle tingene som irriterer i ferier til andre himmelstrøk. Eller ting vi ikke er så glade i her hjemme.
Har forslag til ting på lista som mangler? Skriv det gjerne i kommentarfeltet nederst,

Håndklemafiaen

Tyskere og engelskmenn som står opp grytidlig for å okkupere de beste solsengene ved hotellet, for deretter å gå tilbake for å sove tre timer til. Og som ikke ankommer bassenget igjen før ved 12-tiden. Også kjent som håndklemafiaen.

Taxfree

At favorittmerket ditt i taxfreebutikken er utsolgt, og at du også ender opp med en altfor kostbar pose med taxfreevarer som som strengt tatt ikke trenger. Siden du har gått opp tre kilo i ferien så er de fire store sjokoladeplatene du kjøpte med deg hjem bare til stor frustrasjon.

Pass

At du ikke finner igjen passet til ungene, og når du endelig finner dem så oppdager du at utløpsdaoen var i mars. I år slipper du å måtte bruke en hel fridag i mai eller juni til å stå i passkø for å redde ferien.

Du slipper passkø før du skal til utenlandsferie i år. Foto: Odd Roar Lange

Hangover

Sydenferien får veldig mange til å øke alkoholkonsumet. Noen starter med å kjøpe Norges dyreste halvliter på Gardermoen mens de venter på charterflyet. Deretter går det jevnt og trutt helt til bondeangeren melder seg på flyet hjem, én, to eller tre uker senere. Det høye nivået på alkoholavgifter gjør at du neppe sitter på uterestaurant og drikker øl eller paraplydrinker 14 dager i strekk.

Bikini-angst

Bikiniangst? Legg badeferien til Svalbard. Her bader man fort, og ingen bryr seg om hvordan du ser ut. Foto: Visit Norway

Rakk du ikke å komme i »bikinform» i år heller. Pust ut. Det er mulig å velge norske reisemål med begrenset bruk av bikini. Svalbard er en temmelig sikker vinner. Et fabelaktig reisemål med begrenset fokus på bading.
Og i den grad du skal bade på Svalbard så er kroppsfasongen din det du kommer til å bekymre deg aller minst om.

Cruiseturister

Har du irritert deg over å måtte gå i kø for å oppleve turistattraksjoner eller naturattraksjoner på populære reisemål langs kysten? Da er det bare å glede seg. Det kommer få - eller mest sannsynlig - ingen cruiseskip fullstappet med utenlandske turister til norske havner denne sommeren. Gevinsten er renere luft og bedre plass.

Kinesere

Det mye som kan irritere nordmenn når det gjelder kinesiske turister. Vi forstår ikke det kvekk av det de sier, de kommer i store flokker og går rett frem samme hva de møter på. De blir aldri ferdig med å ta gruppebilder foran statuer, utsiktspunkt og hotellinnganger. Og de sniker i køen ved frokostbordet og maltrakterer gjerne en vakker buffet i løpet av få minutter. I år slipper du unna.

Strandselgere

Er du lei av at barna dine kommer hjem fra stranda med en kostbar flette i håret fordi dere ble overmannet av pågående strandselgere. Eller du kjøpte en nesten ekte Rolex til «råbillige 100 Euro» - som stoppet etter 48 timer.Pust ut. Du slipper dette i år.

Valutatrøbbel

Husker du aldri om du skal betale i norsk eller lokal valuta når du betaler med kredittkort? Eller glemmer du hvilke minibankautomater som tar svinedyre gebyrer ved uttak av lokal valuta. Og helt til slutt: sliter du skikkelig med omregningstabellen fra lokal valuta til norske kroner? Du trenger ikke ofre dette problemet ett eneste sekund.

Turistdiaré

Norsk mat er mer variert enn du tror. Men bakteriefloraen er allikevel vanligvis gjenkjennbar for kroppen din. Risikoen for turistdiaré er sterkt begrenset. Men husk god håndvask uansett. Regelen er: grundig håndvask først. Deretter antibakterielt produkt - ikke motsatt rekkefølge

Bonustipset du aldri må glemme

Sprøyteangst? Du trenger ikke tenke på reisevaksine i år. Foto: Odd Roar Lange

Reisevaksine

Glemte du årets reisevaksine? Ikke noe problem. Du trenger ikke noen spesielle vaksiner for å reise i Norge. Men glem aldri, jeg gjentar: aldri, å følge myndighetens råd for å begrense smittesituasjoner. Selv om ting er lov så er det ikke alltid lurt. Skaff deg sikkerhetsmargin. Og gled deg skikkelig til årets ferie i Norge - enten den er hjemme eller ute.