Denne kokken fortjener en stjerne

Wassim Hallal venter på sine Michelinstjerner. Foto: Odd Roar Lange

Danmark knuser Norge når det gjelder Michelin-stjerner. Men denne mannan – som omtales som den beste – mangler foreløpig sine.

Ved Oddervejen i Aarhus, litt utenfor bysentrum, i Danmark ligger et hvit murbygning. Knapt til å legge merke til, om du kjører forbi og ikke vet hva som skjuler seg innenfor veggene. Men er du på jakt etter et helt uforglemmelig måltid. Da bør du stoppe her.

Eller: Strengt tatt vil det ikke hjelpe å stoppe for et drop-in-måltid. For du må bestille bord på forhånd, og du må regne med inntil 2 måneders ventetid.

Stjernekokken Wassim Hallal - merk deg navnet.

Til gjengjeld vil den libanesisk/danske kokken Wassim Hallal gi deg en en opplevelse som er i skandinavisk toppklasse. Restaurant Frederikshøj er foreløpig uten Michelinstjerner. Det kan endre seg torsdag 26. februar 2015. Da lanserere Guide Michelin sin nordiske utgave, og dermed kan restauranter utenfor hovedstedene få tildelt stjerner. (Gøteborg har stjernerestaurant fra før, men ellers ellers er det kun i København, Oslo, Helsinki og Stockholm)

Denne retten er en uforglemmelig dessert. Blodappelsin og krydderkake i midten og - og flortynn karamell rundt. Foto: Odd Roar Lange

I Danmark er det stor tro på at Wassim Hallal, mannen som nevnes av alle som topprangerer danske kokker, skal komme inn på listene. Og etter å ha besøkt Frederikshøj denne uka er det vanskelig å være uenig.

Frederikshøjs mat smaker himmelsk, vinmenyen er uimotståelig og rettene er presentert som utsøkte kunstverk.  Wassim serverer alt fra treretters og opp til 17-retters middager.

Dessert med ananas, kokos og vanilje - på Frederikshøjs måte. Foto: Odd Roar Lange

3-retter med vinpakke koster 1200 dkr.

6-retter med vinpakke koster 1540 dkr

DeLuxemenyen koster 2500 dkr.

Y24A8464

En virkelig god grunn til at Wassim bør få to stjerner er at han har klart å skape denne restauranten langt utenfor den skandinaviske mathovedstaden København.

– Jeg kunne sikkert flyttet til København. Men familien min bor her, og jeg vil skape noe her, sier Wassim Hallal.

Kamskjell, selleri og et lokk av gull. Foto: Odd Roar Lange

Aarhus er Danmarks nest største by, og i rivende utvikling, med ny sjøfront, utbygging av elveområdet i sentrum, 4000 nye innbyggere hvert år, og klar for å bli Europas kulturhovedstad i 2017.

Med Frederikshøjs Michelinstjerner er det enda en grunn til å besøke Aarhus – en av mine absolutte danske favorittbyer.

Mine hotellanbefalinger i Aarhus:

Villa Provence

Radisson Blu Aarhus

Reiseforslag fra Oslo til Aarhus: Med fly fra Gardermoen (SunAir for British Airways)

Med båt og bil Stenaline til Frederikshavn.

PS: I Grønnegade 2 ligger siste tilvekst på Frederikshøjs familietre. Smørbrødrestauranten  og konditoriet F-Høj.  Stikk innom for en ekstraordinær opplevelse.

Ler mer her:

Visitaarhus

Visitdenmark

 PS: Etter at jeg var på besøk har Michelin Guide 2015 blitt offentliggjort. Og Fredrikshøj har fått sin fortjente stjerne.