Disse feriereisene skal du ikke bestille nå

For da kan du se langt etter årets Norgesferie

Slik lokker charterselskapet TUI på sine nettsider ved starten av mai 2020

(ODD ROAR LANGE): Utenriksdepartementet fraråder alle nordmenn å reise til utlandet. Men charterselskapene forsetter å lokke nordmenn til å kjøpe sydenturer allerede både for mai og juni, og for såvidt også for resten av sommeren.
For høsten lokkes med med flere tusen kroner i rabatt dersom du bestiller allerede nå.
Både TUI, Ving og Apollo er i full gang med sommersalget - som forståelig nok går svært tregt.
Allikevel ligger tusenvis av charterreiser ute på nettsidene, uten at det følger noen advarsel om at du risikerer pengene dine blir låst i månedsvis dersom du bestiller slik reiser.

Rentefritt lån fra deg

«Tilbakebetalingene kommer, men ber om forståelse for at det tar lengre tid enn vanlig», skriver Ving på sine nettsider.
Og det kan ta veldig lang tid og pengene er neppe på kontoen din før sommerferien er over, med mindre Regjeringen endrer sin nylig vedtatte pakkereiseforskrift. For Regjeringen innførte en ny forskrift som gjør at reisearrangører ikke trenger å betale tilbake pengene innen fjorten dager etter en avlyst reise. Nå kan de beholde pengene i inntil tre måneder før du får dem tilbake.
-Vår første avgang er 20/21 juni, og ja de reisene ligger ute til salg. Det gjøres løpende vurderinger og justeringer av vår kapasitet, sier Nora Aspengren, informasjonsansvarlig i TUI.

Og du må betale lånet

Nordmenn som foreløpig bare har betalt inn depositumet må betale inn hele hovedbeløpet ved avtalt forfall for ikke å miste retten til innbetalt depositum. I praksis betyr det at de må betale inn titusenvis av kroner i et rentefritt lån til charterselskapene.
Nå har Virke Reiseliv kontaktet Regjeringen med tanke på å få endret ordningen. De foreslår at Regjeringen gir et bransjelån til Reisegarantifondet slik at reisearrangørene kan betale tilbake penger til forbrukerne.
Men i neste runde kommer regningen tilbake til forbrukerne fordi Virke foreslår at beløpet skal tilbakebetales solidarisk av bransjen, gjennom at det legge på et kronebeløp/gebyr/avgift på pakkereiser som selges fremover.  
- Utbetalingene har startet, men dette er per nå en manuell jobb som dessverre tar tid. Vi informerer om at pakkereiseloven er midlertidig justert og at tilbakebetalingsfristen nå er 3 mnd slik at våre kunder er klar over det, fortsetter Nora Aspengren.

Trått sydensalg

-Hvorfor fortsetter dere å selge pakkereiser til utlandet til tross for at UD fraråder slike reiser, kommunikasjonsansvarlig Siri Røhr-Staff i Ving?
- Vi kan ikke avlyse en reise før reiserådet fra UD faktisk gjelder.
UD har ikke satt nytt reiseråd, men reiserådet gjaldt i første omgang fra 14. mars til 14. april, og ble 3. april forlenget «inntil videre». Noe som i praksis er 14 dager av gangen.
Når det er sagt jobber vi hver dag med å kutte flygninger som et resultat av alle landene som kommer med sine datoer for åpning (Hellas, Tyrkia etc.). At disse reisene ligger ute er ikke noe særlig problem da det ikke er noen som bestiller reiser for mai/juni, sier Røhr-Staff.

Nora Aspengren i TUI sier dette:

-For reiser som ikke kommer under UDs bestemmelser så gjelder vanlige vilkår. Reisen kan endres, men betaler man ikke utestående beløp innen forfall så risikerer man å miste depositumet. Jeg har full forståelse for at mange har spørsmål og at det er usikkerhet om sommerens reiser. Vi forholder oss til situasjonen slik den er nå, og vurderer som sagt vår kapasitet fortløpende. Jeg vil anbefale å enten vente å se hvordan ting utvikler seg. Blir reisen din kansellert så vil man få de pengene tilbake - eller ombooke reisen til et senere tidspunkt. 

Avstå fra bestillinger

Det er med andre ord stor usikkerhet knyttet til sydenreiser og charterturer i disse dager. Det samme gjelder flyreiser til utlandet i sommer.
Å bestille charterreiser i disse tider er neppe noe som mange tenker på. Og ikke er det særlig smart heller. Med mindre reiseselskapene kommer opp med tilbud om en 100 prosent risikofri bestilling, der du uten kostnader kan avbestille reisen og å få pengene dine tilbake omgående. Slike ordninger har foreløpig ikke vært diskutert offentlig.