Nå blir flybillettene dyrere

Derfor blir det dyrere å fly

IMG_9624.jpeg

(ODD ROAR LANGE): Er du blant dem som er veldig glad i billige flybilletter? Da er dette dårlig nytt for deg. For nå ventes flyprisene å stige. Og årsaken er sammensatt.

- At prisene i en stund har opplevdes som svært rimelige, henger også sammen med enkelte tiltak som regjeringen innførte under pandemien. At disse tiltakene oppheves, vil påvirke prisene. Dette gjelder blant annet momsen, som fra 1. oktober øker fra seks prosent til 12 prosent. Denne ble som et tiltak redusert i forbindelse med pandemien, sier sier Eline Skari, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian i denne artikkelen jeg har skrevet for Din Side.

Flypassasjeravgiften er planlagt gjeninnført fra 1. januar 2022. Denne ble kuttet i sin helhet som et tiltak i forbindelse med pandemien.

Dyrere drivstoff

- I tillegg har drivstoffprisene over tid økt. Det er også en faktor vi må ta med i prisbildet, og om utviklingen fortsetter i det samme sporet vil dette også kunne påvirke prisene på flybilletter fremover, sier Eline Skari.

- Under pandemien har det vært fascinerende å følge alle ekspertene som har spådd at prisene skal veldig opp eller veldig ned. Konkurransen i luftfarten både i Norge og internasjonalt er hard, og med fasiten i hånd ser vi at prisnivået er omtrent der vi var før pandemien. Hvordan det vil endre seg i fremover er ren gjettelek, for konkurransen fortsetter og prissettingen på en på en flybillett er dynamisk. Det vil si at de beste kjøpene gjør du vanligvis hvis du er tidlig ute, men du kan gjøre gode kjøp nærmere avgang også, sier John Eckhoff, pressesjef i SAS.

Passasjeravgiften kommer

Fra 1. januar 2022 kommer passasjeravgiften på 77 kroner tilbake dersom ikke politikerne vedtar en forlengelse av fritaket som gjelder nå.

Hos flyselskapene anses en forlengelse av avgiftsfritaket som lite sannsynlig.

Dermed blir det ytterligere et prispåslag på flybillettene fremover.