Slik får du en egen turistforeningshytte i vinterferien

Topp hytter til lavest mulig pris - denne sjansen kommer aldri tilbake

Hytten ble gitt av Bergens Tidende til Bergen og Hordaland Turlag i forbindelse med BT sitt 150-årsjubileum i 2017   Foto: Turistforeningen

Hytten ble gitt av Bergens Tidende til Bergen og Hordaland Turlag i forbindelse med BT sitt 150-årsjubileum i 2017 Foto: Turistforeningen

(ODD ROAR LANGE): Årets vinterferie kommer til å bli en vinterferie for historiebøkene. Det blir historiens første - og sannsynligvis siste - med covid-19-pandemi som setter preg på ferien for alle. Dere har lyst til å dra på vinterferie. Men hvor skal dere reise, hva er trygt og hva er smart å styre unna.
Vinterferien er nemlig ikke avlyst.

Det er fantastiske forhold på fjellet, og nå kan du få hele DNT-hytter for deg selv. Hva venter du på?

Skaff deg en egen hytte til spotpris

– I vinter oppfordrer vi til å ikke gå fra hytte til hytte, men heller bli på den samme hytta i flere dager. Da får dere mindre reisetid, færre transportetapper og dere hindrer potensiell smittespredning. Bonusen er mer tid til hverandre, hvilepuls og flotte opplevelser på dagstur ut fra ett sted, sier DNTs generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang.

Som smitteverntiltak må du fortsatt bestille plass på forhånd på DNTs hytter. De fleste selv- og ubetjente hyttene leies ut i sin helhet, til en kohort. Dette gjøres for å begrense potensiell smittespedning, og for å skape trygghet for gjestene.

– Det er en stor endring fra tradisjonen vi har hatt i 153 år, der vi har sagt at alle får plass, uansett. Vi er opptatt av at folk skal få et avbrekk fra hjemmekontoret og påfyll av turopplevelser, til tross for situasjonen. Derfor velger vi å legge til rette på denne måten, det gjør det forutsigbart for turfolket og for oss, sier Solvang.

Du finner DNT-hytter 550 steder over hele landet.

Du kan velge å ha en fjellhytte, et fyrtårn, en koselig skogskoie eller en hytte med tre retters middag og oppredd seng som base. Hyttene bestiller du enkelt der du planlegger turen - på UT.no.

Kom til dekket bord

De aller fleste DNT-hyttene er selv- eller ubetjente, men for dere som vil unne dere mer tid på tur og mindre tid med matlaging, oppvask og rydding, anbefales et opphold på en betjent DNT-hytte. I vinterferien er seks betjente hytter åpne. Disse har strenge smittevernregler.

Gjendesheim og Fondsbu i Jotunheimen, Haukeliseter ved inngangen til Hardangervidda, Svukuriset i Femundsmarka, Sota Sæter i Breheimen og Gjevilvasshytta i Trollheimen er alle nydelige steder der barn elsker å være, fastslår Klarp Solvang. Disse er åpne i  vinterferien, med en entusiastisk betjening som gjør alt de kan for at alle skal trives.

Fordelene med å bo fast på en hytte:

·       Du kan bruke god tid på turen opp, nå som du vet at dere har reservert hytta.

·       Alt ligger til rette for å utforske og bli kjent i nærområdet. Gå dagsturer etter dagsform og vær. Dersom forholdene ikke ligger til rette for den planlagte turen, kan du gå en annen og spare den opprinnelige planen til dagen etter.

·       Kun fantasien setter grenser for aktivitet. Å hente vann kan være spennende i seg selv, men også spille spill, se hvilke dyrespor du finner, lage akebakke, bygge snølykter og snømann, lage skihopp eller flaskebane. Snøbad er også en forfriskende klassiker og gøy i alle aldre!

Måsvassbu Turistforeningshytte i Romsdalsfjella.                           Foto: Jon Helge Indbjør/Turistforeningen

Måsvassbu Turistforeningshytte i Romsdalsfjella. Foto: Jon Helge Indbjør/Turistforeningen

Forslag til vinterferiehytter

Løkjelsvatnhytta i Etnefjellene

Løkjelsvatnhytta ligger i dramatisk, men likevel lett tilgjengelig natur i Etnefjellene. Det er en lettgått tur på cirka to timer inn til hytta fra p-plass på Skarstøl. Tilrettelagt for hund med to bur, men husk egne matskåler.

Lakkenstova i Setesdal Vesthei

Lakkenstova ligger i Åseral kommune, sør i Setesdal Vesthei. Flott område for lek og moro rett rundt hytta, som ofte er snørikt i vintermånedene. Flere fine toppturtopper innen rekkevidde.

Bjørnevasshytta i Austheiene

Bjørnevasshytta ligger flott til i Setesdal Austhei. Med kun 50 meter å gå fra parkeringsplassen er denne hytta lett tilgjengelig. Utstyr på hytta som akebrett, miniski, truger og bålpanne kan lånes av de som leier hytta.

Vikerkoia på Vikerfjell

Vikerkoia ligger i Vikerfjell, Oslos nærmeste fjellområde. Her er det fine skiløyper og hyggelig terreng. Den nye hytta åpnet i 2018 med ni senger. På gamle Vikerkoia er det plass til åtte. Oppkjørte skiløyper.

Veslefjellbua i Ringebu

Veslefjellbua på Venabygdsfjellet ligger i lettgått og meget barnevennlig terreng. Hytta er helt ny, med høy standard. Fra p-plass cirka 1 km til hytta.

Sulebu i Skarvheimen

Sulebu ble åpna i 1970, og ligger lett tilgjengelig og vakkert til i Skarvheimen. 4 km med preparerte skiløyper helt frem til hytta.

Korsberghytta i Alvdal

Deler av Korsberghytta kan dateres tilbake til 1800-tallet. Hytta ble restaurert og en sikringshytte med fire senger ble bygd. Fra Dølbekksætran er det 8 km inn til hytta.

Korseberghytta                                                                                                              Foto: Camilla Horten

Korseberghytta Foto: Camilla Horten

Heiberghytta Grautheller i Ryfylkeheiane

Denne lille hytta ligger 300 meter nord for den selvbetjente hytta Grautheller. Den ble bygget av Thorvald Heiberg i tilknytning til den gamle Grauthellerhytta, som ble revet i 1974. Hytta ble brukt av tjenere og hjelpesmenn under jakt . I 2002 ble hytta totalrenovert og framstår i dag som sjarmerende og et levende eksempel på datidens enkle forhold.

Gamle Skåpet i Ryfylkeheiane

Gamlehytta Skåpet ligger noen hundre meter oppi bakken fra nye Skåpet. Den enkle ubetjente hytta ble bygget i 1917 og har eget soverom med to liggeplasser, i tillegg til køyer i stua med liggeplass til fire.

Dalabu i Numedal

Dalabu i Numedal er litt krevende å komme seg til, for hit må dere tråkke løype og finne fram selv. Men den flotte tømmerhytta er vel verdt slitet. Fine turmål i området og trivelig innemiljø.

Toveseter på Norefjell

Toveseter ligger på ruta Norefjell–Hardangervidda, mellom Haglebu og Høgvarde. Det er en nostalgisk, gammel seter med 22 senger.

BT-hytten på Mølfjell

BT-hytten på Mjølfjell er ei unik hytte beliggende i et spektakulært fjellområde. Velg mellom nydelige toppturer eller enklere nærturer. Eldste delen er fra slutten av 1800-tallet og er veldig intim og koselig.

Vending i Bergsdalen

Denne hytta i Bergsdalen er populær blant mange barnefamilier. Det er kvistet inn. Ruta går i slakt terreng, cirka 3 timers skitur. Bak hytta er det en liten skavl som er populær å lage hoppbakke og grave små snøhuler i.

Måsvassbu i Romsdalen

Måsvassbu er en selvbetjent hytte ca. 7 km fra Dale/Mittet i Rauma. Det er ikke oppkjørte spor eller merket løype hit. For dere som er gode til å orientere etter kart og kompass, er dette en perle. Rundt hytta er det flott skiterreng og toppturmuligheter til blant annet Skrokkenfjellet og Loftskartind.

Vakkerstøylen i Tafjordfjella

Vakkerstøylen ligger ved Ulvådalsvatnet i Tafjordfjella og er kjent som DNT Sunnmøres koseligste hytte. Huset var opprinnelig bygd i Verma på 1850-tallet, men flyttet med hest og slede dit det står i dag. Skituren til hytta går først i slakt terreng, deretter flatt, siden man går på ski på isen på Ulvådalsvatnet.

Velleseter i Sunnmørsalpene

Velleseter er omgitt av den ville ringformede Vellesæteregga. Hytta ligger så nært bygda Brunstad at selv små barn har glede av å gå hit, cirka 2 km på anleggsvei fra parkering til hytta. Toppturmål finnes i nærheten av hytta, men her må man ha skredkunnskap og gjøre gode vurderinger.

Kårvatn i Trollheimen

Kårvatn er en fjellgård som har hatt bosetting siden begynnelsen av 1400-tallet. Her står turopplevelsene og utfordringene i kø, uansett nivå. Lia ved Kårvatn er kjent for å kunne gi nydelig skikjøring. Bilvei helt frem.

Sætersetra på Nordmøre

Sætersetra er en liten, sjarmerende hytte som ligger oppe i sørsiden av Surnadalsdalføret. Hit er det morsomt å gå på truger. Godt unnarenn rett utenfor hytta, der man kan bygge et lite skihopp. Beregn en times tid fra p-plass ved Sagatun.

Veresstua i Nord-Trøndelag

Veresstua har helsårsveg og ligger i løypnettet øst for Veresvatnet øst for Verdal. Her er det tilrettelagt for bevegelseshem-mede. Stedet er godt egnet til dagsturer og overnattingsturer hele året.

Lønsstua på Saltfjellet

Lønsstua på Saltfjellet er for dere som ønsker snø, her får dere garantert hvite vinterdager. Isfisking på Kjemåvatnet er helt topp når dere er lei av å gå på ski.

Altevasshytta i Troms

Altevasshytta ligger fint til i enden av Østerdalen ved Altevatnet, og hit er det bilvei helt fram. Hytta er et perfekt utgangspunkt for hytte-til-hytte-turer langs merkede ruter i vakkert høyfjellsterreng.

Ingemannhytta i Vesterålen

Ingemannhytta er en koselig hytte for fire. Alle bor i samme rom og rundt det samme bordet. Fine dagsturmuligheter ved hytta, både i skogen og på høyfjellet. 5 km på ski fra parkering, en fin tur også for barn.