7 reisebøker du bør lese i sommer

En god bok kan gjøre reisen enda bedre

Ta med deg en bok på stranden i sommer.                                                            Foto: Odd Roar Lange

Ta med deg en bok på stranden i sommer. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Sommertid er ferietid - og lesetid. Men hvilke bøker bør du lese? Her er forslag til syv bøker som kan gi deg reiseglede og -lyst.

August

IMG_3883.jpeg

Leste du den internasjonale bestselgerboka «Øya« av Victoria Hislop? Nå er oppfølgeren kommet. Reisen går også denne gangen til Hellas, greske øyer og deilige dager. Og turen går denne gangen ikke til leprakolonien Spinalonga. Selv om dramaet på øya er over, så er ikke dramatiske hendelser i livet over. Boka er god, men ikke i nærheten av «Øya». Du kommer allikevel til å drømme om å reise til Hellas etter å ha lest boka, selv om dette ikke er en reisebok i vanlig forstand.
Og vil du vite hvordan Hislop skapte romanen, historien og Øya-universet? Les etterordet først.

terning-4-thetravelinspector+(1).png

Bortom allfarveg

IMG_3882.jpeg

Er du lei av å gå i kø, å besøke stedene hvor alle andre er eller har vært? Da bør du dra utenfor allfarveg. Og det har forfatter og journalist Gunnar Garfors. Han har funnet 81 flotte «avkroker» og møtt menneskene som skaper reiseopplevelser og møter med folk. Boka er presentert i en personlig stil og gir nærhet og varme til stedene Garfors vil fortelle deg om. Blir du ikke inspirert til å reise i Norge etter å ha lest denne boka, så er jeg redd løpet er kjørt.
Anbefales.

terning+6.png

Mil etter mil - langs Norges 18 nasjonale turistveger

IMG_3880.jpeg

Du har kanskje kjørt én eller flere av dem, men undret deg over hva som er historien bak? Jeg snakker om de nasjonale turistvegene i Norge. Det er 18 av dem i alt og de er til sammen 2151 km lang. Boka, som er skrevet av forfatter Cecilie Larvåg, inneholder mye mer enn bare reisebeskrivelser. Her finner du alt fra spilleliste, en prat og tips fra kjentfolk på hvert sted, mattips, gode grunner til å bli med en guide når du er på tur og mye annet.
Anbefales.

terning+6.png

110 unike overnattinger i Norge

Reisejournalist Torill Moland har sammen med kollegene Runar Larsen, Mari Bareksten og Ida Anett Danielsen i magasinet Vagabond Reiselyst samlet 110 unike norske overnattingssteder mellom to permer.

IMG_3879.jpeg

Her snakker vi bokstavelig talt om reisetips til vanns, til lands og i lufta. For noen av dem er flytende hytter, det er tretopphytter og det er fine overnattingssteder på bakken. Felles for dem alle er at de har en unik historie og er et unikt sted.
Boka presentere reisemål etter ulike kriterier. Som arkitektur, historisk, telt og camping, tretopphytter og originale steder.
Nordmenn som vil oppleve noe mer en kjedelige campingplasser, overprisede kjederestauranter og middelmådige kjedehotell kan glede seg over mye bra i denne boka.

terning+6.png

Tur - retur Norge

IMG_3889.jpeg

Denne boka inneholder 20 reiseruter, 30 utsikter og tips til god mat og gode bilder. Den er skrevet av Helene Myhre Østervold, som slår et slag for den enkle og billige friluftslivet.
Boka er allerede blitt en bestselger i sommer, og inneholder et stort antall personlige instagrambilder. Turene er beskrevet i kortform, og gjerne med forslag til turer som går over flere dager. Informasjonen er ganske lik den du finner på internett. Er du ute etter enkle tips så er dette boka for deg.

terning-4-thetravelinspector+(1).png

Her er Norge

IMG_3890.jpeg

En bok til undring og forundring, der forfatterne Taranen Ghajar Jerven og Cecilie Ellefsen prøver å svare på hvem nordmenn er og hva Norge er. Med små og illustrerte notiser er det forsøksvis lette, humoristiske (?) og faktabaserte korte historier. Men det blir alt i alt litt for springende og rotete.
At Femundsmarka er en skjult hemmelighet er neppe alle enig i. At Lofoten leketøysmuseum ligger i Lofoten er forståelig. Det hadde vært smart å skrive at det er på Sakrisøy i Moskenes kommune.
Det er mange slike halve historier. En glimrende idé og kladd, men må jobbes mer med.

Skjermbilde+2021-06-13+kl.+21.21.17.png

Alle tiders sommerferie

IMG_3884.jpeg

Her finner du aktiviteter, morsomme historier og fremfor alt - annonser fra en svunnen tid. De får oss til å trekke på smilebåndet. Dette er en sommerbok som er som skapt for høytlesning på en sommerkveld blant gode venner, enten det er som quiz-bok eller det er for å lese de gamle annonsene høyt. Håvard Mossige har samlet de gamle skattene, og kommer til å glede mange i sommer med boka Alle tiders sommerferie.

terning5-thetravelinspector.jpg