Dette gjør statsadvokaten med Hurtigrutens koronaskandale

Halvannet års politietterforskning er over

(ODD ROAR LANGE): Politiet har gjort seg ferdig med sin etterforskning. Og snart er det klart om statsadvokaten i Troms går for straff eller henleggelse etter koronaskandalen på hurtigruteskipet MS Roald Amundsen i slutten av juli 2020.

Etterforsket

Hadsel kommune varslet Hurtigrutens ledelse om at det kunne være smitte om bord i skipet. Det som skjedde de neste dagene endte med politietterforskning og en intern gransking. Den siste avdekket blant annet dette i en rapport som konkluderte med sterk kritikk på Hurtigruten:

  • Hurtigruten Cruise AS sin risikostyringsprosess har vært utilstrekkelig.

  • Hurtigruten iverksatte ikke tilstrekkelige risikoreduserende tiltak for testing av utenlandsk mannskap i Norge før påmønstring. Reglene for karantenereglene ble praktisert uriktig.

  • Mistanke om smitte underveis i seilasene ble ikke fulgt opp, og covid-19 testing ble ikke gjennomført tidsnok. 

  • Da Hurtigruten mottok positive prøvesvar den 31. juli 2020 tok det tid før krisehåndteringssystemet ble iverksatt..

OPPSUMMERING AV ANBEFALINGENE I RAPPORTEN:

  • Hurtigruten bør evaluere om kulturen i organisasjon støtter håndtering av risiko. 

  • Hurtigruten bør etablere et rammeverk for helhetlig risikostyring i organisasjonen.

  • Hurtigruten bør gjennomgå sitt sikkerhetsstyringssystem for å sikre at relevante risiko blir håndtert på en tilfredsstillende måte.

  • Hurtigruten bør tydeliggjøre ansvarsforholdet i organisasjonen.

De eksterne granskerne, som var engasjert av rederiet, intervjuet 44 personer, gikk gjennom 19000 eposter og en rekke sms-er og telefonsamtaler.

Både konserdirektør Daniel Skjeldam og styreleder Trygve Hegnar beklaget det som hadde skjedd. Men styret hadde fortsatt tillit til toppsjefen.

Avgjøres snart

Politiet startet etterforskning etter hendelsen, og like før jul kunne etterforskningsleder Lisa-Mari Ellingsen ved Troms politidistrikt sende saken over til statsadvokaten i Troms.
Etter det Thetravelinspector.no har grunn til å tro står det mellom henleggelse eller foretaksstraff i form av en bot eller forelegg.

-Det er nå opp til statsadvokaten å avgjøre hva som skal skje videre med saken, sier Ellingsen til Thetravelinspector.no

Og statsadvokat Jørn Bremnes svarer følgende:

- Jeg har som mål at vi skal ha påtalevurderingen klar før utgangen av januar. Dette er en omfattende sak og mye å gå gjennom, men vi håper altså å ha saken klar i løpet av denne måneden.