Nå er det januarsalg på reiser

Derfor kan reiselivet legge champagnen til kjøling

Det ligger an til å bli en god reisesommer - både for reiser til utlandet og i Norge. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Britene kaller den for «Sunshine saturday» og årsaken er klar: Den første lørdagen i året er i året er dagen for salgsrekorder når det gjelder reiser til sommer, sol og varme. Og i år som i fjor knyter det naturligvis seg meget stor spenning til hvordan de reisende vil håndtere den urolige og uforutsigbare pandemien.

Til værs

Mens detaljhandelen har sin Black Friday så har reiselivet altså sin solskinnslørdag. Og du har kanskje lagt merke til det de siste dagene: Reiselivsaktører som har gitt full gass med gode tilbud. Flyseselskapene har startet sine lavpriskampanjer.
SAS lokker med det de kaller superpriser på reiser i Eruopa i perioden 31. januar – 30. september 2022 og 1. mars – 31. oktober 2022 for reiser til USA/Asia.
Norwegian har en kampanje der du må bestille før 17. januar og reise før 29. oktober 2022. Finnair har denne kampanjen. Mens Flyr selger billetter til kr 249 kr.

Og Widerøe kjører en kampanje der de rimeligste billetterimeligste billettenene koster 399 kr.

Hotellferie

Også flere av hotellkjedene har startet året med store kampanjer hvor man kan få 25 til 50 prosent rabatt. I år som i fjor gjelder den viktige detaljen: Bestill reiser og overnatting direkte hos den du skal reise med eller bo oss - eller hos etablerte og seriøse reisebyrå. Såkalte søkemotorer kan være rene feller for dem som skal reise, fordi de er nærmest umulig å få kontakt med hvis du trenger det, og refusjon ved avlyste turer er sjelden vare.

Bråstopp

De store reiseoperatørene opplevde nærmest en bråstopp i salget da de nye reiserestriksjonene ble innført i midten av desember. Nå merker de en forsiktig start på salget igjen, og de har lagt ut ulike salgskampanjer på sine nettsider. Det kan være verd å ta en kikk. Men, ikke bestill uten at du er sikker på at avbestillingsordningen passer for dine behov.

Hva er det med Solskinnslørdagen?

Hvorfor er den første lørdagen i det nye året den populære dagen for kjøp av reiser? Det har flere forklaringer, men handler selvsagt om at det er mange billige reiser tilgjengelig. Men også at mange er i reisebestillingsmodus etter å ha snakket om reiser når de møtte venner og familie i jula og at møtet med kalde vinterdager hjemme får fart på reiselysten til sol og varme.

Dataprogram som gir forteller på hva nordmenn søker etter på nett gir også klare svar. Sydenferie, Gran Canaria, Hellas, Tyrkia, Maldivene, reise og restplasser har gjort et kraftig hopp de siste dagene. Etter fine feriedager ble møtet med grå arbeidsdager på nyåret en real påminnelse på hva vi ser frem til: Reiser, sol og sommer.

Lyser tider

Fjorårets Sunshine Saturday forsvant i reiserestriksjoner og mørke utsikter. I år er det annerledes til tross for at pandemien ikke er over. Mange skjønner at Omikronvarianten er mindre sykdomsfremkallende enn Delta, og nær 80 prosent av oss er vaksinert. I tillegg kommer det positive signaler om at nettopp Omikron kan være veien ut av pandemien.

Etterhvert som krav om innreisetesting blir fjernet og strenge karantenekrav bortfaller vil nordmenns reiselyst våkne til live igjen.
Mange nordmenn har også spart opp penger under pandemien og er klar for å bruke disse til mer enn å betale strømregningen: til å reise. Jeg tror det snart er klart for å sprette champagnen.

Det går mot lysere tider og mange har god grunn til å glede seg. Foto: Odd Roar Lange

Hvor bør man reise?

Men hvor er det trygt å reise? Når bør man bestille og hvilke turoperatører kan man stole på? Hvilken del av Norge bør man reise til, og når? Hvilke land utenfor Norges grenser bør man reise til?
Dette er noen av spørsmålene du skal få svar på ved å følge Thetravelinspector.no og mine reisetips på Din Side Reise.

Har du spørsmål knyttet til dine reiser? Send det gjerne til orl@thetravelinspector.no