Dette er Danmarks beste badehotell-øy

Dra til sjøs - for en problem fri sommerferie

Er du klar for en ekte dansk badehotellferie? Foto: Odd Roar Lange

Tusenvis av nordmenn har barndomsminner fra den danske øya Bornholm. Fra sommeropplevelser med foreldre eller besteforeldre i sommerhus eller på en campingplass den gangen Bornholm var en avsidesliggende, solrik sommerøy uten stort å skrive hjem om enn øl, røkt sild og en god porsjon gammel sjarme.

Men tidene har forandret seg, og det har virkelig Bornholm også gjort.

Det har de gjort med målrettet fokus på å heve kvaliteten og kvantiteten på lokalmat og -drikke, etablering av nye aktiviteter og opplevelser, bærekraftsatsing for hele øya og sist men ikke minst: flere titalls millioner på bordet for å heve kvaliteten på øyas badehoteller.

Det er hit du bør dra dersom du vil styre unna flykaos, overturisme, hetebølge og streiker i alle himmelretninger.

Først noen ord om Bornholm:
Øya er dansk og ligger rett sør for svenske Ystad. Du kan kjøre gjennom Sverige og ta Bornholmfergen fra Ystad til Bornholm. Eller ta DFDS eller fly til København og derfra fly med Norwegian eller DAT til Bornholm. Eller - buss eller bil fra København til Ystad og videre over til Bornholm, eller Solskinnsøyen som den også kalles. Og fra nå, også: Badehotelløya.

En rekke av øyas hotell har fått et solid og kostnadskrevende løft de siste årene. Flere av dem har fått nye eiere eller drivere.
Og det blåser en ny badevind over øya som i tillegg til badehotellene kan lokke badegjester med den flere kilometer lange og fantastiske stranden Dueodd sør på øya.
Stranden står ikke på noe måte tilbake for det du finner i syden. Her kan du fine barnefamilier og lekekamerater til barna, eller man kan finne en god strandbit helt for seg selv, eller en naturiststrand - om man ønsker å bade uten en tråd.
Foruten Dueodde finner du en rekke andre fabelaktige sandstrender rundt øya. Og lokalbefolkningen deler gjerne sine favoritter med turistene.

Stemningsfullt ved Sandvig strand på nordspissen av Bornholm

Badehotellene

Tilbake til badehotellene som du finner flere av på Bornholm. Og på forskjellige nivå og prisklasser. La meg dele noen av hotellene som jeg kan anbefale denne sommeren. Og husk at nordmenn er svært godt likt på Bornholm. I motsetning til turister fra flere andre land så har nordmenn et godt rykte på seg som rause gjester som gjerne legger igjen en ekstra god slump penger når de ferierer i Danmark.

Melsted badehotel

Melsted Badehotel har satt en ny standard for nivået på Bornholms badehotell.
Klikk på bildene for å se dem i større format. Foto: Odd Roar Lange

For over 100 år siden åpnet Pension Ellebæk i Melsted dørene for første gang. I dag heter stedet Melsted badehotell og har fått nye eiere. Og hotelldirektør Eline Halborg-Bendtsen kunne sammen med hotellsjef Ajaja Kofoed-Nørgaard og hennes team i mai gjenåpne etter en omfattende totalrenovering av hotellet.
I dag fremstår det som et toppklasse badehotell med masse sjarme og varme.

Nye Melsted Badehotel er blitt en perle. Hotellet ligger like ved Gudhjem, som er en av Bornholms mest populære småbyer.


Trives du ikke ved dette sommerhotellet så er jeg redd det kan bli vrient å finne hotell-lykken i sommer.
Like ved hotellet ligger badebroen som er perfekt for morgenbadet eller kveldsbadet.
Hotellet har 18 dobbeltrom pluss tre leiligheter. Og i restauranten har kjøkkensjef Martin Paaske Christensen hentet inn et håndplukket team som løfter nivået ytterligere.

Fredensborg badehotell

Hopp i havet - ved Fredensborg Badehotel. Foto: Odd Roar Lange

Fredensborg badehotell ligger i Rønne og var opprinnelig et ganske så kjedelig konferansehotell. Men hotellet har blitt bygd om, og innredet av blant andre øyas store designer Pernille Bülow.
Du kan velge mellom boblebadet i hagen eller badebrygga nedenfor hotellet. Like bortenfor hotellet finner du også fine badestrender.

Nyter stillheten ved sjøen. Solnedgang og deilige kvelder ved Fredensborg badehotel. Foto: Odd Roar Lange


Hotellet er stille og rolig og passer perfekt for par som vil ha stille og rolige kvelder ette spennende og begivenhetsrike dager. Hotellet har nedre aldersgrense på 16 år.

Stammershalle badehotell

Stammershalle badehotell er pusset opp for flere titalls millioner.

Også Stammershalle Badehotel, som åpnet første gang i 1911, har gjennomgått en totalrenovering gjennom vinteren. Og i stedet for å kaste gamle bord, stoler og senger arrangerte hotelldirektør Susanne Vang Søgaard loppemarked for å selge dem til øyas beboere. Nå er håndverkerne ferdig og nye Stammershalle Badehotel er klar for sommeren. Hotellet har en restaurant som regnes om en av Bornholms beste.

Strandhotellet Sandvig

Nye rom på hotellet Foto: Odd Roar Lange

Også dette klassiske badehotellet, med historie tilbake til 1895 har fått nye eiere og har gjennomgått en solid og god renovering.

Utsikten fra Strandhotellet mot Sandvig Havn. Foto: Odd Roar Lange

Det sjarmerende hotellet ligger i stille og rolige Sandvig og har badstu og og bademuligheter fra moloen like foran hotellet. Hotellet har også oppgradert restauranten som blant annet serverer retter med fokus på kortreist mat og drikke.
I Sandvig, en kort rusletur fra hotellet, ligger også en familievennlig sandstrand med badebrygge.
En ekstra opplevelse er det å få med seg sommerkonsertene i den tradisjonsrike restauranten på hotellet som er gjenskapt i den gamle og originale stilen. Legg spesielt merke til alle plakatene fra sommerkonsertene i fra gamle dager. En ekte badehotellskatt.

Allinge badehotel

Allinge Badehotel ligger i den sørlige delen av den gamle kjøpstaden Allinge, og like rett ved sjøen. Hotellet ligger nær en rekke restauranter og butikker. Og det er en kort rusletur til Næs Strand som er en liten sandstrand med fast badebrygge med trappetrinn i vannet. Den lille stranden med grunt vann passer godt for barn.

Sandkås badehotel

Hotellet er først og fremst for voksne. Og det passer spesielt godt for par eller for familier med store barn. Eller gjerne for vennepar som ønsker en et sommerhotell med flott utsikt over havet. Hotellet har en over hundre år gammel historie, men har nå fått unge drivere som vil skape nye minner for sommergjestene. Hotellet ligger mellom Tejn og Allinge.

Hotel Sandvig Havn

Hotel Sandvig Havn (tv) og Strandhotellet (tv) ligger rett ved siden av hverandre i Sandvig. Foto: Odd Roar Lange

Så er vi tilbake i Sandvig hvor du finner Hotel Sandvig Havn, vegg-i-vegg med Strandhotellet. Hotellet har fått en liten oppussing foran sesongen. Hotellet har en strålende plassert veranda hvor man kan nyte morgenkaffe eller frokost (som på dansk hetet morgenmad) mens man ser på livet på den bittelille og sjarmerende Sandvig havn. Ta også turen innom butikk-kafeen Dideriks Veranda som er en del av hotellet.

Gode spisesteder

Noen av mine favorittspisesteder, også utenom restaurantene på badehotellene:

Det Røde Pakhus
Kadeau Bornholm
Restaurant Molen
Restaurant FB
Restaurant Nordlandet
Melsted badehotel
Restaurant 1B
Restaurant Njôrd
Razapaz

Dueodde - sandstrand i verdensklasse. Klikk på bildene for å se dem i større format. Foto: Odd Roar Lange

Les mer om Bornholm på den offisielle reisenettsiden her.
Har du spørsmål om ferie på Bornholm? Send dem gjerne på epost til orl@thetravelinspector.no

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.

Odd Roar er også ansvarlig for reisereportasjer og nyttige reisetips på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.