- Kredittkortet mitt forsvant på et øyeblikk

Ikke gjør denne feilen når du skal betale med kort.

Betaler du med kort så sørg for at du alltid har kontroll på betalingssituasjonen.
Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Det er de små tabbene som kan får store konsekvenser når du er på reise. Som å bli svindlet, for eksempel.
Derfor lærte jeg av denne hendelsen. Og senere jeg har opplevd forsøk på det samme i flere land, blant annet i Italia, Spania og Kroatia.

Her er historiendu gjerne må huske

Det er sen kveld i Amsterdam, og jeg har unnagjort en 10 timers reise for å komme frem til den herlige nederlandske hovedstaden. Det er sent, men allikevel fristet det å forlate hotellet for å ta en enkel, sen middag på en liten nabolagsrestaurant. Det lokkes med tapas, burger og pizza. Ikke fine dining, akkurat. Mern det passet perfekt denne kvelden.
Jeg velger en burger og en øl. Og er godt fornøyd da opptrinnet starter.
Da regningen skal betales kommer en energisk servitør med regningen og noen drops på et lite fat.
Jeg tar frem kortet mitt for å betale. Han tar kortet i hånda, ser på det - og forsvinner - med kortet mitt. Kredittkortet mitt forsvant rett foran øyene mine i løpet av en øyeblik. Etter knapt et minutt er han tilbake, med kortet mitt plassert i en bærbar kortleser/betalingsautomat.

Bytter kort

Jeg ber om å få betale med nytt kort. Et annet enn det han hadde stukket av - og kommet tilbake med. Men da blir servitøren riktig så forbannet. Kjefter høylydt og nekter meg å bytte kort. Han mener at det ikke vil gå an.

Betal regningen ved bordet, eller bli med servitøren til disken. Illutrasjonsfoto: Odd Roar Lange

Om ikke å gi seg

Det er i slike situasjoner, selv om de er litt ubehagelige, det handler om å stå på sitt.
Jeg vil ikke gi meg. Men det vil for så vidt ikke servitøren heller. Det er steile fronter. Gjest mot vertskap. Jeg gir beskjed om at jeg skal bytte kort, ellers taster jeg ikke jeg rett og slett ikke koden. De får heller ringe politiet…

Slik gjør de det

Sterkt motvillig lar han meg bytte kort, mens jeg nærmest som om jeg lider av akutt paranoia, skjermer inntastingen av koden for alt det er verd. Jeg betaler uten driks og gjør meg klar for å gå.
Det er da jeg får øye på paret på nabobordet som fått med seg opptrinnet og er åpenbart forundret over denne gjestens oppførsel, og jeg forklarer:

-Mist aldri kreditkortet ditt av syne. En skimming (kopiering) i en minibank er gjort på sekunder. Det samme er den på bakrommet av hvilken som helst restaurant. Videovervåkning i restauranten gjør at de kan se koden du tastet. Deretter ville de ville kunne ha tømt kortet og reisekassa på minutter.
De takker for tipset. Og lover å følge det når de skal betale sin regning og gå videre.

For sikkerhets skyld

Jeg forlater restauranten og logger meg deretter omgående inn på nettbanken og flytter pengene bort fra den første kortkontoen - for sikker hets skyld. Man kan aldri være for forsiktig …

Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om Odd Roar Lange:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.