Slik gjør du beste kuppene i taxfreebutikken

Her er det du skal se etter neste gang du reiser

Taxfreebutikkene har stort utvalg, men ikke alle tilbud er like gode. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Hva skal du egentlig se etter i taxfreebutikken? Og hvordan skiller man de gode kjøpene fra de som ikke gir så god uttelling på sparekontoen? Her skal du få noen gode råd.
Ingen drikker mer cognac per innbygger enn nordmenn, og mange gjør innkjøpene sine på taxfree. Og taxfreebutikkene i Norge ser nå at enkelte nå foretrekker å velge armagnac og calvados fremfor cognac.
Mens armagnac og calvados ikke kan hamle opp med populariteten til cognac, er det ikke unaturlig å vurdere alle tre drikkene under ett. For hva er egentlig likheten - og forskjellen?
Alle er fruktbrennevin, og alle stammer fra Frankrike. Men det er mer du bør vite.

Grevens drikk

- Armagnac er i likhet med cognac et druebrennevin, og kommer fra det tidligere grevskapet Armagnac i den franske provinsen Gascogne, forteller Kenneth Røising, opplæringsansvarlig hos TRNs alkoholavdeling i en pressemelding. (Travel Retail Norway, som står bak de store taxfreebutikkene)
- Calvados er opprinnelig fra Normandie, og lages på epler og noen ganger pærer.
Tradisjonelt drikkes cognac som avec til kaffen, men på mørke og kalde kvelder ser det ut til at nordmenn har begynt å eksperimentere med andre måter å nyte både cognac og andre typer fruktbrennevin på. De kan selvfølgelig nytes for seg selv, uten kaffe, men det finnes også spennende måter å bruke fruktbrennevin på.

Nye og spennende drinker

I det siste har det vært økt fokus på å bruke både cognac og calvados på mer «uhøytidelige» måter, som til drinker og cocktails. Her anbefaler Røising å holde seg til et par tommelfingerregler. Hvis spriten skal blandes ut i enkle eller fruktige drinker, bør man bruke en litt yngre sprit som for eksempel en VS cognac. Calvados kan med fordel brukes i friske drinker med is og mixere som soda, tonic eller ingefærøl. Ønsker du å lage mer spritdrevne og seriøse drinker basert på cognac, er det ikke dumt å prøve litt mer vellagrede utgaver som VSOP eller XO.

Variasjoner

Cognac er svært standardisert, og folk er vant til smaken. Armagnac kan lages på flere druetyper, destilleres på flere måter og lagres med andre metoder. Dermed kan denne drikken bli veldig spennende og variert, forklarer Røising.  Calvados har mange likhetstrekk med Cognac og Armagnac, men er laget på epler eller pærer, og ikke druer. Røising tror at den økende interessen for eplesider muligens også kan få flere til å prøve Calvados.  

Hva med de «norske»?

Når det handles cognac, velger de aller fleste reisende-kundene «norske» cognac-merker som Braastad eller Bache-Gabrielsen. Flere norskættede familier har slått seg ned i Cognac, og har valgt å selge sine vare i Norge under de opprinnelige familienavnene, forklarer Røising. Han tror noe av grunnen er at i et hav av franske navn med fremmede stavemåter, nyter de «norske» stor gjenkjennelseseffekt.
Samtlige av cognacene på TRNs topp 10-liste har, i følge pressemeldingen, norske navn.

Topp 10 Cognac på taxfree

1.     Bache-Gabrielsen XO 40% 1L (kr 549,-; Vinmonopolet 1L kr 814,90)
2.    Braastad VSOP 40% 1L (kr 375,-; Vinmonopolet 1L kr  599,90)
3.    Braastad XO 40% 1L (kr 549,-; Vinmonopolet 1L kr 799,90)
4.    Bache-Gabrielsen VSOP 40% 1L (kr 365,-; Vinmonopolet 1L kr  609,90)
5.    Braastad VSOP 40% 0,5L (kr 199,-; Vinmonopolet 0,5L kr 304,90)
6.    Bache-Gabrielsen VSOP 40% 0,5L (kr 195,-; Vinmonopolet 0,5L kr 304,90)
7.    Bache-Gabrielsen 3 Kors VS 40% 1L (kr 259,-; Vinmonopolet 1L kr 549,90)
8.    Bache-Gabrielsen 3 Kors VS 40% 0,5L (kr 149,-; Vinmonopolet 0,5L kr 289,90)
9.    Bache-Gabrielsen Signature 40% 1L (kr 429,-; kun på taxfree)
10. Braastad VS 40% 1L (kr 269,-; Vinmonopolet 1L kr 539,90)

Cognac

Druebrennevin fra Cognac-regionen i Frankrike. Selges i hovedsak under tre kvalitetskategorier‚ VS (Very Special) må ligge på fat i minst to år, VSOP (Very Special Old Pale) må ligge på fat i minst fire år, og XO (Extra Old) må ha vært lagret på fat i minst ti år. 

Armagnac

Druebrennevin fra det tidligere grevskapet Armagnac i den franske provinsen Gascogne. Skal være Frankrikes eldste druebrennevin som først ble laget tidlig på1400-tallet. Kategorier: VS – *** (Three Star) er lagret på eikefat i minst ett år, VSOP må lagres på eikefat i minst fire år, XO – Hors d’Age må lagres på eikefat i minst ti år. 

Calvados

OBS! Fjerner omstridt regel fra taxfreehandelen

(ODD ROAR LANGE): For tre år siden møtte jeg en fortvilet mann i sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn Gardermoen. .

Brennevin i hovedsak laget fra epler, men i noen tilfeller pærer. Produseres i Normandie i Frankrike. Kategorier: Trois étoiles, Trois pommes eller VS må lagres i minst to år,  Vieux eller Réserve må lagres i minst tre år, VO, Vieille Réserve, eller VSOP må lagres i minst fire år, Hors d'Age, XO, Très Vieille Réserve, Très Vieux, Extra eller Napoléon må lagres i minst seks år.