Barn fikk ikke være med foreldrene hjem fra reise

Dette må du vite om reiseforsikringen i 2019

Har du oversikt over visumregler og passregler? Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): -Først og fremst er det samme regel som gjelder i 2019 som i 2018. Reis ikke på ferie i utlandet uten gyldig reiseforsikring. Kanskje den billigste forsikringen en kan ha for en trygg og god ferie. I tillegg gjelder den i hele verden, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.
-Kanskje har nordmenn verdens beste reiseforsikring, og det er et tilbud en ikke bør takke nei til. Hvert år er det flere tragiske hendelser der noen blir syk eller skadet uten å ha reiseforsikringen i orden.

Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll.

Sjekk før du reiser

- Vi reiser mer og mer og lengre og lengre vekk. Derfor er det ekstra viktig å undersøke reiseråd med tanke på uroligheter og sykdom i det landet/området en har tenkt å reise til, sier Arne Voll.

-Vi ser også at flere personer ender opp med å bli stanset på grensen til det landet de skal inn i. I tillegg kan en reise i et annet land, selv om det er flere år siden, kunne føre til problemer med innreise til nytt land. USA har som kjent innført nye innreiseregler og det er derfor viktig at de som skal på ferie der, setter seg grundig inn i disse.

Sjekk bagasjereglene

Flyselskapene strammer stadig inn på hvor mye en kan ha med seg i kofferten, og det er derfor viktig at den ikke er større eller tyngre enn det som står i reisepapirene. Det samme gjelder håndbagasjen. Noen flyselskaper i utlandet er veldig strenge på dette området. I tillegg er det viktig at elektronikk og andre verdifulle gjenstander ikke blir sendt i kofferten, men tas med i håndbagasjen.

Sørg for god tid

Vær ellers ute i god tid. Alle som har reist litt vet at den ene dagen kan det være liten trafikk til flyplassen og lite mennesker på flyplassen. Neste dag kan de snø, være trafikk kaos, og overfylte innsjekkingsskranker. Kunden har selv plikt til å være ute i god tid og vi anbefaler derfor alle til å beregne litt ekstra tid. Det gjelder også ved mellomlandinger.

UDs reiseinformasjon

Utenriksdepartementet gir på disse sidene praktisk reiseinformasjon, reiseråd og informasjon om hva slags tjenester og bistand norske borgere kan forvente av utenrikstjenesten. Under hvert enkelt land finner du blant annet praktiske opplysninger, sikkerhetsinformasjon, innreisebestemmelser og relevant informasjon om landets helsetilbud. Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg.

Søk i god tid

-Søk visum i god tid og sjekk to ganger at navn, kjønn og andre opplysninger er identisk som i passet. Kun en bokstav feil i navnet kan føre til alvorlige problemer ved avreise/innreise. Er et navn feil og dere er en hel familie som reiser sammen, kan dette føre til «utfordringer» for hele reisefølget, sier Arne Voll.

- Ved sykdom i utlandet anbefaler vi at alle tar kontakt med forsikringsselskapet før en kontakter lege. Vi opplever stadig at kunder blir overbehandlet i utlandet. Tar de kontakt med oss først vil vi kunne veilede de til flinke og sikre leger/sykehus.

Husk mellomlandingen

-Gjensidige har få henvendelser fra kunder som ikke har fått visum til USA. Noen av disse har vært uvitende om at de har måttet søke om visum når de skal mellomlande i USA. Og noen få som har hatt dårlig tid med å søke pga endret hjemreise med mellomlanding i USA. I en sak ble barn stoppet i Thailand og fikk ikke komme hjem sammen med sin forelder pga uoverensstemmelser i pass og visum. Dette kan skje når det er annet statsborgerskap på barn enn foreldre, sier Voll videre.

Dette er ditt ansvar

-Vi har også saker der kunden selv har vært unøyaktig og bestilt billetter eller søkt visum med stavefeil i navn eller kjønn.
Det er kunden selv som står ansvarlig for å ha pass, visum og andre reisedokumenter i orden før utreise. Forsikringen dekker kun tap av dette som følge av tyveri på reisen, avslutter kommunikasjonssjefen.