Dette får passasjerene i erstatning når Hurtigruten innstiller

To skip seiler videre - 14 skip til havn

Hurtigrutepassasjerene får romslige erstatninger fra rederiet. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Samtidig som NRK2 sender «Hurtigruten minutt for minutt langs kysten av Norge» i repirse kommer nyheten om store endringer i vinterens seilaser, grunnet koronautbruddet.
Strenge corona-restriksjoner gjør at Hurtigruten må ta drastiske grep: 14 av 16 skip blir midlertidig tatt ut av drift, den viktige rutetrafikken mellom Bergen og Kirkenes reduseres til et minimum, og ytterligere 2600 ansatte blir permittert.
- Å måtte stanse nesten all virksomheten vår er tøft. Men på grunn av situasjonen, er dette det eneste vi kan gjøre nå. Det er en helt ekstraordinær krise som nå rammer Norge, og den treffer Hurtigruten hardt. Det tvinger frem helt ekstraordinære tiltak, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

Tilbyr gjester nye seilinger

Gjester som får reisene sine kansellert på grunn av den midlertidige driftsstansen blir tilbudt en Hurtigruten Future Cruise-voucher tilsvarende 125% av reisens verdi (inkludert avgifter).
De får også en 10% rabatt på en hvilken som helst Hurtigruten-reise – både på ekspedisjonscruise og på ruten mellom Bergen og Kirkenes – fra 1. juli 2020 til 31. desember 2021.

Også gjester som ikke blir rammet av den midlertidige driftsstansen, som har bestilt Hurtigruten-reiser frem til 30. september 2020, får tilbud om å booke om sine reiser uten ekstra kostnad til hvilken som helst Hurtigruten-reise – både på ekspedisjonscruise og på ruten mellom Bergen og Kirkenes – fra 1. juli 2020 til 31. desember 2021.

Dette stanses

På norskekysten blir 9 av 11 skip som seiler i rutetrafikk mellom Bergen og Kirkenes tatt ut av drift til og med 19. april.
I denne perioden vil Hurtigruten - etter avtale med regjeringen - drive lokaltrafikk med to skip i en spesialtilpasset rute mellom Bodø og Kirkenes. Dette gjøres for å ivareta den viktigste gods- og persontrafikken mellom havner i Nord-Norge. Det er foreløpig ikke avklart hvilke skip som skal utføre disse seilasene.
Hurtigrutens ekspedisjonscruisevirksomhet i og utenfor norsk farvann stoppes også midlertidig. Her gjelder stansen til og med 28. april.

Strenge tiltak

Hurtigruten har ikke hatt mistenkte eller bekreftede smittetilfeller på noen av selskapets skip. Men i likhet med resten av reiselivs- og transportnæringen, har Hurtigruten blitt stadig sterkere påvirket av de nødvendige smitteverntiltakene myndighetene har innført, forteller rederiet.
- Dette er en kritisk viktig nasjonal dugnad, som vi støtter fullt ut og bidrar til på alle måter vi kan. Men det rammer også driften vår direkte og indirekte, og tvinger frem disse endringene, sier Skjeldam.

Nasjonale og lokale restriksjoner og karantenebestemmelser gjør det nå umulig å opprettholde den daglige rutetrafikken mellom Bergen og Kirkenes, som Hurtigruten har drevet siden 1893. Flere av havnene har blant annet stengt muligheter for av- og påstigende passasjerer. Lokale og nasjonale karantenebestemmelser, kombinert med andre restriksjoner, gjør også bemanningssituasjonen på skipene svært krevende.
- Vi er i løpende dialog med regjeringen om hvordan vi nå ivaretar den aller mest samfunnskritiske delen av tjenestene, som kysten trenger gjennom den verste krisen. Vi har nå fått på plass en løsning med to skip for å sikre transport av lokalpassasjerer, i tillegg til gods, post, medisiner og andre varer som samfunnene langs kysten trenger, sier Skjeldam.

Les mer om disse sakene.