Bør du droppe å reise på grunn av virus?

Dette kan hjelpe deg å ta det beste valget

Sett deg godt inn i rådene som gis av myndighetene. Og husk å ta en prat med barna om det de hører i mediene. Gi dem trygghet om at dere ikke reiser på ferie til steder som er farlige.

(ODD ROAR LANGE): Både TV-seere, radiolyttere, avislesere og mange andre lurer på det samme: Bør vi droppe reising på grunn av coronavirus-utbruddet?
Det er dessverre ikke noe enkelt svar, bortsett fra reiser til reisemål som omfattes av UDs reiseråd i forbindelse med coronautbruddet. Pr 27. februar gjelder dette Kina.
Her er en oversikt over de landene der det er utstedt et reiseråd.
Å reise til reisemål som allerede er stengt av lokal myndigheter, som blant annet i Lombaria i Nord-Italia, må naturligvis også besvares med et klart råd: dropp reiser nå.

Hvorfor reiser du?

For andre reiser kan svaret på spørsmålet enklest besvares med motspørsmål: Hvorfor reiser du, og hvor skal du? Dersom det er en ren fornøyelsesreise eller feriereise, og du føler en sterk uro over å dra, så kan dét kanskje være med på å ta en avgjørelse.
Frykt, bekymring og uro er dessverre ikke nok til å få reisen refundert fra reiseforsikringsselskapet. Men det er kanskje ikke alt som skal måles i penger?
Dessuten kan du ta kontakt med stedet hvor du har kjøpt billetter/overnatting for å sjekke muligheter for å flytte reisen til et senere tidspunkt. Kanskje får du gjort dette for en billig penge.

Hva skal du gjøre på reisen?

Skal du reise på en jobbreise så skal du forlange at du i den rådende situasjonen får kjøpe refunderbare flyreiser/togreiser/ hotellopphold etc. Og i samråd med kolleger eller ledelse må dere avgjøre om det er viktig at du reiser nå, og eventuelt forholde deg til lokale myndigheter på reisemålet. Vær forberedt på endringer i reiseplanen på kort varsel.

Billigere reiser i vente

Det har vært en bortimot bråstopp på kjøp av feriereiser via charterselskapene de siste dagene. Også flyselskapene merker en betydelig nedgang. Og det er ventet at situasjonen vil forsette. Dersom situasjonen bli langvarig så vil prisene på feriereisen falle betydelig de neste månedene. Det betyr igjen at de som avventer med bestillinger vil kunne kjøpe sommerferier til lave priser dersom de venter.
For hotellbransjen ved en rekke store feriedestinasjoner er situasjonen kritisk. Først kom konkursen med Thomas Cook. Og nå kommer en skred av avbestillinger på grunn av coronaviruset. Det er ikke usannsynlig at det kommer et skred av konkurser. Husk derfor å handle kun med bedrifter som er sikret via Reisegarantifondet dersom du skal reise med reisearrangører fra Norge. Og dersom du bestiller reiser eller opphold hos utenlandske selskap, vær varsom med å betale hele summen før dere ankommer reisemålet og sjekker inn.

Reise i Norge

Jeg har i flere intervjuer i dag gitt et råd om å sterkt vurdere Norge som reisemål i år, i alle fall frem til coronaviruset er under kontroll og epidemien/pandemien er over. Det er naturligvis ikke noen garanti at man ikke blir syk i Norge. Men for de fleste vil det å bli syk i Norge, i moderat avstand til hjemstedet, være langt å foretrekke fremfor å bli syk i utlandet.
Følg gjerne Thetravelinspector.no dersom du vil holde deg oppdatert på tips og råd i forbindelse med reiser under coronautbruddet. Dersom det kommer viktige nyheter så vil det også bli sendt ut nyhetsmeldinger via Thetravelinspectors nyhetsbrev.
Og du er naturligvis alltid velkommen til å sende spørsmål eller synspunkter på epost til orl@thetravelinspector.no