Når bør du bestille ditt nye pass?

Dette må du vite om passet ditt for 2020

Er du klar for nytt pass? Da bør du vite dette. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Justisdepartementet jobber med nye forskrifter for pass i Norge. Og det er ventet at disse forskriftene vil være klar i løpet av de første tre månedene neste år. Dette skjer samtidig som arbeidet med å gjøre klart for nye pass og nye nasjonale ID-kort fortsetter for fullt. Etter utallige utsettelser tyder mye på at Norge endelig får nasjonale ID-kort i løpet av 2020. ID-kortet kan erstatte passet ditt på reiser innenfor EU/EØS-sonen. Utenfor EU må du fortsatt ha vanlig pass.

Dette må du vite

Dersom ditt nåværende pass er gyldig til etter 1. juli 2021 eller senere så trenger du ikke foreta deg noe spesielt neste år. Med mindre passet ditt er fullt eller utslitt, eller du har skiftet navn. Passet ditt må ha samme navn som billettbestillingene
Dersom passet ditt utløper før 1. juli 2021 skal du tenke på følgende:
° Dersom passet ditt går ut i løpet av de første seks månedene i 2020 så er det ingen grunn til å vente på å bestille pass. Bestill gjerne nå, og ha passet ditt klart så snart som mulig. Det tar vanligvis fra 3-5 dager før du har nytt pass i postkassa (eller kan hentes på politistasjonen). Du bestiller time via denne siden.

Vente eller ikke vente?

Det er svært liten passkø i månedene desember, januar og februar. Du vil uansett måtte bestille pass før det nye er klart. Bestiller du det «gamle» passet så vil dette være gyldig i 10 år - og koste 570 kr for en voksen.
° Vær klar over at en rekke land krever at passet ditt er gyldig minst seks måneder etter hjemkomst fra reisen.
Dersom du skal reise til f.eks Egypt i juni 2020 så må passet ditt være gyldig til 1. desember 2020
I så fall må du bestille nytt pass i løpet av første halvdel av 2020.
° Hvor lenge må du vente dersom du vil ha det nye passet med nytt design?
Disse passene, med forbedret sikkerhet, vil trolig være klart fra høsten 2020, og være gyldig i bare fem år (mot dagens 10 år). Dersom du ikke trenger nytt pass før høsten 2020 så kan det altså være verd å vente. Men: det kommer til å bli stor etterspørsel etter nye pass høsten 2020 - og dermed risiko for lange køer.
° Prisen vil også være dyrere enn for dagens pass, men prisen er foreløpig ikke fastsatt. Du må betale for både pass og id-kort selv om disse bestilles samtidig.
Har du spørsmål om pass? Skriv det i kommentarfeltet eller send spørsmålet på epost.

Følg gjerne Thetravelinspector på Instagram.