Dette naustet vil gi deg hjertebank

For her har søstrene skapt et paradis i vannkanten

(ODD ROAR LANGE): Overnatting i et naust er vanligvis ikke det jeg beskjeftiger meg aller mest med. Ganske sjeldent, når sant skal sies. Men Olsennaustet på øya Smøla i Møre og Romsdal er ikke som andre naust. Ikke i nærheten, en gang. Og ideen som er blitt unnfanget i naustet er i ferd med å utvikle seg til å bli nordvestlandets nye skatt. Mer om det litt senere.

Århundrer med historie

Historien om Olsennaustet ved Kattavågen ytterst på Veiholmen, med en historie tilbake til 1770, er like sjarmerende som den er spesiell. Øya er kjent for fuglekikking og fabelaktige kajakkforhold mellom tusenvise av øyer. Og det hele startet med kjøpet av en nærmest falleferdig brygge på naboøya Bakkaklakken 100 meter unna. Line J. Nicolaysen, opprinnelig fra Grimstad, satt i Luxemburg da hun fant bryggehuset til salgs på Finn.
Her ble det presentert som et bryggehus på en molo. Og Line trodde det var landfast forbindelse til den vakre fiskeværet Veiholmen.
Kjøpet ble unnagjort, gjennomført usett og singert for 450 000 kroner.
Men, det er ikke sikkert at å kjøpe fritidshus usett er så smart…
For da hun kom på første sitt besøk til Veiholmen, bygdesamfunnet med rundt 300 innbyggere, ble hun brått klar over at «Moloen» var en gedigen steinfylling som ble lagt ut i 1937, mellom holmene Bakkaklakken og Singsholmen. Bygget for å beskytte fiskeværet mot storhavet. Og at det slett ikke var mulig å gå ut dit. Og det i stedet var nødvendig med båtskyss over til nyervervelsen. Sørlendingen fikk et brått møte med vestlandet.

Det er også mulig å leie Hauggjela fyr for overnatting. Foto: Odd Roar Lange

Naboen til salgs

Noen år senere er hun tilbake på Veiholmen. Og får nyss i at det falleferdige Olsennaustet ved Bakkaklakken er til salgs. Sammen med søsteren Hilde T. Røinås og faren blir kjøpet realisert.
Og herfra starter et oppsiktsvekkende restaureringsprosjekt. Siden naustet ligger like utenfor reguleringsplanene til Smøla kommune åpnet det seg muligheter til ombygging som ellers ville vært vanskelige.
Arkitekter ble hyret inn, og etterhvert oppstår Olsennaustet i forbløffende ny drakt. Varmekabler i gulvet, tilpasset reiesverk og bordkledning kommer på plass. Moderniseringen gjøres i stil det opprinnelige, og naustet får en åpen glassfasade ut mot havet, en moderne kjøkkenkrok og fint bad bad, og en romantisk hems med soveplass for to.

-Vi ønsker å skape et tilbud som ingen andre har, og som kan bidra til bærekraftig turisme på Smøla, sier Line.
-Å komme hit har vært en veldig stor berikelse for oss. Å få oppleve samholdet, hjelpsomheten, åpenheten. Jeg vet ikke om det finnes maken andre steder. Her føler man seg hjemme med en gang, sier den andre halvparten av Olsen Sisters, Hilde.

Se bildene her:

Vær og uvær

Er du heldig så er du her når det er havblikk, og ett av de rundt 50 hekkende ørneparene seiler over himmelen mens sola går ned i vest. Er du enda heldigere så er du er når voldsomme bølger slår mot moloen og kaster salt sjø til himmels. Da får du været servert på en storskjerm-naturell. Det blir ikke tøffere. Og samtidig sitter du tørt og trygt inne, med god mat, god drikke, blant designmøbler og håndverksdetaljer som gir deg en god opplevelse.
Fyr opp i peisen, og lykken er fullkommen.

Er dette Norges mest sjarmerende naust? Jeg tror det.
— Odd Roar Lange - The Travel Inspector

Romantiske drømmer

Med himmelen som tak. Foto: Odd Roar Lange

Olsennaustet leies ut både til overnatting og gode opplevelser, og til event og arrangement der det kan dekkes til langbord i svært sjarmerende omgivelser.

Dersom du leier Olsennaustet skal du imidlertid ikke se bort fra at nysgjerrige dukker opp utenfor, for å få et glimt av det unike, grå trebygget og hvordan det ser ut fra innsiden.
For Olsennaustet som drives av søstrene i fellesskap er blitt en severdighet. Dersom man skal leie stedet til en liten gruppe så er overnatting nyrenoverte Olsens Pensjonat et lite steinkast unna det beste alternativet.

Landskapshotell

Mens man venter på den den virkelig store nyskapningen skal komme på plass. For nå er arkitektskisser av et et oppsiktsvekkende nytt boutiquehotell klart. Planene om å ha besøkssenter å museum i sjøbrygga er forlatt. I stedet er det planer om et maritimt landskapshotell på øya. Med ti luksuriøse dobbeltrom og et hotellbygg som virkelig kan kalle seg hotell i særklasse.

Jakten på investorer er i gang. Hvis planene realiseres vil det gamle fiskeværet og nordvestlandet få en ny og oppsiktsvekkende attraksjon.
I tillegg til naustet som allerede er på plass og er som som er en drøm som gir deg hjertebank - i fjæresteinene på vakre Smøla.

Les mer om Moloen, Naustet og Penjsonatet her.

Reisen hit:

Fra Vestlandet:
Langs Vestlandet følger du E39 mot Kristiansund. Ta av riksvei 680 mot Smøla og Seivika fergekai.
Ferge til Seivika på Tustna. Fortsett deretter riksvei 680 til Sandvika fergekai. Ferge derfra til Edøya og kjør deretter riksvei 669 over Smøla og til Veiholmen.

Hurtigbåt:
Kystekspressen fra Kristiansund til Edøya på Smøla. Derfra buss fra Edøya til Veiholmen.
Du kan også ta Kystekspressen fra Trondheim til Edøya.

Fra Trondheim:
Kjør E39 mot Kristiansund. Ved Vinje svinger du av mot Kyrksæterøra på riksvei nr. 680. Kjør gjennom Kyrksæterøra, gjennom Aure, over Imarsundet til Tustna og Sandvika fergekai. Ferge til Edøya og deretter bil til Veidholmen.

Fra Østlandet:
Kjør til Oppdal, ta av mot riksvei 70 mot Sunndalsøra og deretter til Kristiansund. Følg deretter beskrivelsen som nevnt over.