Pass-skandalen i politiet ruller videre - ferien din kan ryke

Dette er nødløsningen for deg som trenger pass akkurat nå

(ODD ROAR LANGE): Etter to år med svært begrensede muligheter til å reise utenlands må tusenvis av nordmenn fornye passene sine.
Men det kan bli enklere sagt enn gjort. For de siste årene er det lagt ned over 60 passkontorer her i landet. Og den som forsøker å bestille pass ved passkontorene i de store byene som Oslo, Bergen og Trondheim vil merke at det er mer enn vanskelig. Oslo og Trondheim har ingen ledige timer på sine nettsider ut året, mens første ledige time i Bergen er 5. juli 2022.

De enkle ble umulig

Å bestille pass skulle bli enklere og raskere med omlegging til digitale bestillinger via politiets nettside. I stedet har det aldri vært vanskeligere enn nå.
Det er på grensen til umulig å finne ledige timer dersom du bor i en tett befolket del av landet og korte åpningstider gjør at man må ta seg fri i arbeidstiden/skoletiden for i det hele tatt å få bestilt pass.
Politiet har ved flere anledninger lovet bedring og at det skal legges ut flere timer, både på kveldstid og i helger.

Dette sa programdirektør Atle Roll-Matthiesen i Politidirektoratet høsten 2018: «..man skal spare brukerne for unødvendig ventetid, ved å ha et tilbud om timebestilling på alle pass- og ID-kontorer. Alle politidistrikter skal også tilby utvidede åpningstider, for å sikre at publikum får dekket sine behover. For å sikre at servicetilbudet er tilpasset lokale forhold, skal muligheten for drop-in og fleksible åpningstider vurderes i de lokale politirådene i det enkelte distrikt.»

Allikevel møter stadig flere blanke nettsider når de bestille pass eller nasjonalt id-kort. Det er krise, og det er bare politiet som kan gjøre noe med det. Ellers må mange nordmenn innse at utenlandsferien ryker.

Millionsprekken

Norge skulle få nye pass og nasjonale ID-kort med elektronisk ID i 2016. Dette ble først utsatt til 2018 samtidig som millionene strømmet ut av prosjektet. Etter flere utsettelser var det 19. mars 2020 lansering av de nye passene over hele Norge. De nasjonale ID-kortene kom senere. Det hele skulle ha kostet 218 millioner kroner, men endte med en kostnadssprekk på svimlende 378 millioner kroner. Den regningen måtte politiet dekke over ordinære budsjett. Og nå må den betales.

I 2019 ble det produsert 736 289 nye ordinære pass her i landet. I 2020 sank tallet til 311 004, mens det i fjor ble utstedt 522 379 pass, i følge tall fra Politidirektoratet.

Dette kan du gjøre

Dersom du trodde at nødpass kan være løsningen, så er det dessverre dårlig nytt også til deg. For politiet har fjernet et stort antall politistasjoner som kan utstede nødpass her i landet.
Dermed ender du opp med følgende løsning dersom du må ha nytt pass eller id-kort og du ikke får bestilt time.
Du må lete opp et passkontor med ledig time et annet sted i landet, og reise dit for å bestille der. Husk å ta med alt du trenger for passbestilling.

Men, situasjonen er dramatisk for mange nordmenn som ikke har denne muligheten. Dette må politiet, politidirektoratet - og til syvende og sist, politikerne ordne opp i omgående.

Det er fullstendig uakseptabelt at man må vente i månedsvis på å få time til passbestilling. Særlig når millionsatsingen på pass skulle gjøre alt så mye enklere.