Endelig, nå må gamlingene gi fra seg fjellet

En god nyhet, når mange voksne heller vil bygge ut i fjellet

Mange unge har gledet seg i fjellet i påsken. Foto: Eivind Haugstad Kleiven/Turistforeningen

–  Vi ser at det er flere unge på fjellet enn før.  Det er en stadig mer klimabevisst yngre generasjon som søker opplevelser i eget land fremfor å fly til utlandet i ferien, og det er vi glade for, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.  

Søker seg til fjellet

DNT ung har hatt en medlemsøkning på 47 prosent i løpet av fem år, og er den medlemsgruppen i DNT som vokser mest det siste året. Den unge generasjon bringer med seg nye trender og farger inn i fjellheimen.      
-Rett før påske lanserte vi regnbuelua, som en oppfølger til de grønne singel-luene fra 2014. Og de blir revet bort! Det er veldig kult at så mange har lyst til å være med og vise at i naturen er alle velkommen, uavhengig av identitet, kjærlighet og seksuell legning, sier nyvalgt leder i DNT ung, Markus Malmin. 

Generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang. Foto: Marius Dalseg Sætre/Turistforeningen

Drømmepåske   

Over 12500 overnattinger så langt på DNT sine 33 betjente hytter vitner om at mange valgte naturopplevelser til fjells i påskeferien. Til tross for at påsken i fjor var tre uker tidligere enn i år har godvær og fine snøforhold i mange fjellområder lokket nordmenn ut på ski også denne påsken.  
- Her på Finse har vi storkost oss, med fornøyde gjester og strålende vær. Vi har mange faste gjester som kommer igjen år etter år og bor her i flere dager, og endel på vei videre innover på Hardangervidda eller Skarvheimen. Været betyr mye, med én gang de flotte værmeldingene kom kastet mange seg rundt og bestilte plass, sier Rigmor Sæbø, bestyrer på Finsehytta

Rekordøkning

Størst er økningen i Langsua med 23 prosent økning fra i fjor, og Hardangervidda som øker med 22 prosent. Første del av påsken var rekordgod, da hadde de betjente hyttene en oppgang på hele 15 prosent sett mot snittet for de siste fem påskene. 1. påskedag hadde dette jevnet seg ut, og tallene ligger nå noe under fjorårets rekordpåske, men godt over resultatet i 2017. 
- Mange av DNT-hyttene opplevde en helt fantastisk start på påsken, og selv om det har gått litt ned mot slutten er vi allikevel veldig fornøyde. Vi ligger godt over 2017-påsken, som var like sen. Det er sjeldent vi kan se tilbake på en påske med så strålende vær og flotte forhold, dette er en påske for historiebøkene, sier Dag TerjeKlarp Solvang. 

DNT Ung lanserte en regnbuemønstret lue i forbindelse med påsken 2019. Foto: Marius Dalseg Sætre/DNT

Hyttene med størst økning fra i fjor:  
Sandhaug på Hardangervidda: 44 % 
Mårbu på Hardangervidda: 28 % 
Litlos på Hardangervidda: 23 % 
Liomseter i Langsua: 23 % 
Rauhelleren på Hardangervidda: 22 % 
Skogadalsbøen i Jotunheimen: 20 % 

Lik The Travel Inspectors Reisetips på Facebook

Les mer om Turistforeningen her: