Nå blir det ny turistskatt

Slik skal de stanse overturismen

Myndighetene i Venezia er lei av problemer som følger i turismens fotspor.            Foto: Odd Roar Lange

Myndighetene i Venezia er lei av problemer som følger i turismens fotspor. Foto: Odd Roar Lange

Mens norske politikere klør seg i hodet trår myndighetene i den italienske turistmagneten Venezia til for fullt for å redusere problemer knyttet til turisme og reiseliv. Først innførte de forbud mot store cruiseskip. Nå innfører de turistskatt for dem som bare er på korttidsbesøk i byen. Avgiften kreves inn elektronisk og skjer på følgende måte.
Turistene som ankommer byen må gjennom spesielle inngangsporter som registrerer ankomsten. Dersom man bare er på dagsbesøk, og dette besøket er i høysesongen vil man måtte betale 10 Euro i turistskatt og inngangspenger. I lavsesongen reduseres beløpet til 3 Euro. De som overnatter på hotell slipper ekstraskatten da det allerede er innført inntil 5 Euro i turistskatt for disse.
Pengene skal brukes til å forbedre infrastrukturen og å skape bedre tilbud til turistene. Myndighetene ønsker også å reduserer antall besøkende, slik at opplevelsen bli bedre og kjøpelysten høyere.
De lokale myndighetene har jobbet med prosjektet siden 2018, og innfører de nye reglene fra sommeren 2022.
-Vi ønsker å omdefinere Venezia som et sted folk ikke bare kommer til i noen timer, men i stedet opplever i noen dager, og med en dypere bevissthet om byens, sosiale og kulturelle kvalitet, sier Simone Venturini, Venezias turistsjef og fortsetter:
-Ved å introdusere et billettsystem kan vi begrense folkemengdene, og fjerne oss fra «dagsbesøkmodellen» som har vært så skadelig for byen. Og på denne måten forhåpentligvis vinne tilbake gjestene som har sluttet å komme på grunn av overturisme. Vi har brukt de siste to årene på å utvikle en langsiktig strategi for å gjøre turismen mer bærekraftig både for de som besøker og de som bor i Venezia. Jeg er overbevist om at denne integrerte tilnærmingen kommer til å sikre byen vår en bedre fremtid.

Hva med Norge?

Norge er fortsatt en sinke når det kommer til turistskatt. Og dagens regjering har sagt nei. Men den nye norske reiselivsstrategien, som ble lansert i mai i år, viser til flere ulike modeller der turistskatt kan brukes til finansiering av underfinansierte prosjekt, og til å hindre problemer knyttet til overturisme.