Kan dette bli en bit av Norges smarteste fylke?

Høye mål - og ny satsing. Kan de lykkes?

Kristiansund er den nordligste byen i Møre og Romsdal. Nå skal den bli smartere. Foto: Odd Roar Lange

Den norske regjeringen har gjennom en ny nasjonal forventning til samfunns- og arealplanlegging lagt til grunn at planleggingen skal bygge på FNs 17 bærekraftsmål. Det er derfor både naturlig og rett at Møre og Romsdal fylkeskommune benytter muligheten til å bli med i smartbyprogrammet, sier Møre og Romsdals nye fylkesordfører Tove Lise Torve i en pressemelding.
-Møre og Romsdal vil få en sentral plass i smartbyprogrammet, mener Torve.

Dette er smartbysatsingen

Smarte Byer Norge er Norges største smartbynettverk., som driver frem bærekraftig smartbyutvikling og innovasjon ved å koble smartby-entusiaster på tvers av fag, bransjer, organisasjoner og næringsliv.
Dette gjør de ved å tilby arenaer for såkalt samskaping. Nettverket består i dag av nesten 180 virksomheter. Dette er kommuner, små og store private aktører, start-ups, FoU-virksomheter og andre organisasjoner.
Gjennom nettverket skal vil smartbynettverket bidra til et levende, smart og lønnsomt samfunn. Med bærekraftig samfunnsutvikling mener de en utvikling som er sosialt, klimamessig og økonomisk holdbar.
Les mer om det her.

Ålesund først ute

Ålesund er første norske by som er tatt opp i programmet, og de får nå Nord-Europas første FN smartbylab. Molde og Kristiansund er invitert til å være blant de 15 første norske byene i programmet, og Møre og Romsdal første norske fylkeskommune.
- Dette gir oss muligheter både for å påvirke det norske «bærekraftløftet», få stort læringsutbytte og posisjonere oss til å få nasjonale ressurser og kompetansemiljø til fylket, sier Torve.

Torve mener videre at programmet vil gi et godt grunnlag for å utvikle bedre samfunnsanalyser, kommune- og økonomiplaner og skape praktisk politikk rettet mot bærekraftmålene slik forventningen fra regjeringen er.

«Bærekraftfylket Møre og Romsdal»

Sammen med kommunene, regional stat, NHO, KS mfl. legg fylkeskommunen opp til å lansere: «Bærekraftfylket Møre og Romsdal», en satsing som kan samle fylket om en felles retning i samfunnsplanlegging og -utvikling, skriver Møre og Romsdal fylkeskommune i en pressemelding.

Det er foreløpig ikke kjent hvordan arbeidet skal gjøres i praksis.

Følg Thetravelinspector på instagram og se enda flere bilder her.