Harde pakker til jul - julegavetips til bokhylla

Her er gode gavetips til deg selv, eller andre som liker å reise

Ta deg tid til en god bok. Eller gi en til en annen.                       Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Er du på jakt etter en julegave, men aner ikke hva du skal du skal gi bort. La meg gi deg noen tips om gode bøker som vil falle i smak. Her er noen bøker om ulike reiser og reiseformer. Jeg tror dette er bøker du kommer til å synes er kjekt å gi bort.
Jeg har oppgitt veiledende priser. 

 «Naturmannen og jeg - han lovet meg aldri gull. Bare grønne skoger»
Lene Julsen - Cappelen Damm kr 349.-

 

Hva gjør du når du oppdager at du egentlig ikke er så glad i villmarksliv, mens partneren din elsker det? Hva gjør du når du egentlig har mest lyst på byliv, mens partneren helst vil dra til fjells? Mulighetene for solide konflikter er i alle fall til stede. Men det er selvsagt mulig å ta det med humor - innimellom.  Dette er boka som med humor og en god penn klarer å sette ord på problemer, løsninger, hverdager og helg. Denne bør leses av ganske mange damer - fordi de vil kjenne seg igjen der de sitter med «sin» form for naturmann. Og av enda flere menn, som får noen samlivstiltak servert i temmelig klare ordelag. 

 

«Fotturer i Oslomarka»
Olav Harlem, Erik Unneberg, Eivind Molde - Cappelen Damm kr 299.-

 

Det er gjennom årene laget et stort antall
turguidebøker om Oslomarka. Her er en til. Det er en nok med 55 turer, samlet i paperback, som kan ligge i ryggsekken på turen. Turer er hentet fra ni ulike regioner av marka, selv om noen av turene beveger seg over i flere av dem. Her er enkle kart, enkle forklaringer, et par bilder, og litt om området og turen. De er utstyrt med lengde og vanskelighetsgrad. Akkurat det turfolk trenger.
(I serien er det tidligere laget bøker om sykkelturer, fotturer året rundt og skiturer i Oslomarka)

 

 

 «I store forfatteres fotspor»
Verden rundt med udødeligeforfattere som reisefølge.
Arild Moldstad - Cappelen Damm kr 199.-

Ernest Hemingway, Karen Blixen, Sigrid Undset, Graham Greene, Fjodor Dostojevskij. Alle er store forfattere som på hver sin måte har preget verdenslitteraturen. Og som med sine skildringer av geografiske områder har satt store fotspor etter seg. Det er mange som har brukt dem som inspirasjonskilde for sine reiser. Men det er ikke så mange som har gjort som Arild Moldstad, som har samlet sine egne betraktinger samtidig som han belyser forfatternes. Dette er en bok som du får kjøpt som paperback, og du får med deg 335 sider med reiseinspirasjonsom du enten kan lese hjemme eller ta med deg på din neste tur. Her går turen blant annet innom Saigon, Cuba, Hebridene, Jerusalem, Praha og Paris - for å nevne noen av dem.

 

 

 «Du grøne, glittrande - ei hyllest til juletreet»
Oppfølger til Jul der ingen skulle tru at nokon kunne bu.
Oddgeir Bruaset - Vigmostad Bjørke kr 399

Denne boka er en litt annerledes reise, skrevet av mannen som ga oss alle stedene hvor ingen skulle tro at noen kunne bo. Oddgeir Bruaset har lett i julesangenes historie og levert flotte betraktninger om dem. Denne gangen er det juletreets historie - og fremfor alt: historier - som fortelles. Det gjøres med innlevelse og med begeistring. Med mindre du har doktorgrad i juletre så kommer du til å finne mye nytt og overraskende i denne boka. Storformatbok i innbundet utgave.

 

 

«Alpenes 4000-metere»
82 ganger til topps i Europas villeste fjell
Tormod Granheim - Fri flyt kr 349.-

 

Å kjøre på ski ned fra Mount Everest er ellevilt. Å gå til topps på alle de 82 toppene som er over 4000 høye i alpene er ikke stort bedre. Tormod Granheim sprenger noen alpine grenser som de fleste ikke trodde var mulig. Det er kanskje ikke sannsynlig at du kommer til å gjenta bragden. Men denne boka gir deg muligheter til å drømme, og til lese hvordan du kommer deg til topps på en eller flere av dem. Dette er en bok om en fjellbragd uten sidestykke.

  

 

  

«Oslove»
De aller beste gåturene
Hanna Nordberg - Kagge forlag kr 349.-

Vet du hvor Oslo sentrum er? Karl Johans gate, Slottet, Oslo S, Grünerløkka eller Aker Brygge? 
Alt er feil. I alle fall hvis du tenker på hvor Oslos geografiske sentrum ligger. Da må du nemlig dypt inn i Oslomarka. Men Oslo er full av fantastiske gåturer. Noen av dem starter eller slutter med kollektiv transport. Det avhenger selvsagt om hvor du starter. Bor du i Oslo, eller kjenner du noen som bor i Oslo? Da er Hanna Nordbergs bok noe for deg selv eller til å gi bort.  Du kan dra på asfaltjungesafari, dra på Skam-tur eller oppleve fine turer langs byens fine elv. God tur.

«Norske ødegårder»
Historiene om stedene vi forlot
Øystein Mortensen og Pål Hermansen (foto) - Vigmostad Bjørke kr 349

Det blir stadig flere av dem over hele landet. Småbruk som fraflyttes, som forfaller og som gror igjen. Naturen tar tilbake. Og det er sikkert flere enn meg som har tenkt: Hvem bodde der, hva gjorde de, hva opplevde de? Og hvorfor flyttet de - og hvor er de i dag? Dette er boka om de små historiene som blir store. De rare fortellingene til ettertanke. Om norske ødegårder over hele landet, der det ligger en sko, en leke eller noen fra-seg-slengte kjøkkenredskaper som noen var glad i men som ingen vil ha. Bli med på reisen i tekst og bilder.

En uforglemmelige reise i norsk kultur, natur og ikke minst i familieliv.

 

Har du tips, ideer, synspunkt eller spørsmål?
Kontakt meg gjerne på epost: orl@thetravelinspector.no