Derfor ble det så dejlig å være norsk i Ringkøbing

Dette er lykken. Foto: Odd Roar Lange
Dette er lykken. Foto: Odd Roar Lange

Jeg har ganske god greie på dansk snaps. Derfor ble dette en real jubelmorgen.

Jeg har reist mer i Danmark enn de fleste jeg kjenner. Jeg har vært i de største byene, de beste hotellene, de beste restaurantene, de små kroene, de yndige badehotellene og de røykfulle kneipene.

De fleste steder har jeg drukket bitter snaps. Ikke nødvendigvis så mye. Men en lille en. Fordi jeg liker bitter snaps, og fordi jeg har jaktet på den perfekte. Jeg fant en perfekt en - en gang for lenge siden. Nei, det var ikke Gammel Dansk.  Dersom du kjøper Gammel Dansk avslører du egentlig bare at du er nordmann - og at du ikke har særlig peiling på bitter snaps....

Øyhopping

Men den aller beste var Bornholmer Snaps - kjøpt på den lille festningsøya Christiansø ved Bornholm i Østersjøen. Den hadde en perfekt blanding av lokale urter, og den friskheten som en god bitter skal ha. Ikke for søt, og ikke for mektig. Den skal nytes på sene kvelder - eller til frokost. Eller til lunsj. Enten sammen med te av peppermynteblader fra egen hage eller sammen med en øl. Gjerne fra en dansk håndverkbryggeri. Det er mange av dem.

Flasken ble tom, og jeg etterlyste noen som kunne kjøpe en ny til meg. Jeg ville selvsagt betale for toll og frakt. Det lot seg imidlertid ikke løse.

Utenfor Cafè og butikken Kræs i Ringkøbing. Foto: Odd Roar Lange
Utenfor Cafè og butikken Kræs i Ringkøbing. Foto: Odd Roar Lange

Senere har jeg jaktet på en ny perfekt snaps. Jeg har testet, testet og testet. De fleste er for søte. Noen har nærmet seg det perfekte. Uten å lykkes. Helt til en morgen for to uker siden. I den lille vestdanske byen Ringkøbing. Jeg var på morgentur ved havnen. Og oppdaget at butikken Cafe Kræs på bryggekanten. Fra utsiden minnet den om de sommerbutikkene du finner på campingplasser eller familieresorter. Ikke særlig tiltalende. Men, da jeg kom inn i butikken fikk jeg en wow-følelse. Her var det klart for skattejakt.

Og etter litt hyggelig leting dukket den opp: Ringkøbing Bitter.

Slik ser skatten ut, Foto: Odd Roar Lange
Slik ser skatten ut, Foto: Odd Roar Lange

Smaksprøve

Danskene har forstått at å gi en smaksprøve er lurt. Man drikker ikke mer, man handler bare riktigere. Og smaksprøven satt som en formsydd sko. Inni meg jublet jeg hemningsløst. Utad måtte jeg si så  rolig jeg klarte:

-Takk, den var perfekt. Jeg tar gjerne en flaske.

Mens innehaveren pakket den inn fikk jeg en fryktelig tanke: Tenk når den er tom!

Jeg fikk frysninger på ryggen - og tok et nødvendig grep om sommeren og lykken:

På vei mot lykken. Ringkøbing Bitter er i verdensklasse. Jeg vet hva jeg snakker om, for jeg har smakt flere dansk bitter enn de fleste. Foto: Odd Roar Lange
På vei mot lykken. Ringkøbing Bitter er i verdensklasse. Jeg vet hva jeg snakker om, for jeg har smakt flere dansk bitter enn de fleste. Foto: Odd Roar Lange

- Jeg tar to flasker Ringkøbing Bitter, takk

******************************************************

Les mer her om Ringkøbing og regionen som ligger halvannen times kjøring sør vest for Vejle/Billund

Jeg anbefaler en middag i resturant Bøffen, Sats på finvær og prøv uterestauranten i bakgården.

Ler mer om Danmarksferier her.

Du finner også en rekke andre gode Danmarkstips på The Travel Inspector-bloggen.