Dette er dine rettigheter på pakkereisen

tyrkia_thetravelinspector.jpg

Er du klar for sommerens chartertur? Det er alltid noe som kan gå galt. Og da er det greit å kjenne sine rettigheter - og plikter guadeloupe_toppenavnorge

Charterturene reguleres av den såkalte "pakkereiseloven". En pakkereise skal være slik som det er oppgitt i markedsføring og brosjyrer, og som dere har avtalt da du bestilte og betalte turen.

Her er Forbrukerrådets pressemelding: Både arrangøren og reisebyrået som selger turen, har ansvar for at du får det du er forespeilet eller har avtalt. Arrangørens ansvar gjelder også tjenester fra underleverandør. Hvis dere for eksempel har avtalt at leie av bil er inkludert, og dette ikke blir oppfylt, har arrangøren ansvar. Selv om du ikke har lidd økonomisk tap, kan du ha rett til en godtgjørelse. Da må forsømmelsen ha vært en ekstra stor ulempe for deg. Hva kan du klage på? Du kan klage på forhold ved reisen som ikke er som avtalt – og mangelen er av en viss betydning. Eksempler på mangler du kan klage på (som du har bestilt og betalt for) •    det ikke er svømmebasseng på hotellet, •    leiligheten ikke har balkong •    det er lengre vei til stranden enn opplyst •    hotellet ikke er så barnevennlig som lovet •    du får en ettroms’ når du har bestilt en treroms leilighet. Du har krav på en like god eller en bedre standard enn det du opprinnelig skulle ha hatt hvis reisearrangøren må innkvartere deg på et annet sted enn det som er bestilt. Hvis arrangøren ikke snarest klarer å oppfylle dette, er det en mangel.

Du må huske å gi arrangøren mulighet til å rette opp feilen. Si i fra så raskt som mulig. Ta gjerne bilder som dokumentasjon. Noter navn på hvem du har snakket med, og skriv ned sted og klokkeslett.

20070625 Korfu Barn som bader i basseng i syden

Hva skal du gjøre?

Er du lovet rom med utsikt eller annen spesiell beliggenhet, har du krav på å få dette. Hvis du for eksempel ikke har fått varsel på forhånd om spesielt sjenerende byggestøy som reisearrangøren burde kjenne til, er dette en mangel. Blir vannet borte én eller flere dager, er det en mangel, men ikke hvis årsaken finnes i det kommunale systemet.

Uspesifiserte reiser Hvis du bestiller en uspesifisert reise, må du forvente en enkel standard. I selskapenes vilkår er det som regel klare regler for hva uspesifiserte reiser innebærer. Dersom du reiser med små barn, eller har spesielle krav til komfort, bør du ikke bestille uspesifisert reise. Det kan være vanskelig å få medhold i klager på uspesifiserte reiser, fordi du aksepterer vilkårene når du bestiller en slik reise.

Det aller viktigste

Hvis du er misfornøyd med reisen, må du gi beskjed med en gang. Kommer du ingen vei, må du innrette deg så godt du kan og ta opp saken når du kommer hjem.

https://helsenorge.no/SiteCollectionImages/turist-i-utlandet/europeisk-helsetrygdkort/HELFO-europeisk-helsetrygdkort.jpg?RenditionID=3

Husk å ha en god reiseforsikring på plass før turen starter. Ta også med deg Europeisk Helsetrygdkort på reiser i EØS-land.  Vær klar over at du har en ekstra sikkerhet i bakhånd dersom reisen er betalt med kredittkort (ikke debetkort).