Pilotens beste tips: - Slik pakker du smart som oss

Hvordan du unngår å ta med deg for mye på reisen

Trenger du virkelig så mye for en ukestur?                                                   Foto: Odd Roar Lange

(Odd Roar Lange): Du har sett dem på flyplassen. Passasjeren som drasser avgårde med altfor stor og altfor tung koffert. Og piloten som skal like langt, men med en koffert som er en tredel av størrelsen og vekten. Kanskje skal passasjeren være noen flere dager på reise, men neppe så lenge at det er behov for å ta med halve garderoben hjemmefra. Piloten skal kanskje også selv være borte fire-fem dager. Og har lært seg å pakke smart.

Piloten Jonathan Franklin har jobbet som pilot for kommersielle flyselskap i 13 år, og de siste sju i KLM.  Her har han delt sine tips for hvordan han pakker. Jeg er sikker på at du har noe å lære.

Her får du tipsene i kortversjon, samt noen av mine.

1) Ikke pakk med ekstra "for sikkerhets skyld".

Du kan ikke ta med deg klær til alle eventuelle anledninger. Dersom du skal både på formelle og uformelle arrangement bør du ta med deg klær som gjør at du er litt mer enn uformelt kledd på det uformelle arrangementet. Det fungerer alltid bra. En kortermet skjorte med knapper fungerer både på strande og som skjorte under dressjakka. Skal du både på joggetur og i badebassenget, ta med deg en shorts som kan brukes til begge deler.

2) Ja, det finnes butikker i Burkina Faso

Du finner alltid butikker hvor du kan kjøpe ting du eventuelt måtte ha glemt.
Jeg:  - På reiser har kjøpt joggesko i Senegal, finskjorte i Nepal og mobillader i en kiosk på Grønland.
Jonathan: - Skal du reise mer enn 10 dager så kan du satse på å vaske underveis. Vaskeri finner du stort sett over hele verden. 

3) Dongeri er en sikker vinner

Dongeri er det beste som er oppfunnet for den som vil reise. Sammen med Gore Tex som er en god nummer to.  Har du en dongeribukse som er bra nok til å å bruke på kontoret så kan du også bruke den på reise. Se bort fra hullete dongeribukser. De lar du ligge igjen hjemme.
Mørk dongeribukse kan brukes sammen med en dressjakke/jakke eller en fin topp. Og med et skjerf eller annet tilbehør ser du bra ut.  Bruk gjerne mørke sko (brune/blå eller svarte).  Helst sko som puster og kan brukes til fotturer.
Klær som passer for turbruk, goretex-jakke e.l. kan du fint bruke. Gore tex tørker fort, og er sammen med dongeri lett å vaske og tørke av med en klut. 
Dersom du plutselig mangler noe: se punkt 2.
Jeg: Klær kan vaskes i vasken på hotellet og tørkes med hårføneren. 

4)  Disse tre må være med

Toalettsaker: Her trenger du ikke så mye som du tror. Deodorant, tannbørste/-pasta, medisiner og enkle ting. Dersom du trenger sminke, ta med bare det mest nødvendige. Husk å pakke alt flytende i håndbagasjen i en gjennomsiktig. Viktige medisiner er alltid i håndbagasjen!
Jeg: - Ikke ta med hele shampo- og balsamflasken hjemmefra. Tøm heller over på mindre flasker med skrukork (ikke vipp-opp-kork). Fuktighetskrem tar du over på en beholder lik dem som brukes til å oppbevare linser. Eksemplevis dagkrem i den ene beholderen og nattkrem i den andre. Dersom hotellshampoen er god nok til at du tar med flasken hjem, hvorfor bruker du ikke bare den når du er der istedet for å ta med egen hjemmefra?
 

IMG_8951.jpg

Underøy/sokker: Ta med mindre enn du tror. Vask underveis eller kjøp nytt som kan kastes etter bruk. BH-er vasker du selv,  truse/bokser og sokker finner du billig overalt. (Se punkt 2) 
 

Mobillader: De fleste av oss er blitt helt avhengig av smarttelefonen. Husk lader.
Jonathan: - Du trenger ikke ta med selve laderen, bare ledningen med USB-kontakt. USB-lademuligheter finner du overalt.
Jeg: - Ta med selve laderen også. Helst av en type som gir deg minst 10 w lading, så går det kjapt. har du glemt lader? Spør i hotellresepsjonen. De har som regel en eske med gjenglemte ladere liggende.

5) Kan du bruke det på flyet, bruk det også etter ankomst.

Dersom du reiser til varme Syden fra vinterkalde Norge så dropp dunjakka. Den tar for mye plass. Bruk heller klær som kan brukes lag-på-lag. Har du tynn ull under, deretter en skjorte/genser/bluse og så en fleecejakke og ytterst en gore tex-jakke. Da er du mer enn berget. Blusen, skjorta, fleece og gore tex har du glede av i Syden. Ullundertøyet tar minimal plass i forhold til dunjakka.

Har du noen gode pakketips? Del dem i kommentarfeltet under. 


Få med deg disse reisetipsene også: