Å bruke åpne gratis wifi er som ubeskyttet sex med en fremmed

Slik beskytter du deg du deg mot mobiltrøbbel og datatyveri på reisen.

Fristende, men ikke smart - for nettet hadde ikke passord.                            Foto: Odd Roar Lange  

(Odd Roar Lange): Det virker så fristende: Gratis, åpent nettverk uten passord. Men, nei. Ikke la deg lokke til surfe på åpne trådløse nettverk. Her ser du hvorfor - og hvordan du unngår trøbbel.

En kjent opplevelse: Du er på ferie i utlandet - eller i Norge, for den saks skyld  - og oppdager at det koster deg noen kroner i døgnet å surfe på internett. Mens det er gratis å bruke det trådløse, åpne nettverket i butikken, restauranten eller puben. Nettverknavnet er kjent og trygt. Tror du...

- Åh, så deilig. Jeg slipper til og med passord og slikt. Herlig, tenker du kanskje.

Det er like lite smart som ubeskyttet sex med en fremmed. Du vet aldri hva som kan skje. Kanskje er det bare godt - kanskje kommer en skikkelig baksmell.

Hackerbesøket

Hackere oppsøker de åpne nettverkene (der du ikke trenger passord) og dermed har de full adgang til telefonen (eller datamaskinen) din. Vær klar over at det også kan være at det som ser ut som åpent nettverk i virkeligheten er er falsk nettverk som telefonen din kobler seg opp mot. Vær klar over at drevne hackere gjerne setter opp slike falske nettverk i tilknytning til store hotell, hamburgerkjeder eller kaffebarer. Du klarer nemlig ikke se forskjell når du kobler deg til.

Dette er de perfekte plassene for hackerne.                      Foto: Odd Roar Lange

Når du ikke er tilkoblet wifi skal du skru av fuksjonen på telefonen din. Dette for at den ikke skal søke opp nettverk mens telefonen ligger i lomma eller veska. Telefonen din leter hele tiden etter nettverk du har lakret. Både åpne og de som er passordbeskyttet. Dersom du har vært på Burger King og lagret det åpne nettverket i telefonen din, kan noe lage et falsk nettverk med samme navn - og telefonen din kobler seg til dette.

Dersom du skrur av wifi kan de ikke «stjele» telefonen din når den ligger i veska di. Dessuten sparer det deg for bruk av strøm fra batteriet.

Hva skal de med adgangen til telefonen?

De vil gjerne ha adgang til alle passordene dine. Og de vil du neppe gi i fra deg, vil du?

Og med passordet kommer de til alle apper som du har, alle bilder, eposten din, og sensitiv informasjon om arbeidsplassen din.

Gratis nettverk uten passord. Ikke tenk på det.                                             Foto: Odd Roar Lange

Mange arbeidsgivere ber de ansatte bruke gratis wifi istedet for 3G og 4G. Fordi det er billigere. Jeg tviler på at de noen gang har tenkt hvor mye billigere det er å betale mobiltregningene istedet for alle problemene de ellers kan oppleve.

Bruker du mobilnett eller passordbeskyttet wifi så reduseres risikoen betydelig.

Et smart tips for viderekommende

Dersom du er litt mer viderekommende enn naboen, så er VPN-tilkobling det du skal satse på.

Virtual Private Network lager en "tunnel" mellom to maskiner slik at trafikk mellom disse kan krypteres. Alle som regner seg som profesjonelle mobil- og databrukere skal gå for VPN.

Her er nettstedet Dataportens guide til hvordan du skaffer deg VPN.

Har du noen tips eller erfaringer? Gjør det gjerne i kommentarfeltet.

Få også med deg disse: