7 ting å gjøre på 7 timer på Andøya

Spioner, atomkrig, nordlys, midnattssol og sykling venter på deg.

Rakettene skytes til værs fra Andøya.                            Foto: Andøya Space Center

Av Hogne Bø Pettersen (Thetravelinspector.no): Andøya er Norges tiende største øy. Men hvorfor skal du dra dit? Her er 7 gode grunner.

1 Paradis for sykling

Vestsiden av Andøya er et eldorado av naturopplevelser. Grønnkledte fjellsider, panoramautsikt ut i Nordishavet, Norges lengste sammenhengende sandstrender og muligheten til å se sel, hval og ørn fra sykkelsetet gjør Andøya unik.
Veien er også stort sett flat og lite kupert. Selv om den er smal er det såpass lite trafikk at det gjør lite. De innfødte er også så vant til å ta hensyn til syklister. Jeg sykler hvert år på Andøya og det er alltid en fantastisk opplevelse, uansett vær. Dersom man sykler rundt hele øya er det en tur på 150 km.
NB! På sør-vest-siden av øya er veien svært dårlig og man ferdes på eget ansvar. Det går an på tynne racerdekk, men er ikke anbefalt. Ei heller anbefalt å kjøre med lav bil her, selv om skiltet for fartsgrense opplyser at du går fra 60 til 80-sone der…

2 Nasjonal turistvei

Andøya er en del av nettverket av nasjonale turistveier. I sommerhalvåret kan man sykle den nasjonale turistveien på Senja og ta ferge til Andenes, den nordligste plassen på Andøya. Etter å ha oppholdt deg på Andøya kan du sykle sørover og videre til Lofoten.

Se flere bilder fra Andøya:

3 Spioner og kald krig

Helt siden den kalde krigens dager har forsvaret stått sterkt på Andøya. På vestsiden av øya kan du se militærbaser som overvåker både flytrafikk og ubåttrafikk i Nordishavet. Flere områder på øya er avsperret for sivilister, og langs bilveien står det skilt om at det er forbudt å fotografere. Ifølge de siste etterretningsrapporter er det fortsatt spioner fra fremmede makter på Andøya, så kikk deg over skulderen…
På Andenes har du flyplass, bygget av NATO, hvor Orion-flyene tar av og lander. Det er et mektig syn å sitte og se på.

4 Nordlys og atomkrig

Andøya har veldig mye nordlysaktivitet fra sent på høsten til tidlig vår. Dette gir noen fantastiske opplevelser og strålende muligheter for vakre bilder. Det er derfor Andøya Rakettskytefelt ble lagt hit. Her skyter man opp måleinstrumenter for å forske på nordlyset. Om vinteren kan man se lasershow på toppen av fjellet bak rakettstasjonen når de skyter laserstråler opp i himmelen for å gjøre målinger.
Hele året kan man både oppleve rakettoppskytinger og besøke romfartssenteret for å lære om solsystemet vårt og om nordlyset. Da får du sikkert også lære om da en rakettoppskyting fra Andøya nesten resulterte i et kjernefysisk ragnarokk da Russland trodde raketten var et innledende angrep fra Vesten…

Russland trodde raketten var et innledende angrep fra Vesten…

5 Fjellturer

Andøya er et ufortjent rykte på seg for å være en flat øy. Ja, det er mange flate områder, med mye myr, men det er også mye fjell på øya. Kvasstinden på sørspissen av øya er hele 705 meter høyt, og er øyas høyeste punkt.

Andre anbefalte fjellturer er Bjørnskinnsfjellet som gir deg en fantastisk utsikt over det meste av øya, Hinnøya, Senja, Grytøya og utover havet.

Måtinden er også verdt å besøke. På toppen ser du utover tre bortgjemte viker med fantastisk fine sandstrender.
De fleste fjelltoppene har bok hvor du kan skrive inn at du har vært der.

6 Havet

Havet utenfor Andøya er rikt på dyreliv. Fra Andenes kan du dra på hvalsafari, det arrangeres flere turer hver dag, og i tillegg kan man dra ut på havfiske. Det er et rikt liv av havfugl over det meste av øya, og det er et eldorado for folk som vil padle i kajakk. Spesielt Risøyrenna (bare pass deg for Hurtigruten som legger til kai i Risøyhamn) og sørover er stykke hav som er rolig og fint for padling.

7 Midnattssol

Andøya har midnattssol fra 22. mai til 20. juli. Dette betyr at du ser hele solskiven over horisonten, og det blir aldri mørkt. Å stå i Børra på vestkysten av Andøya, og se på midnattssolen en varm julinatt er en fantastisk opplevelse. Men en nesten like fantastisk opplevelse er å se solen gå ned 21. juli, for så å komme opp igjen ikke lenge etter.

PS: Mens du er i Børra kan du også se Bukkekirka, hvor naturen har formet ut prekestol. For de fyrinteresserte er det i tillegg en gammel vernet fyrlykt i Børra.
Et alternativ er å ta inn på campingplassen på Stave, og så sitte i et dampende varmt boblebad og se solen danse over havet, midt på natten.

Fikk du lest disse?