7 fantastiske bilveger du bør prøve i Norge

Dette er turer du bør kjøre dersom du vil se enda mer av ditt eget land.

Husk å ta deg tid til de fine avstikkerne - som her ved Geiranger.                  Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Norge har i alt 18 nasjonale turistveger. Dette er veger og vegstrekninger som er håndplukket til å representere det beste av Norge. Og hvilke turer det er. Her bør du absolutt ikke ha det travelt. 
Visste du forresten at du kan ta seks nasjonale turistveger på én og samme tur? Du kan selvsagt ta alt på 24 timer. Men vi anbefaler at du tar deg bedre tid enn som så.

De fineste bilturene

For det er en reise i verdensklasse:  å ta fly fra Oslo til Bergen, deretter tar Hurtigruten til Kristiansund - og så leier du bil der og tar følgende tur tilbake til Oslo:

Første del av reisen går via den nasjonale turistvegen, Atlanterhavsvegen i Møre og Romsdal. Vegen går fra øy til øy - og går fra Averøy på Nordmøre til Bud i Romsdal. Denne delen av turen går mellom byene Kristiansund og Molde.

Deretter går reisen videre til den neste turistvegen som starter med Trollstigen i Rauma kommune. Hårnålssvingene bringer deg til topps, hvor dere stopper og ser på utsikten. 
Reisen får videre mot Geiranger. Husk å stoppe ved Ørnesvingen, som er utsiktspunktet før dere setter kursen ned mot bygda. 

Prøv den gamle Strynefjellsvegen. En opplevelse - og husk å kjøre sakte. Foto: Odd R. Lange

Fra Geiranger reiser dere videre til Stryn og tar den Gamle Strynefjellsvegen opp til Grotli. Nå tar dere til høyre og kjører Sognefjellsvegen over fjellet ned til Lom - hvor det naturligvis er stopp hos Bakeren i Lom.
Jeg forslår overnatting på den gamle skysstasjonen Røisheim som ligger i Bøverdalen - litt før Lom sentrum. Vil dere har et rimeligere alternativ så kjører dere videre mot Valdresflya og tar inn på Hindseter Hotell.

Fra Lom er dere altså klar for siste etappe på turen. Den går over Valdresflye fra Gudbrandsdalen til Beitostølen og Valdres. Dere kjører nå forbi Besseggen - og dersom dere vil ha en flott fjelltur så svinger dere av mot Gjendesheim, tar båten over Gjende og får en super fjelltur tilbake til Gjendesheim før dere kjører videre til Beitostølen og deretter setter kurs mot Oslo. Det er mange gode overnattingsmuligheter - både hotell og leilighet - på Beitostølen..

Bonustur i nord

Dersom dere vil ha en fin bonustur i den den andre enden av landet så foreslår jeg den 58 km lange turistvegen på Andøya. Husk å få med dere hvalsafari fra Andøya samtidig. Dette er en stor opplevelse - og så til de grader annerledes enn Sør-Norge. Også denne reisen kan kombineres med Hurtigruten. 

Les mer om: 
Avis Bilutleie
Hurtigruten
Nasjonale Turistveger

Fikk du lest disse?

Reisen langs norske turistveger var i samarbeide med Avis Bilutleie. Alle vurderinger og anbefalinger er vår egne.