7 ting å gjøre i den vakre byen Zadar

Bli med til Europas beste turistdestinasjon - i Kroatia

(Odd Roar Lange): I 2016 ble byen Zadar kåret til Europas beste destinasjon. Jeg dro dit for å sjekke om det var fortjent. Og nå er det din tur.
I gamle guidebøker fra år 1330 kan man lese om den lille kroatiske byen Zadar ved Adriaterhavet. I snart 700 år, og gjennom svært vekslende tider har byen vakt beundring og nysgjerrighet.
I dag har Zadar, som ligger halvannen times biltur nord for Split, tusenvis av turister som vil oppleve de trange gatene, butikkene og den vakre naturen i og omkring byen med i alt 70 000 innbyggere.

Oppbygging

Det er først og fremst gamlebyen på den lille halvøya som er mest aktuell for turistene. Det gjør selvsagt at det er her prisene er høyest, selv om de er lave sett med norske øyne. Øl og vin koster en tredjedel av det vi betaler i Norge. Mat koster ca halvparten, mens klær og sko koster 70-80 prosent av norske priser.  Tar dere turen over sundet og til nybyen vil dere raskt oppdage et prisene er enda lavere der. Men, det er tross alt mer sjarmerende i gamlebyen med de hvite steingatene, smale smugene og trivelige butikkene, barene og restaurantene.

Naturlig vis

Zadar er det perfekte stedet for naturopplevelser. Fjellklatring, seiling, fjellturer, huleturer, padling, rafting, dykking, sykling, jogging, kiting, windsurfing, stand-up-padling og fuglekikking er tilbud som formidles av turistkontoret
Dra gjerne til Riva Rafting Centar i Omravac. Her blir dere med på en fenomenal guidet raftingtur langs en stilleflytende elv som er omkranset av flotte fjellformasjoner og av trør som henger over elva. På de villeste områdene går man ut av raftingflåta og går en trygg sti langs elva.
Vil du prøve strikkhopping: Den høyeste i Kroatia er 56 meter høy og du hopper fra Maslenkabroen, 30 minutts kjøring fra Zadar.
Zadar har fått sin egen outdoor festival. Den arrangeres i april/mai - og neste gang er i 2017.

Se bildene fra Zadar her

Spise

Kjøkkenet i Zadar er sammensatt av mange ulike kulturer og er derfor multinasjonal. Men vil dere prøve lokal mat så er Bistro Hedonist et greit sted å starte. Ett hakk opp er å gå til Restaurant Jadera. Overraskende stor meny - og vær forberedt på kroatisk popmusikk gjennom hele måltiden. God stemning.
Vil du enda ett nivå opp så er 2Ribara i Blaza Jurjeva 1 stedet å gå til.  Ellers er hele gamlebyen full av store og små inne- og uterestauranter.   

God vin

Kroatia har overraskende gode viner, både røde og hvite. Gå gjerne litt opp i pris for å få ekstra bra kvalitet. Den lokale likøren/sprit Marachino er en fin snaps før maten. Dersom dere vil kjøpe med en flaske hjem så er vinbutikken Vina Bibich i Kraljskog Dalmatina 7 et bra sted å handle.

Valuta

Kroatia har sin egen valuta - kroatiske kuna. Du kan veksle på flyplassen eller ta ut i en av de mange minibankene i Zadar. Det er også mulig å bruke Euro mange steder, men vær forberedt på å få kroatisk valuta som vekslepenger. Kredittkort aksepteres på de fleste butikker.

Konserter

Zadar er en kjent konsertby. Sjekk om det er klassiske konserter i det gamle kirkebygget på den romerske plassen i gamlebyen. Konsertstedet Arsenal pleier også å være åsted for mange konserter. Følg med på oppslag rundt om i byen, eller undersøk med turistkontoret. Ta også en tur til loungen og nattklubben i parken Perivoj kralije Jelene Madijevke i sentrum.

Sted å bo

Sted å bo. Jeg bodde på Boutique Hostel Forum like ved kirken. Rent, pent og kan anbefales. Svært sentralt, men også svært nær kirken som har klokkektårn som ringer hver halvtime døgnet rundt. Enkel men god frokost. Og stedet har god service og døgnbemannet ekspedisjon. De er svært dyktige på ting som skjer i Zadar og området rundt. Gamlebyen har en rekke andre overnattingsmuligheter. Det lokale turistkontoret kan hjelpe deg med tips som passer for akkurat deg.

Parkering

Har dere leiebil så er det mulig å betale for parkering i sentrum. Eller velg heller gratisparkering ved Perivoj Vladimera Nazora. Det går også buss til og fra flyplassen i Split hvis dere heller vil reise på den måten.  

Opplevelser

•Du kan dra på båtturer til en av de andre øyene rundt Zadar - og blir med på sightseeing.
•Oppleve The Sea Organ - like ved sentrum ligger sjøorgelet som får lyder fra vannet som presser luft opp gjennom orgelpipene i brygga.
•Opplev solnedgangen - like ved sjøorgelet ligger The Greatings to The Sun som er en stor sirkelformet solpanelplate som du kan gå, danse og leke på. Og selvsagt se solnedgangen fra.
Boatride Man of Zadar - ror deg over til nybyen for 5 kuna. Dette er Zadars svar på gondolmennene i Venezia.
•Husene langs strandlinja Obala Kralja Petra Kresimira IV ble bombet under krigen. Det er besluttet at de ikke skal bygges opp igjen, men at byen heller skal bevare en luftig havnepromenade. 
•Bli med på en stemningsfull gudstjeneste i den verdensarvlistede St. Anastasiakatedralen midt i byen. Det er messe hver dag kl 19.00 i tillegg til messene som er på helgedagene. 

Vil du vite mer?

Zadar Outdoor Festival
Zadar Turistkontor
Visit Kroatia