Nye sommertider: Vil vil yte - ikke bare nyte

Sommersesongen kan bli tidenes beste i Norge

Klart for aktiv ferie i Trysil.                                         Foto: Odd Roar Lange

(Odd Roar Lange): Turistene vil ikke bare nyte - de vil yte. derfor jakter de på flere aktive opplevelser i Norge

Flere steder i landet meldes det om sterk vekst i salg av opplevelser og aktiviteter så langt i sommer, skriver NHO Reiseliv i en pressemelding.

Reiselivsbedriften XXLofoten, som tilbyr ulike aktiviteter, opplevelser og ekspedisjoner, melder om eksplosiv vekst.

– Vi hadde 2000 individuelt pakkede turer i 2016. Vi passerer 3000 i disse dager, og vi regner med å passere 4000 i løpet av sommersesongen, sier partner og aktivitetsleder Geir Martin i XXLofoten.

Også sykkelturismen i Trysil har hatt en solid vekst etter at reisemålet har satset på utbygging av nye sykkeltstier og egen stor klatrepark. Her er 7 ting du bør prøve i Trysil i sommer.

Sprer trafikken

Geir Martin i XXLoftoen opplever at turismen nå sprer seg til flere deler av året.

– Toppene kommer tettere, og i år hadde vi stor trafikk allerede tidlig i mai. Vi har lykkes med å ha god drift hele året, sier Martin, som forteller at kajakk og fisketurer er bestselgerne sommers tid, mens lofotfiske, trugeturer og nordlysopplevelser er mest populært om vinteren.

Oppturer

·       Visit Tromsø, som er et destinasjonsselskap for over 200 foretak tilknyttet reiseliv i Tromsø kommune og kommuner utenfor Tromsø, melder om 70 prosent flere solgte aktiviteter i juni i år sammenlignet med juni i fjor. Her er 10 ting å gjøre i Tromsø.
·       Visit Lillehammer, som er et destinasjonsselskap for sju kommuner i Innlandet, melder om fem prosent vekst for opplevelsesfyrtårnet Hunderfossen så langt i sommer og 4000 flere besøk på friluftsmuseet Maihaugen.
·       Raftingselskapet Voss Active melder om en oppgang på cirka 10 prosent fra i fjor sommer.
·       Trolltunga Active, som tilbyr guidede turer til og rundt fjellformasjonen Trolltunga i Hardanger, forventer en vekst på 15 til 30 prosent solgte guidede turer fra i fjor til i år.
– Satsing på tidligere sesongstart og senere sesongavslutning, gjerne kombinert med nye tilbud, gir vekst. Det som tidligere kunne være sesong fra juni til september, er nå blitt til en sesong som varer fra mars til oktober, forteller reiselivsdirektør Hans Jørgen Andersen i Reisemål Hardangerfjord. Her er ting du kan gjøre og oppleve i Hardanger.

Størst vekst innen opplevelser

Ingen reiselivsbransjer vokser mer enn nettopp opplevelsesbransjen. I 2013 skapte denne delen av reiselivet verdier for 8 milliarder kroner. Det er nær en tredobling fra 2001, viser rapporten «Verdiskapingsanalyse av reiselivsnæringen i Norge», skriver NHO Reiseliv.

– Norske reiselivsbedrifter er veldig gode til å kommersialisere opplevelser som tar utgangspunkt i norsk natur og kultur, og det skapes stadig flere arbeidsplasser. Spennet i opplevelser er bredt, fra RIB-utflukter, laksesafari og klatreparker til luftige «ziplines», guidede toppturer, rafting og opplevelser i en større skala, for eksempel der man lever som vikinger i en periode, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv.

Større marked

Hun forteller at opplevelsesbransjen har fått et mye større marked de siste årene.
– Der bransjen tidligere rettet seg mot firmaturer og større grupper i stor grad, selger de nå opplevelser til både kurs-, konferanse- og firmamarkedet og det private ferie- og fritidsmarkedet.
– Tiden med passive turister er forbi for lengst. Besøkende til Norge vil i stadig større grad fylle ferien med meningsfullt innhold og realisere seg selv når de er her, sier Habberstad.