Advarsel: - Det kommer flere jordskjelv på feriestedene

Dette må du gjøre hvis jordskjelvet rammer der du er.

Foto: Marcello Migliosi

(Odd Roar Lange): Tyrkia og Hellas er rammet av jordskjelv midt i sommerferien. Det kom overraskende på mange feriegjester, men ikke på de norske jordskjelvekspertene i Norsar.

 — Blant nordmenns mest populære reisemål er det mange steder der det er jordskjelvfare. Det er snakk om velkjente ferieland som Thailand, Filippinene, Hellas, Tyrkia, Portugal, Italia og i sørlige deler av Spania, sier Anne Lycke som er administrerende direktør i det norske forskningsinstituttet Norsar. Instituttet har spesialfelt innen seismologi og anvendt geofysikk.

De fleste jordskjelv ikke fører til at bygninger faller sammen, men kan allikevel oppleves som svært ubehagelig.

Registrering

Husk alltid å registrere dine reiser til Reiseregistrering.no, som er et tilbud til norske reisende som ønsker å registrere kontaktopplysningene sine hos Utenriksdepartementet. Dette vil gjøre det lettere for Utenrikstjenesten å få kontakt med deg i tilfelle noe alvorlig skulle skje der du er. I en krisesituasjon vil utenrikstjenesten ha mulighet til å kontakte deg via e-post, SMS eller telefon.

Dette skal du gjøre 

• Sjekk alltid hvor nødutgangene er. Vi kjenner ikke hotellene vi bor på like godt som hjemmet eller arbeidsplassen vår. Derfor er det viktig å vite hvor nødutgangene er, slik at man raskt kan starte evakuering til bakkeplan. Rask evakuering er avgjørende om jordskjelv skulle oppstå.
• Aldri bruk heis for evakuering selv om den fortsatt virker.
• Det er en fordel å velge en lav etasje på hotellet. Da tar evakuering kortere tid.
• Finn ut hvor brannutstyret på hotellet eller leiligheten befinner seg. Brann er en vanlig konsekvens av jordskjelv, og brannen kan potensielt være i veien for utgangen. Dette kan man sjekke før man går og legger seg.
• Det er alltid anbefalt å bruke flate, tette sko i en jordskjelvevakuering. Det kan være vinduer og glassdører som knuser under jordskjelv. Det kan føre til skader om man evakuerer barfot eller i hawaiianas/slippers.
• Om jordskjelvet skulle oppstå: gå vekk fra vinduene. Hvis vinduene sprekker kan deler av vinduene skade deg. Det samme gjelder for mursteinvegger som kan falle ut.
• Om jordskjelvet skulle oppstå: gå vekk fra bygninger. I verste fall kan bygningen rase sammen, men en annen stor fare er ting som raser ned fra bygningen, som airconditionanlegg som ofte befinner seg utenfor fasaden, skorsteiner eller deler av takkonstruksjonen.
(Kilde: Norsar)

Det skal du gjøre hvis tsunamien rammer

• Tsunamier oppstår oftest i områder med jordskjelvfare, men kan også forårsakes av ras og vulkanutbrudd. og kan dermed også skje på steder som ikke er jordskjelvutsatt.
• Områder som tidligere har opplevd en tsunami er oftest mest utsatt. Om sjøen trekker seg tilbake kan dette være et tidlig stadige av en tsunami. • Ekspertenes tips: Skaff deg informasjon om det høyeste punktet i nærheten, slik at du alltid vet hvor du kan søke tilflukt.
• Sjekk ut om hotellet er i så god stand og med en høyde som gjør at man kan flykte opp på hotellets tak.
• Avklar møtepunktet der du bor.
• Informer familien om en mailadresse som alle har tilgang til.
(Kilde: Norsar)