Her serverer de deg toppen av Danmark

Disse fem topprestaurantene satser på unikt samarbeide - og nå kan du teste dem selv

TYPISK DANSK: Dette maleriet «Made in Denmark», malt av Marco Bride, henger i restauranten Morten Kro.
Arkitekt Arne Jacobsen med pipe er sammen med Poul Henningsen i jacobsen-stolen som på sin side er kjent for PH-lampene på veggen og skrivepulten. Du ser Kay Bojesens ape og gardist i vinduet, grisen (symbol på det danske folk), snapsglassene med dansk akevitt  - og dansk pornoskuespiller på sofaen. Dette er noen av symbolene som er med i bildet.
Foto: Kristina Quintano/55pluss 

(ODD ROAR LANGE):  Det er mange gode grunner til å dra til Danmark. God mat og god drikke er en av dem. Og Danmark er kjent for mange av sine gode restauranter. Men felles for de fleste med Michelinstjerne er at de ligger i eller omkring København. Hva så med Jylland? 
Wassim Hallal i Frederikshøj restaurant i Aarhus ventet lenge på sin Michelinstjerne. I 2015 fikk han den - og ble dermed den første på Jylland. Nå vil flere inn i det gjeve selskap. Og de har skjønt at om de skal klare å løfte seg ytterligere opp så er samarbeide den eneste løsning. 
Derfor har disse fem restaurantene gått i samarbeide gjennom den danske utgaven av Gastro North.

20 år med Morten

Mortens Kro ligger i Aalborg. I 20 år har de servert besøkende og fastboende i den tidligere industribyen førsteklasses mat. I mange år har det vært Mortens Kro som gjelder.
Jeg har vært her fem ganger - og blir like positivt overrasket hvert år. For nivået stiger stadig. Og det er ganske forunderlig at ikke stedet har landet sin første Michelinstjerne ennå. Jakten pågår imidlertid for fullt.
Innehaveren Morten Nielsen har Danmarks største samling Dom Perignon fra 1927 og til 2004. De eldste er kun samlerobjekter og ikke drikkbare. Men det er såvisst de nyeste...
Prøv den gjerne sammen med restaurantens lunsjmeny med tre stykker brød. 

Mortens Kro er i finalen i konkurransen Årets Restaurant i Danmark. Konkurransen avgjøres 29. oktober 2017. Og dette er finalistene

MIELCKE & HURTIGKARL, Frederiksberg
MORTENS KRO, Aalborg
FALSLED KRO, Millinge
BABETTE, Vordingborg
THE RESTAURANT BY KROUN, Skodsborg
LIEFFROY, Nyborg

Et tips: Vil du prøve denne restauranten så er det et godt råd å bestille bord for her er det ofte fullt også midt i uken. 

Topp mat på bryggekanten

I Aalborg finner du også Fusion Restaurant og Sushi - hvor
Restauranten ligger ved den nye strandfronten i Aalborg. Limfjorden og havnepromenaden ligger utenfor de store panoramavinduene.  Utsikten er upåklagelig. Det samme er restaurantens meny med sju retter og fire viner. 
Maten er en perfekt kombinasjon av asiatisk og nordisk kjøkken.
Innehaveren Vinh Q. Du kom til Danmark som båtflyktning i 1979. Hans far startet gatekjøkken, men Vinh hadde større mål, og tok kokkeutdannelsen på Hotel Scheelsminde i Aalborg. Han har også vært kokk i Paris, på Rosdahls restaurant i Aalborg og på Pakhuset i Skagen. Og i 2012 åpnet han sin egen minimalistiske og moderne Fusion restaurant. Som det nå er full anledning til å besøke. Det er et veldig godt valg.

Middag på herregården

Eller du kan dra til Hotel Scheelsminde, hvor restaurant Bühlmann venter. Restauranten ligger lunt til å de danske skogene - og den gamle herregården tar i mot gjester ved bare syv bord (24 gjester). Til gjengjeld har de byttet ut de kvantitet med fransk kjøkkens kvalitet. Dere kan prøve Bühlmanns univers, som er en sjuretters middag med champagne og vinpakke til 2100 kr. (Alle beløpene i denne reportasjen er omregnet til norske kroner).

Skal du bo godt i Aalborg: Prøv enten Hotel Comwell Hvide Hus eller Scandic Aalborg City. 
Radisson Blu Limfjord hotel har pusset opp restauranten og resepsjonen. Men det er fortsatt et stykke igjen når det gjelder standarden på mange av rommene (egen anmeldelse av hotellet kommer i egen sak).

Bryggeri med gourmetmat

For mange nordmenn er Hjørring mest kjent for håndball. Eller kanskje en by du kjører gjennom for å komme til sommerhuset lenger sør på Jylland. I sentrum av byen ligger et anonymt hvitt murhus som skjuler byens aller beste restaurant. For Bryghuset Vendia er mye mer enn bare et bryggeri (selv om de lager ti ulike sorter øl). 
Brasseriet har en uformell stil hvor det er mulig å teste det innovative og moderne franskinspirerte kjøkken. Dere kan også dra til Vendia på kvelden, og bli med på gourmetopplevelser med Meny «X» som gjenspeiler at stedet i år feirer 10 års-jubileum (feiret selve dagen den 2. september) med en meny til knappe 2500 kroner.  

Det gode liv hos Ruth

I Skagen, som er Jyllands og Danmarks nordspiss (40 km fra Frederikshavn) ligger ærverdige Ruths Hotel. Nei, det er ikke oppkalt etter tante Ruth, men fra etternavnet til Emma og Hans Chr. Ruth som for 100 år siden startet badepensjonatet «Vesterhus».
Hotellet som er bygget på disse grunnsteinene er i dag et av Danmarks mest kjente. Og om sommeren reiser gjerne velstående københavnere til Skagen for å bli sett på Ruths hotel.
Hotellet serverer deg mat på to ulike nivå. Du kan velge Brasseriet, som har høy kvalitet men litt lavere priser, eller du kan gå for Gourmet som er øverste hylle når det gjelder pris og kvalitet.
Kjøkkensjef Jakob Spolum har nettopp over ansvaret etter Dennis Juhl som har satt kurt mot Aalborg for å starte eget restaurant der.
Ruths hotell er gammel nostalgi på moderne nivå. Anbefales. 
Egen reportasje med hotellanmeldelse kommer senere.

God satsing

Danmark er fortsatt milevis foran Norge når det gjelder satsingen på gourmetmat og matopplevelse. Gastro North Danmark er et godt grep i denne anledningen. Nå skal de fem spisestedene stake ut en felles kurs - og deretter vil andre restauranter, matprodusenter og leverandører bli invitert inn i det gode selskap. 

Slik reiser du hit

Med fly:
Både SAS og British Airways har daglige avganger mellom Oslo og Aalborg.
Med båt:
Du kan dra fra Oslo til Frederikshavn
eller til Hirtsahals
Fra Bergen med Fjord Line.
Fra Kristiansand med Fjord Line & Color Line.
Fra Stavanger med Fjord Line.
Fra Langesund med Fjord Line.
Fra Larvik med Color Line.
Med tog
Fra København til Aalborg
Med bil
Fra København til alle steder i Jylland.
 

Fikk du med deg denne: 7 ting å gjøre på 7 timer i Aalborg