Derfor bør dere dra på venninnetur til billige Vilnius

Rimelig ferie, spennende opplevelser og kort reisevei

IMG_3648.jpeg

(ODD ROAR LANGE): Litauen var en gang Europas største land. Det er det ikke i dag. Men allikevel er det et av landene som kan gi deg store og annerledes opplevelser, en helt ny kultur, et vennlig folk og billige ferieminner.
Jeg opplevde julemarkedet og noen av de fine opplevelsene i og omkring hovedstaden Vilnius i desember. Nå går det mot vår og sommer. Og det er andre opplevelser dere kan få med dere dersom dere drar på jentetur til Vilnius. 
Et godt tips: Ta kontakt med den lokale guiden Lukas Misiunas som har lært seg norsk og kan guide dere til steder dere neppe ville funnet frem til på egenhånd. Bruk Lukas i starten av oppholdet, så tar dere den siste delen alene. 

Lukas Misiunas er klar for å ta med flere nordmenn på guidet tur i Vilnius. Foto: Odd Roar Lange

1) Bli med 100 år tilbake i tid

I Vilnius ligger gamlebyen som er på Unescos verdensarvliste. Gamlebyen er kjent for sin flotte middelalder-arkitektur og er på mange måter midtpunktet i Vilnius. Litauen feirer 100 år i 2018 og feiringen ble innledet allerede 16. februar. 
Dette året vil dere få mulighet til å oppleve den litauiske hovedstaden Vilnius akkurat som den var for 100 år siden. Blant annet vil restauranter inkludere retter som var populære for 100 år siden, og i tillegg planlegges det blant annet musikkinnslag fra en svunnen tid..

Shopping

Diamonds - the girls best friend ... Foto: Odd Roar Lange

Tid for et deilig bad før dere drar ut på byen for kvelden. Foto: Odd Roar Lange

Litauen er i følge det nasjonale turistkontoret i verdenstoppen når det gjelder shoppingtilbud per innbygger, og i Litauen kan dere gå på shopping uten at det trenger å gå på bekostning av andre interesser. Kjøpesentrene byr nemlig på ulike aktiviteter som skøytebaner og bowlinghaller. Så her finnes noe for enhver smak. Shoppingtilbudene ligger på rad og rekke i sentrum av Vilnius. Det er derfor smart å bo sentralt. Noen gode tips til aktuelle hotell er Radisson Blu Royal Astorija, eller enda mer spennende Shakespeare Boutique Hotel som har en veldig bra bar og flotte rom. Luksushotellet Kempinski Hotel Cathedral Square er for dere som vil ha luksusferie, mens Comfort Hotel LT Rock'N'Roll Vilnius er et godt valg hvis dere vil bruke penger på noe annet enn overnatting. 

Fly luftballong

Dra til værs med luftballong. Foto: Visit Litauen

Mange av oss liker å sitte ved vinduet på flyreiser, for å kunne se ned på landskapet. Det er vanskelig å se detaljer, men det er likevel fascinerende fordi det er en helt annen opplevelse å se verden fra himmelen.
Vilnius er en av få byer i Europa det er tillatt å fly over med varmluftballong. I perioden fra april til oktober har dere mulighet til å se gamlebyen som er på UNESCO-listen i fugleperspektiv. Jeg anbefaler å fly timen før soloppgang for å oppleve morgenens første solstråler når sola stiger opp over horisonten. Her kan dere lese mer om dette.

Kybynlar restaurant i Trakai utenfor Vilnius serverer mat og drikke du ikke får noen andre steder.
Foto: Odd Roar Lange

Smak på Litauen

Dublis restaurant i Vilnius har et godt nordisk kjøkken. Foto: Odd Roar Lange

I Litauen har matvanene lenge blitt styrt av naturressursene og det som naturen har bydd på til enhver årstid. For virkelig å bli kjent med den tradisjonelle maten, må dere smake «zeppelins», brunt rugbrød, kald rødbetsuppe, røkt fisk og kaldrøkt bacon. Litauerne er kjent for sin gjestfrihet, så du kan regne med hyggelig velkomst på restaurantene, kafeene og bistroene. Men det er også gode internasjonale kjøkken i Vilnius. I 2017 har litauiske restauranter også kommet på listen til White Guides restaurantguide, så det er mange gode restauranter å velge mellom.  The White Guide har funnet noen perler utenfor hovedstaden Vilnius også.
Min anbefaling i Vilnius: bestill bord hos Sweet Root. God mat, moderne meny og lokaler. Eller Dublis, som har hatt stor suksess med sitt nordiske kjøkken. 

Sweet Root leverer spennende retter. Foto: Odd Roar Lange

 Drikke

For å slukke tørsten drikker litauere gjerne kvass. Kvass er en av nasjonaldrikkene og er laget av tørket brød, gjær, sukker og vann. Litauen er også kjent for å ha godt øl, og fra gammelt av ble det brygget på nesten hver eneste gård. Andre populære litauiske drikker er mjød, hjemmebrent vodka og krupnikas (en søt alkoholholdig drikk som ligner på likør).
Litauen har vin som er produsert i eget land og som de gjerne vil at dere skal prøve. Mine erfaringer med disse er veldig blandet. Be i det minste om en smaksprøve. Ellers kan dere gjerne se mot italienske eller franske viner. 

Kulturhovedstaden Kaunas

Kaunas er lett å besøke og lett å oppleve. Foto: Visit Litauen

En drøy times kjøring vest for hovedstaden Vilnius ligger Litauens nest største by, Kaunas. Det er en kulturby med mye liv, mye takket være sine studenter. Kaunas ligger der elvene Nemunas og Neris renner sammen og er en by det er lett å utforske til fots.
Men byen har også et godt kollektivtilbud og omfatter et nettverk av busser, trolleybusser og til og med taubaner. 
Blant mange kulturarrangementer er Kaunas Jazz en årlig internasjonal jazzfestival som finner sted i slutten av april til starten av mai. Det startet i 1991, kort tid etter at Litauen erklærte uavhengighet fra Sovjetunionen. Festivalen bringer lokale og utenlandske jazzmusikere til innendørs- og utendørs steder rundt Kaunas.
I Kaunas finner dere også Europas lengste gågate. Den heter Laisvės Alėja og består av mange butikker, restauranter, kasinoer og nattklubber.

Den Kuriske Landtunge

Har du fremdeles ikke planlagt sommerferien? Mange kjenner til Litauen og hovedstaden Vilnius, men det mange ikke vet er at Litauen har en av Europas største sanddyner.
Den Kuriske Landtunge er kjent som selve perlen i Østersjøen. Her finner du sjarmerende furuskoger, vindblåste sanddyner og bortgjemte landsbyer som Nida.
Nida er en ekte fiskerlandsby med røde hustak og kystfyr, og det er veldig lett å utforske området rundt på sykkel, - populært for alle, inkludert småbarnsfamilier og pensjonister

Nytt museum for moderne kunst

Høsten 2018 åpner et nytt moderne kunstmuseum - MO Museum - sine dører. Bygningens unike arkitektur ble designet av internasjonale Studio Libeskind og litauiske Do Architects studio.
MO-museet vil vise en privat samling av moderne og visuell kunst - som dekker perioden fra 1960 til i dag.

Penger tilbake

Husk å bruke tax refund-ordningen når dere handler i Litauen. Les her om ordningen som kan skaffe dere hundrevis av kroner tilbake etter shoppingen. Sørg for å laste ned Global Blue-appen på forhånd. Da sparer dere også mye arbeid under oppholdet i Litauen.

 Fakta om Litauen

·  Språk: Litauisk – mange snakker også engelsk
·  Valuta: Euro
·  Lokal tid: GMT + 2 hours (1 time foran Norge)
·  Flytiden fra Oslo til Vilnius ligger på snaue 2 timer.
Les mer om Litauen og Vilnius her www.tourism.lt - www.Lithuania.travel

Flere jenteturer

Dette har jeg skrevet om jenteturer til Amsterdam 
Dette har jeg skrevet om jenteturer til Nice
Dette har jeg skrevet om jenteturer til København

Les mer: Den beste dagen for billige flybilletter er kanskje ikke den du tror
Les mer: Slik får jeg alltid det billigste hotellrommet


Har du reisetips, ideer, synspunkt eller spørsmål?
Kontakt meg gjerne på epost: orl@thetravelinspector.no