Derfor bør dere dra på jentetur til Reykjavik

Så mye moro, så mye fint, så annerledes

Er dere klare for en jentetur til Den Blå Lagune. Alle bildene: Odd Roar Lange

Er dere klare for en jentetur til Den Blå Lagune. Alle bildene: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Vil dere oppleve en annerledes jentetur? Dra til Island og den islandske hovedstaden Reykjavik. Det blir helt sikkert en uforglemmelig tur og annerledes opplevelse.

Reisen dit

Ta direktefly fra Bergen eller Oslo som lander på Keflavik flyplass, en drøy halvtimes kjøring fra Reykjavik. Visste du forresten at Icelandair har tilbud om å kunne ta en stop-over på Island på vei til eller fra Et smart tips er å sjekke rutetider for lokalbussen og å unngå taxi og flybussene. De to siste er svært kostbare, mens den første er billig. Sjekk avgangstider i ankomstservice-skranken på flyplassen.

Reykjavik

60 prosent av innbyggerne  Island bor i Reykjavik. Hovedstaden ligger omtrent på samme breddegrad som norske Steinkjer, nord i Trøndelag. Byen er en moderne by som gjennomgår store utbygginger og moderniseringer i disse dager. Derfor er det mye gravearbeid i sentrum. Turismen har ført til behov for nye hotell, flere restauranter og flere kjøpesenter. Og alt dette er under bygging i Reykjavik akkurat nå.

Hva bør dere oppleve

Aller først, lag en plan for hva dere vil oppleve dersom dere skal på en to- eller tredagers jentetur til Island. Det er mye spennende å se, men dere rekker ikke over alt. Derfor er det bedre å velge ut etter smak og ønsker, og heller gjemme andre ting til neste reise til Island. Sentrum av byen er relativt begrenset og oversiktlig. Dersom dere er flere sammen så bør dere kanskje dele dere i mindre grupper for å unngå at alt for mye tid går bort til venting. Avtal heller å møtes for mat og kafebesøk mm.

Klikk på bildet for å se det i større format

Dra til kirken

Det er knapt nok noen som dra til Reykjavik som ikke besøker Hallgrimskirka (innviet i 1986) med sitt 73 meter høye tårn. Kirken ligger midt i byen og er rett og slett umulig å ikke se. Vil dere både ha utsikt over byen samtidig som dere lærer litt om naturen, geologien og historien om Island? Ta turen til Perlan. Her var byens tidligere vanntanker, men i dag det mest besøkt turistmålet i byen (kan bli ganske fullt mellom 12-00 og 15.00). Bli med på guidet omvising og på tur inn i selve isbreen, og få i alle fall med dere storskjermfilmene i kinosalen. Perlan har restaurant i glasskuppelen på toppen. Restauranten går rundt slik at dere kan se byen og omlandet når dere spiser.

Shopping

Reykjavik er en utmerket shoppingby. Enten dere velger de små og mellomstore butikkene, galleriene eller kafeene i Skolavördustigur (stikk innom Kvenfataverzlun Kormáks & Skjaldareller i nr 28 og gullsmed Guðlaugur A. Magnússon i nr 18). Eller det populære shoppingsenteret i Laugavegur. I elva som tidligere gikk her vasket kvinnene klær og gamle dager. Nå er det en integrert del av byen. I tillegg har du sidegata Bankastræti som også er verd å krysse av på shoppingkartet.
Her er tips til butikker dere bør se nærmere på.

Prisnivået

Island er ikke noe billig reisemål sett med norske øyne (og vi er jo vant til høyt prisnivå). Men dersom dere styrer unna de typiske turistbutikkene og turistrestaurantene så vil dere oppleve at prisnivået er omtrent som i Norge. Husk å benytte dere av taxfree-mulighetene (få momspengene tilbake).

Klikk på bildet for å se det i større format

Mat og drikke

Reykjavik er en perfekt by for dem som liker god mat og godt drikke. Det har dukket opp flere populære ølbryggerier i byen. Og på Island kan dere bade i øl. Er dere glade i øl så kan dere besøke Mikro Bar i Vesturgata 2, Skuli Craft Bar i Aðalstræti 9 eller kanskje den mest populære av dem alle, Islenski Barinn.
For god islands mat og drikke og god service, prøv Snaps Bistro og Bar i Þórsgata 1. Det er sjelden jeg blir imponert over servicen på en bistro men her var den veldig bra.
Restaurant Dill i Hverfisgata 12 og Restaurant Skal i Laugavegur 107 er blant de beste i byen, men med prisnivå deretter…
Ellers er Matur og Drykkur i Grandagarður 2 også et veldig godt valgt for deg som vil opp et par hakk og besøke en hyggelig gourmetrestaurant. Følg godt med når de flamberer torskehode på disken.

Kunst og kultur

Reykjavik er en fabelaktig kulturby. Jeg kommer tilbake med en egen reportasje om nettopp dette senere. Men følg også med på programmet i konserthuset Harpa. Her kan dere oppleve store og små koserter, musicals og operaoppsetninger.
Jeg prøvde også restauranten i Harpa, og ble vel egentlig ikke imponert over den. Mye å hente på servering og service. Ok mat, men relativt dyrt.
Etter konserten bør dere heller ta en tur til Centerhotel Arnarhvoll som ligger rett over gata fra Harpa. Ta heisen opp i toppetasjen og besøk baren (og restauranten) med den utrolige utsikten.
Glem aldri at Reykjavik har et fabelaktig, kontinentalt uteliv. Og byen våkner til liv når andre går til sengs. Reykjavik har mange nattklubber

Steder å bo

Når jeg nevnte høyt prisnivå på shopping så er det dessverre også situasjonen for hotell og overnatting. Så er her det lurt å gjøre en god jobb.
Et tips er å bestille utenfor hovedsesongene og skoleferiene- gjerne tirsdag-fredag fremfor weekend. Og bestill gjerne i god tid dersom det er mulig.
Husk at de laveste prisene år dere ved å ringe direkte til hotellet, og gjerne på søndagsettermiddager.
Et hyggelig hotell er Eyja Guldsmeden i Brautarholt 10 (klikk på lenken og skru opp lyden) som er et økologisk boutiquehotell med veldig gode frokoster.
Jeg har bodd på både Foss Hotel Reykjavik og Reykjavik Marina Hotel. Jeg holder en knapp på det siste av dem dersom du skal velge mellom disse to. Reykjavik Marina Hotel, hvis du får rom med sjøutsikt, er mer sjarmerende en det første (som er et stort designhotell): Husk også å sjekke Airbnb og disse private leilighetene.

Klikk på bildet for å se det i større format

Ikke glem

Det er knapt mulig å dra til Reykjavik på jentetur uten å dra til Den Blå Lagune. Det er en helt spesiell opplevelse å bade i utendørsbadet mens tåkedisen kommer og går. Husk å sette av god tid. Og det smarte tipset er å bruke hjemreisedagen til denne opplevelsen. Dermed kan dere sjekke ut etter frokost, dra til Den Blå Lagune som ligger ved veien mot flyplassen. Dere har med eget badetøy men låner håndkle, badekåpe og slippers her. Etter badet kan dere ta lunsjen i restauranten ved Den Blå Lagune. Og så går turen til flyplassen hvor det er anledning til en siste shoppingrunde. Husk å gå til Global Blue-skranken med kvitteringer for momsrefusjon før dere sjekker inn.

Dette har jeg skrevet om jenteturer til Bornholm
Dette har jeg skrevet om jenteturer til Vilnius
Dette har jeg skrevet om jenteturer til Amsterdam 
Dette har jeg skrevet om jenteturer til Nice
Dette har jeg skrevet om jenteturer til København
Dette har jeg skrevet om jenteturer til Vietnam
Dette har jeg skrevet om jenteturer til Skagen

Les mer: Den beste dagen for billige flybilletter er kanskje ikke den du tror
Les mer: Slik får jeg alltid det billigste hotellrommet

Les mer om Island og Reykjavik her.
Og på denne offisielle reisesiden.