Nei, det var ikke bare en dårlig dag ved hotellet

Slik skiller du et dårlig hotell fra et godt

(ODD ROAR LANGE): En nytt norsk tidligere topphotell har fått anmelderslakt media. Denne gangen er det Dr. Holms hotel på Geilo som med 110 år historie i veggene, har fått juling.
Det minner mer om et motell enn et luksushotell, skriver DNs anmelder i en velbegrunnet vurdering som gir hotellet 14 av 30 poeng.

Det er krise på Dr. Holms. Jeg håper det blir tatt store og riktige grep. 

Hotellet har nå påbegynt en grundig oppgradering for å bygge det opp til gamle høyder – og det trengs virkelig. For både rom og fellesarealer er så slitne at det er lite som minner om et firestjernershotell. Litt over en tusenlapp per natt i midtuken inkludert frokost er ikke veldig dyrt, men så får du heller ingen luksus for pengene her», kunne Dagens Næringslivs lesere få med seg i det som for et tidligere topphotell må oppleves som en ren massakre.  

Den nyansatte direktøren, Frederik Lindvik, er fungerende direktør på Dr. Holms. Og i dette intervjuet med DN beklager han svikten på hotellet. Men så kommer det:
«... jeg tenker kanskje DNs hotelltester var på besøk på et, for oss, uheldig tidspunkt.».

Et uheldig tidspunkt? Er han blitt snøblind etter bare et par måneders opphold på Geilo?
Et hotell vil aldri - jeg gjentar, aldri - få 14 poeng av 30 oppnåelige basert på et uheldig tidspunkt. Det vil aldri skje når vurderingen gjøres av profesjonelle hotelltestere som er på besøk, med mindre det står katastrofalt dårlig til på hotellet. Dette er en jobb jeg har hatt i veldig mange år. Jeg har aldri opplevd at noen har klart å snike seg til en ufortjent god anmeldelse. Heller ikke at noen har fått slakt uten at det er fortjent. 

Og når vi, som jobber profesjonelt med reiseliv er på besøk så klarer vi utmerket godt å se forskjellen på en dårlig dag og et realt møkka-år.
— Odd Roar Lange - The Travel Inspector

Jeg kjenner naturligvis ikke alle hotellanmeldere i inn- og utland. Men jeg kjenner mange flinke. Og jeg kjenner veldig mange reiselivsjournalister. Og dersom noen er i tvil. De flinke har faglig stolthet og integritet. Og står på for at du skal få en best mulig opplevelse, for at de ansatte skal bli tatt godt vare på og for at eierne og ledelsen skal få ros når det er fortjent, og kritikk når det er på sin plass.

Hvor var det det glapp?

Dersom eiererne og ledelsen ved Dr. Holms hotel  hadde tatt seg bryet med å se på Dr.Holms-gjestenes vurderinger på Tripadvisor de siste månedene så hadde de sett at dette var en varslet katastrofe. Det ville de oppdaget om de tok en kikk på sine Facebook-reviews også. Selv om de ikke har orket å svare gjesten her, heller.
Nå har de ikke oppdatert Instagramkontoen siden i fjor høst, så der trenger du ikke kikke.  

Hotellgjest etter hotellgjest gir Dr. Holms det glatte lag på Tripadvisor (noen skryter også). Hotellet gir - på sin side - gjestene det glatte lag, ved å unnlate å svare dem. Dét er reiselivstapernes første dødssynd.
Dersom du først ber gjesten bruke av sin tid til å gi deg en vurdering så skal du bruke av din tid til å gi dem et svar.
Og fremfor alt: Skal tilbakemeldinger fra gjesten ha noen hensikt så må det være at hotellet/restauranten tar dem på alvor og retter opp gjentagende feil og mangler.

Jeg er ganske sikker på at ledelsen på Dr. Holms vet hvor dårlig det står til. Derom de ikke gjør det bør de be om profesjonell hjelp snarest mulig. 

Gamle hotell er full av historie og tradisjoner. Det forplikter for eierne. Aarøsund hotell er et slikt - hvor detaljene sitter.                                                                      Foto: Odd Roar Lange

Suksess eller fiasko?

Hva er det som kjennetegner et godt hotell - som skiller det fra et dårlig hotell? 

Her skal du få med noen basistips på reisen. Et hotell blir aldri bedre enn de menneskene som jobber der. Og det hjelper fint lite at direktøren er glad i gjestene sine dersom de øvrige ansatte ikke er det samme.
Et hotell skal være både personlig og profesjonelt på samme tid. En god hotelldirektør klarer å få sine ansatte til å trives og til å gjøre en god jobb, og dette legger gjestene merke til allerede fra det øyeblikket man sjekker inn. Og du kjenner det helt til du sjekker ut. Det handler ikke om stjerner og store suiter.
Et slitt hotell kan gjerne oppleves som bra, dersom menneskene som jobber der ønsker virkelig ønsker det.
Slitt betyr imidlertid ikke det samme som ødelagt. Alt skal virke og være i orden. Og det har gjesten betalt for (med mindre de er gjort oppmerksom på feil og mangler ved bestilling/innsjekk).
Lyspærer skal lyse, hårfønere, fjernkontroll, tv, ventilasjon, skapdører, el-kontakter skal virke. Alt dette skal være fikset før gjesten kommer, eller så snart hotellet blir gjort oppmerksom på avviket.

Det trenger slett ikke være luksushotell for å være et bra hotell. Her fra Carlton i Cannes.
Foto: Odd Roar Lange

Er det egentlig rent?

Og så kommer vi til renholdet. Et hotell som ikke er nedslitt er lettere holde rent enn et som er preget av tidens tann. Det kan også synes om om renholderne selv lar seg påvirke i negativ retning dersom maling/tapet/gardiner/gulv/tak/vegger er synlig slitt. 
Men uansett: et rom skal være rent og ryddig.
Dersom du er i tvil: Ta en rask sjekk under senga og oppå klesskapet, eller under overmadrassen og under puter i sofa/stol. 

Sov godt

Å ta en kikk under/inni putevaret kan også være smart, med mindre du er av det sarte slaget. Dersom du har plass i egen bagasje så kan jeg varmt slå et slag for å ta med egen pute. Du vil helst ikke tenke på hvem, og hvor mange, som har brukt puta siden forrige vask. 
De reneste putene ligger ofte i resepsjonen. Be om en ny dersom du er i tvil.
Et hotells suksess ligger i detaljene. Og når du merket at den ene etter den andre svikter, så blir du neppe overrasket dersom du finner flere feil og uregelmessigheter.

Et ferskt sjokoladepapir fra forrige gjest er ikke noe krise. Men gammel skitt, mugg, støv og dritt i alle kroker er rett og slett heslig. Du ville ikke tatt i mot hotelldirektøren hjemme hos deg selv på en slik måte? Ville du? 
Derfor skal ikke hotellet tilby deg det, heller.

Det gode vertskap

Når alt er i orden er det også lett å gjennomføre et skikkelig renhold. Foto: Odd Roar Lange

Et godt hotell, med gode eiere, god ledelse og med gode system innenfor HMS, kvalitetskontroll, kundepleie og vertskap vil aldri ende opp nederst på mine oversikter over anbefalte hotell.
Jeg har opplevd å gi hotell og spisesteder terning 1 eller 2. Men profesjonelle ledere tok kritikken på alvor og sørget for endring så snart det lot seg gjøre. Derfor gleder det meg når jeg kan dra tilbake - og fylle på med flere fortjente øyne på terningen. Jeg kaster aldri terning. Jeg triller den ikke. Jeg plasserer den med et fortjent antall øyne opp, basert på en profesjonell vurdering.
Og de dårlige karakterene skyldes ikke en dårlig dag.
Like lite som de gode karakterene skyldes en tilfeldig god dag.

Har du reisetips, ideer, synspunkt eller spørsmål?
Kontakt meg gjerne på epost: orl@thetravelinspector.no