7 ting du må vite om barnas redningsvest i sommer

Og det viktigste må du i alle fall aldri glemme

Dra til sjøs, men husk redningsvesten. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Den deilige sommeren er her. Og benytt gjerne de lyse månedene til dra til sjøen sammen med barna i sommer. Men vet du hva du skal tenke på når det gjelder barnas redningsvest? Her er noen gode råd - helt gratis.

Og glem for all del ikke det aller viktigste: 

  • Hold oppsyn med barnet i og ved vann. Forlat ikke barnet selv om det har på seg vest

  • Gå foran som et godt eksempel og bruk selv vest

Påbudt med vest

Alle som er i fritidsbåter under åtte meter skal ha på seg flyteutstyr når båten er i fart. Den som kjører båten har ansvar for at barn under 16 år har på seg egnet flyteutstyr.
Sjøfartsdirektoratet har mer informasjon om kravene til bruk av flyteutstyr i fritidsbåt.

Velg redningsvest til barn

Det finnes flere typer vester - flytevester, redningsvester med krage og oppblåsbare vester. For mindre barn og andre som ikke kan svømme er en redningsvest med krage best egnet. Redningsvester har flyteelementer som løfter hele overkroppen mot overflaten og en krage som hjelper til med å holde hodet over vannet.
Små barn bør ikke bruke flytevester, verken tradisjonelle eller oppblåsbare. Flytevester har sjelden like god støtte til hodet som redningsvester, og gir dermed en mer oppreist stilling i vannet. Dette egner seg bedre for de som kan svømme.

Finn riktig størrelse

Ta barna med når du skal kjøpe eller leie redningsvest, slik at dere velger riktig vektklasse og passform. Er redningsvesten for stor, risikerer du at flyteegenskapene ikke fungerer som tenkt. I verste fall kan vesten falle av. Vær også oppmerksom på at bruk av bleie kan endre flyteegenskapene til vesten. Det kan være lurt å bruke badebleie som ikke blir like tung som en vanlig bleie når den blir våt.

Sjekk merkingen

Flyteplagg skal være CE-merket. Dette er din garanti for at fabrikanten fulgte alle gjeldende sikkerhetskrav da de produserte vesten. På redningsvesten skal det også være oppgitt hvor mange kilo den er beregnet for.

Prøv i vann

La barna trene på å flyte, gjerne med klær på, så de venner seg til hvordan redningsvesten virker. Vær oppmerksom på at redningsvesten ikke vil klare å snu barnet fra mage til rygg på grunt vann.

Undersøk egenskapene

Gamle redningsvester går ikke ut på dato, men flyteegenskapene kan bli dårligere med tiden. Test derfor ut vesten i kontrollerte former, og skift ut ved behov. Nyere redningsvester har også gjerne bedre passform enn gamle. Om en eldre redningsvest fortsatt er brukbar avhenger av hvordan den er oppbevart og vedlikeholdt.

Oppbevar vesten riktig

Redningsvester skal være tydelig merket med hvordan den skal behandles og vedlikeholdes. Generelt bør flyteutstyr lagres hengende, luftig og tørt, skjermet for direkte sollys. Hvis du gjennom båtsesongen oppbevarer redningsvester i båten, pass på at de ikke blir utsatt for bensin- og oljesøl.

Er du et godt forbilde? Gjør det til en vane å bruke redningsvest når du er på sjøen.

Bonustipset: 

Leie redningsvest

Mange av landets brannstasjoner har redningsvester til leie.

(Kilde: Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap)