I dette ferielandet økte reiseskadene med 94 prosent

Her gikk antall skader rett i taket - og dette er årsaken

SOS International2.jpg

(ODD ROAR LANGE): Nordmenn reiser og reiser - hele året. Og det betyr trøbbel for enkelte. Reisemage i Tyrkia, muskelsmerter og kald lungebetennelse i ferievarmen i Thailand og Hellas. SOS Internationals alarmsentral ser en økning i antall forsikringshenvendelser om sykdom og skader på årets sommerferie. Spesielt fra Tyrkia ser man denne sommeren allerede en eksplosiv vekst i antall nordmenn som trenger hjelp.

Travel skadesommer

Til tross for rekordvarm sommer, ferierte mange nordmenn i utlandet. For noen ender reisen brått med et anrop til forsikringsselskapene. SOS International rapporterer i disse dager om et stort antall samtaler fra skadede eller syke nordmenn fra Spania, Hellas og Tyrkia. En av årsakene til den store veksten i Tyrkia kan rett og slett ha med økt reisevirksomhet å gjøre. Etter flere stille år på rad ble det en knalløkning i trafikken til Tyrkia denne sommeren.

Brå økning

’-Vi får naturligvis henvendelser fra hele verden året rundt. Men i løpet av de siste ukene har vi hatt veldig mange henvendelser fra nordmenn, som er blitt syke eller kommet utfor uhell på visse destinasjoner. Det er særlig nordmenn som ferierer i Spania, Hellas og Tyrkia, som har hatt bruk for hjelp, forklarte Karin Tranberg, divisjonsdirektør i SOS International allererede etter de første sommerukene.

Ubehagelige feriemager rammer
 

De fleste av de rapporterte skadene handler om den kjente og ubehagelige "feriemagen", men muskelverk i ryggen og nakken, samt kald lungebetennelse er også en del av statistikken.

- Mageproblemer er det vi gir mest råd om. Når vi reiser til utlandet, og spesielt til enkelte deler av verden, glemmer mange av oss å ta forholdsregler som gjør at man lett kan ende opp med magesmitte. Og selv om det heldigvis ofte er ganske ufarlig i lengden, kan slike hyppige toalettbesøk ødelegge en stor del av ferien, så det er naturlig at vi søker all hjelp vi kan få i slike situasjoner., sier Karin Tranberg fra SOS International.

SOS International1.jpg

Stor økning i antall skadesaker for Tyrkia

I år har reiser til Tyrkia steget igjen etter en nedgang de siste årene, en utvikling som SOS International også kan se i antall henvendelser til alarmsentralen fra den solfylte feriedestinasjonen.

- Hvis vi sammenligner antall meldte skader i uke 20-27 i år med samme periode i fjor, har antall saker i forbindelse med reise til Tyrkia økt med 94 prosent. Det er en stor økning, som vi tror må skyldes mer stabilitet i landet, og som har lokket nordmenn til å reise dit igjen. I tillegg har det vært prisnedgang på turer til Tyrkia på grunn av det helt fantastiske sommerværet her hjemme.

Når det blå helseforsikringskortet ikke gjelder

Det store tilbudet av rimelige reiser lokker mange nordmenn til å ta en impulsiv tur, til for eksempel Tyrkia. SOS International advarer imidlertid om at det Blå helseforsikringskortet ikke gjelder i Tyrkia, og hvis du ikke har signert en reiseforsikring, vil du være økonomisk ansvarlig til å betale en eventuell behandling hvis ulykken skal være ute.

- Vi opplever at det fortsatt er mange som er usikre på hva det blå helseforsikringskortet dekker, og at mange ikke får satt seg inn i dette før de sitter på flyet på vei til feriedestinasjonen. Desto viktigere er det å ha styr på reiseforsikringen, så man alltid har en alarmsentral man kan kontakte og spørre om råd, hvis man har bruk for hjelp. Vi opplever nemlig stadig overbehandling på noen private sykehus for eksempel i forbindelse med sykehusinnleggelse av barn med mellomøreinfeksjon, som både kan ødelegge ferien og skape stor usikkerhet, sier Karin Tranberg.
SOS International arbeider i den forbindelse aktivt med å hindre overbehandling gjennom lokale partnere og utstasjonerte medarbeidere i for eksempel Tyrkia, som er i tett samarbeid med alarmsentralen i Oslo.

Y24A9857.jpg