De gode tipsene for Gardermoen i ferien

Høstferieguiden er til deg som flyr til eller fra Oslo lufthavn

(ODD ROAR LANGE: Skal du reise til eller fra landets hovedflyplass i ferien? Da bør du ta en kikk på disse tipsene. For nå blir det kø og travle dager på Gardermoen.
-De travleste dagene er fredag og søndag i høstferieukene. Vår anbefaling til alle reisende er å beregne litt ekstra tid slik at man starter ferien uten stress og med lave skuldre, sier kommunikasjonssjef på Oslo lufthavn, Joachim Westher Andersen.

Sikkerhetskontrollen

Det er mye tid å spare i sikkerhetskontrollen om man ikke har med seg væske over 100 ml. Alt som er flytende, smørbart eller i gassform omfattes av reglene for væske. Skarpe gjenstander er forbudt å ta med om bord. Husk også at alt av metall skal fjernes fra kroppen og at PC, nettbrett, mobiltelefon og fotoutstyr skal ut av bagen ved passering.

- Hvis alle forbereder seg litt før de kommer frem til skranken i sikkerhetskontrollen kan det bidra til å korte ned kø-tiden, oppfordrer Andersen.

De som benytter lufthavnens selvbetjente løsninger og leverer inn bagasjen selv, oppfordres til å knytte sammen lange reimer, hemper eller stropper slik at dette ikke henger seg fast i bagasjebåndet. Dette gjelder da spesielt for sekker og bagger. Er du i tvil om din bagasje er godt nok pakket, kontakt personalet i nærheten.

Trenger du assistanse? I så fall kan du bestille det her.

Utnytt lavtrafikkperiodene

Antall reisende varierer fra dag til dag og tidspunkt på dagen. Fra klokken 6 om morgenen starter morgenrushet på Oslo lufthavn.
- Vi ser at det er en liten nedgang i trafikken midt på dagen. Det er en fin periode å komme til flyplassen. Det kan spare deg for tid og stress. Etter klokken 22 og fram mot midnatt er det også ganske rolig her på flyplassen, sier Andersen.

- En annet godt tips er å reise på lørdager. Det er en undervurdert reisedag om man ønsker å unngå de store trafikktoppene. Da faller passasjertallene med en tredjedel. Kan du planlegge reisen din til lørdager, er det et godt råd fra vår side dersom du ønsker å reise på en litt mindre travel dag, sier Andersen.

Joachim Westher Andersen.                            Foto: Odd Roar Lange

Joachim Westher Andersen. Foto: Odd Roar Lange

Skal du på jakt?

Høsten er også en populær tid for jakt, og mange reiser til sine jaktterreng med våpen i bagasjen.
Reglene for frakt av våpen på fly er enkle å forholde seg til.
- Reglene for pakking av våpen i bagasjen er oversiktlige og klare. Kikkertsiktet til våpenet ditt kan du ha med deg i håndbagasjen, men ellers er det ikke lov å ha våpen, våpendeler eller ammunisjon som håndbagasje, forklarer Andersen.
Alle våpen skal tas med som innsjekket bagasje og sentrale våpendeler skal sendes separat. For eksempel sendes sluttstykket/forskjeftet i en egen bag, mens selve våpenet legges i en ryggsekk eller egnet kasse. Både bag og ryggsekk/kasse sjekkes inn.

Ammunisjon

Grensen for innsjekket ammunisjon er 5 kilo per reisende. Passasjerer som reiser med ammunisjon må informere flyselskapet ved innsjekk om bagasjens innhold. Ammunisjonen skal være forsvarlig pakket i originalemballasjen, i divisjon 1.4S, kun UN 0012 eller UN 0014, inntil 5 kilo (11 lbs) bruttovekt per person, og kun for passasjerens eget bruk.
Ammunisjon med eksploderende eller brennende prosjektiler er ikke tillatt, og det er heller ikke tillatt å pakke flere personers tillatte mengde i samme bagasje. Farlig gods som ikke er tillatt til å transportere i innsjekket bagasje med hensyn til flysikkerheten vil bli fjernet fra bagasjen og destruert.