Nordmenn havner i kjempetrøbbel fordi de glemmer dette

Hvorfor gir du blaffen, når det kan redde livet ditt?

Derfor bør du gjøre det enklere for myndighetene å få ta i deg. Foto: Odd Roar Lange

Derfor bør du gjøre det enklere for myndighetene å få ta i deg. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Nordmenn på reise har en overdreven tro på at de klarer å ordne opp i egne problemer. Min erfaring er klar: Jo, mer du reiser, jo tydeligere vet du at du kan komme til å trenge hjelp.
Men i takt med nordmenns økende reiselyst og oppdagertrang, jo flere av verdens kriker og kroker reiser vi til. Men det er kanskje her problemene, ulykkene, naturkatatrofer, terroranslag eller ulykker skjer.

Bare i løpet av den første uka av 2019 har to store begivenheter fått betydelig medieoppslag i Norge. Togulykken på Storebæltbroen i Danmark og uværet som rammer Thailand .

Hvor er du?

Skjermbilde 2019-01-04 20.13.50.png

Men vet noen egentlig hvor du oppholder deg?
Og vet de hvordan de skal få ta i deg?
Du kan gjøre det enklere for deg selv, for dine pårørende og for norske myndigheter dersom du registrerer deg på reiseregistrering.no

Reiseregistrering.no er et tilbud til reisende om å registrere kontaktopplysninger hos Utenriksdepartementet. Dersom det skjer en alvorlig hendelse, har Utenriksdepartementet mulighet til å sende deg informasjon på SMS eller e-post.

UD anbefaler alle reisende, samt fastboende nordmenn i utlandet om å registrere seg, uavhengig av reisemål, lengde eller formål med reisen.

Utenriksdepartementet oppfordrer reisende til å holde seg oppdatert om sikkerhetssituasjonen i landet. Dette kan du gjøre via nettsiden Landsider.
Følg også med på UDs Facebooksider Reiseklar. Disse oppdateres med siste nytt som kan være viktig for deg.
Siden terrorangrep skjer uforutsigbart er det ikke mulig å gardere seg mot alle forhold. Men det er noen tips som kan være nyttig å følge:

• Dersom stedet du er på ikke er direkte rammet, opphold deg innendørs i leiligheten/hotellrommet/restauranten.

• Hold deg unna vindu og glassdører.

• Hold deg oppdatert på lokale og nasjonale nyhetskanaler.

• Ta kontakt med familie og pårørende for å si i fra at du er i sikkerhet.

• Etter terroranslaget i Paris i 2015 kom britiske myndigheter med disse rådene til dem som er i et område som blir rammet av terror.


Hvis du har behov for konsulær bistand i utlandet, må du ta kontakt med nærmeste utenriksstasjon eller Utenriksdepartementet i Oslo.

Sånn, da vet du det: Ikke en eneste reise til utlandet uten at du registrerer deg på reiseregistrering først.
Og, det er kanskje det eneste ved reisen som er helt gratis. Og det kan være det som redder livet ditt!

Trenger du hjelp?

Hvis du har behov for konsulær bistand i utlandet, må du ta kontakt med nærmeste utenriksstasjon eller Utenriksdepartementet i Oslo. Husk å lagre viktige telefonnummer på telefonen din før du reiser.