Turistforeningen bygger hytte for barnebarna dine

Denne hytta skal produsere mer fornybar energi enn den bruker

(ODD ROAR LANGE): Den Norske Turistforening (DNT) bygger for første gang en miljøhytte, en hytte som skal produsere mer strøm enn den bruker. Det er Turistforeningen og Snøhetta som står bak DNTs første miljøhytte. Så mye som mulig skal resirkuleres, og hytta skal altså produsere mer strøm enn den bruker.

Mogen turisthytte ligger ved inngangen til Hardangervidda ved Møsvatn i Telemark. Hytta har vært godt besøkt i over 125 år, men nå trengs det en solid oppgradering og da er ny hytte den beste og mest bærekraftige løsningen.

– Vil forsterke naturopplevelsen

Hytteanlegget vil bestå av en hovedhytte, en forvalterbolig og en garasje. Målet for prosjektet er å gjenbruke så mye fra den eksisterende hytta som mulig. Alt fra utvendig og innvendig panel, konstruksjonsmaterialer, vinduer, dører og møbler vil gjenoppstå i ny drakt.

– Det var naturlig for oss å tenke gjennomgående miljø og bærekraft når vi skulle bygge nytt. Vi er svært fornøyde med resultatet, som er så nære bestillingen som overhodet mulig. Hytta vil forsterke naturopplevelsen og ivareta natur og kulturarv på en god måte for kommende generasjoner, sier daglig leder i DNT Telemark, Jon Atle Holmberg.

– Bygg for våre barns barnebarn

Ved å etterlate minst mulig fotavtrykk i naturen, blir Nye Mogen for alvor med på å sette standarden for fremtidig hyttebygging og for kommende generasjoners bruk av naturen.
– For DNT er det naturlig å gå først og vise vei. Bygg står for mer enn 40 % av klodens samlede energibruk. Tallet er økende, samtidig som vi vet at det er mulig å snu denne utviklingen. Nye Mogen vil bli i en klasse for seg. Nå bygger vi for våre barns barnebarn, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.

380 kvadratmeter med solceller

I løpet av sin levetid skal hytta produsere mer fornybar energi enn den bruker. Dette omfatter alt fra frakt av materialer til drift og oppføring av bygget. Hele 380m2 solceller skal opp på taket for å høste sol.

– Nye Mogen er et bevis på at det er mulig å kombinere høye miljøambisjoner med en opplevelsesrik arkitektur. Hyttene er kompakte og isolerte for å minimere bruk av energi til oppvarming. Varmen som produseres under solcellepanelene vil gjenvinnes og overskuddsenergien kan deles på et lokalt nettverk, sier Anne Cecilie Haug, arkitekt i Snøhetta.

125 år videreføres

DNT Telemark arbeider nå med å få på plass finansiering og finne samarbeidspartnere som ønsker å være med nyetableringen. De gleder seg til å fortsette å ta imot gjester i et av de mest populære turområdene i landet:

– Hytta skal bestå som det den har gjort de siste 125 årene; som et utgangspunkt for dagsturer og lange vandringer på vidda, og et sosialt samlingssted der hyggelig vertskap serverer lokal mat laget fra bunnen. Nye Mogen vil få omtrent samme kapasitet som dagens hytte: 50 senger, med mulighet for ekstra overnattingsplasser i hengekøyer og tilbygg, og en romslig spisesal, sier daglig leder Holmberg.

FAKTA om nye Mogen

· 650m2

· Spisesal med plass til over 70 gjester

· Egne plasser til hengekøyer

· Kapasitet til 50 overnattingsgjester