Dette er en av mine aller fineste reiser

Sett denne turen på lista di over drømmereiser i 2020

Jakten på nordlyset ble en av de aller fineste turene i Norge.      Foto: Odd Roar Lange

Jakten på nordlyset ble en av de aller fineste turene i Norge. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Jeg har mange ganger i løpet av de siste årene fått det samme spørsmålet: Hva er den fineste reisen du har gjort.
Svaret er alltid vanskelig. Og det er ikke blitt lettere ved at det er blitt enda flere fine reiser etter at spørsmålet ble stilt første gangen. Men én ting er sikkert: At en vintertur med Hurtigruten, på jakt etter nordlyset er inne på lista over de aller fineste.

Reis sakte

Få med deg de fine soloppgangene - når de der.               Foto: Odd Roar Lange

Få med deg de fine soloppgangene - når de der. Foto: Odd Roar Lange

Hurtigrutens skip seiler fra Bergen til Kirkenes og tilbake og en rundreise tar 11 dager. Du kan starte og slutte seilasen på andre steder enn endestedene og du trenger heller ikke vøre med i 11 dager. Men vær klar over at at skipene ikke besøker de samme stedene på nordgående og sørgående seilas. Det vil si, noen av stedene er de samme, mens andre er forskjellige. Og noen av stedene anløpes bare om natten.
I tillegg til selve seilingen til sjøs så har flere av skipene ekspedisjonsteam på noen av sine reiser. Da kan du bli med på guidet tur på land. Sørg for å få med deg noen av disse. For det gir turen en ekstra dimensjon.
Mens mange av våre reiser går raskt og langt med fly så går seilasen med Hurtigruteskipene heldigvis langt saktere.

Flere av skipene har basseng, hvor du kan oppleve fine naturopplevelser når skipet seiler avgårde.

Flere av skipene har basseng, hvor du kan oppleve fine naturopplevelser når skipet seiler avgårde.

Bærekraftig reise

Hurtigruten har de siste årene satset offensivt på et mer bærekraftig reiseliv. Alt fra at sugerør er fjernet fra baren til at fleecejakker er fjernet fra butikken. Og det er gjort store satsinger på å redusere Co2-utslippene fra dieselmotoren samtidig som all tungolje er fjernet fra skipene.
Du kan også bruke turen til å fokusere litt på bærekraft. Kast søppelet i kildesorteringsbøtter, redusere bruken av engangsplastposer, kast mindre mat og kjøp gjerne klimakvoter når du flyr til og fra seilingsstarten/slutten.

God mat

Klikk på bildene for å se dem i større format. Foto: Odd Roar Lange

Reisen langs Norskekysten, The coastal kitchen, er også en reise i mat. Fordi Hurtigruten har gjort store endringer og forbedringer med menyene, og serverer nå mat som henter råvarer fra de stedene skipet til en hver tid seiler forbi.
Benytt sjansen til å få med deg smaken av Norge.
Og ta med deg både en kikkert og en reisehåndbok på turen. Gjerne NAFs utmerkede veibok. Med dette utstyret kan du få med deg dyreliv og menneskeliv på skjær, øyer og fastland som skipet seiler forbi.
Ta gjerne også med deg en bok, og benytt sjansen til noen rolige dager i gode stoler - mens du nyter din yndlingsforfatter.

Ut på tur

Bli med på utflukt med guider fra skipet. Eller kanskje på konsert til Ishavskatedralen i Tromsø. Foto: Odd Roar Lange

Bli med på utflukt med guider fra skipet. Eller kanskje på konsert til Ishavskatedralen i Tromsø.
Foto: Odd Roar Lange

Men det er utendørs at du får de virkelig gode opplevelsene. I sommerukene blir det knapt nok mørkt lands kysten av Norge. Mens det om vinteren knapt blir lyst. Men helt mørkt er det ikke. Og ta på dere gode og varme klær, ta en tur ut på dekk, stå i ly på akterdekket og få med dere den herlige naturopplevelsen. Kanskje får dere se Nordkapp fra sjøen, eller noen av fyrene langs kysten, bosettingen ved Hustadvika eller fiskebåter som skal inn Sognefjorden med fangst. Turen gjennom Raftsundet, over Folla eller forbi Øygarden må dere heller ikke gå glipp av.

IMG_0470.jpeg

Utsikt til opplevelser

Selv om dere bestiller lugar med utsikt så bør du ikke ha overdrevne forventninger til utsikt fra lugaren (det finnes unntak).
Ta heller turen ut i fellesområdene, snakk med andre turister, få nye venner.
Jeg har på flere av mine seilaser med Hurtigruten fått nye venner som jeg fortsatt har kontakt med. Og jeg gleder meg til å møte min nye venn i Madrid, og min nye venninne i Mumbai. Det er slikt som gir reisene innhold.

Gjør et «kupp»

Å reise med Hurtigruten er ingen billigferie, men det finnes smarte triks for å spare penger. Mens sommerseilasene ofte er utsolgt og kostbare (med mindre du bestiller i god tid) så er det alltid en sjanse til å skaffe seg gode rabatter i vinterhalvåret, selv om også nordlysturene er blitt populære.
Registrer deg for nyhetsbrev og følg med på kampanjer.
Husk at å reise om vinteren er en vel så flott opplevelse som om sommeren. Og ikke la deg skremme av dem som sier at det er helt mørkt i Nord-Norge om vinteren. For de tar feil, for blålyset også er vakkert.

Jakten på nordlyset

Turister reiser til Norge fra hele verden for å oppleve nordlyset. Når du opplever det så skjønner du hva de tenker på.
Og - forståelig nok - vil de prøve å ta bilder av det. Dersom du «bare» har en mobiltelefon så bør du glemme fotograferingen og heller nyte øyeblikkene.
Skulle du ha et større systemkamera så er sjansen til gode bilder absolutt tilstede. Her er 10 gode tips til deg som vil ta bilder av nordlyset.
Jeg håper du blir inspirert til å ta turen i vinter. Kanskje vi møtes på reisen langs kysten med et av hurtigruteskipene.

Følg Thetravelinspector på Instagram og se flere bilder fra alle reisene