Det meste i Jordan er gammelt nytt. Derfor bør du dra dit

Dette er en reise helt utenom det vanlige

Jordan har alt - fra «turistfeller» til det aller mest autentiske. Alle foto: Odd Roar Lange

AMMAN i JORDAN (Odd Roar Lange): Solen står høyt på himmelen over byen Amman i Jordan. Ahmad Zeno har nettopp satt oss av utenfor citadellet på en av de i alt 19 høydene over byen. Byen som tidligere het Rabbath-Ammon og deretter Filadelfia før den skiftet navn til Amman, omtales også som den hvite byen. Nå kan vi se hvorfor. De tusenvis av hvitkalkede mursteinhusene i alle himmelretninger. Mange av dem med tv-antenner og klesstativ eller vanntanker på taket.
Og flokker med duer som flyr mellom husene. Vi hører biler som tuter der nede og millionbyen er en eksotisk gryte som syder av liv denne ettermiddagen.
Ahmad hjelper med billetter og adgang til citadellet, og dermed mulighetene til å se de utrolige ruinene av Herkulestemplet, av Umayyadepalasset og av Bysantinerkirken.
Det er her, mellom ruinene, den irske popgruppen Coldplay hadde sin youtubesendte release for sitt én uke etter vårt besøk. Ny og gammel tid møtes 850 meter over havet.

Klikk på bildene for å se dem i større format. Alle fotos: Odd Roar Lange

Lyden av Amman

Klokka er 14.17 og bønneropene fra moskeen like ved det romerske teateret, med sine 6000 sitteplasser en kort kjøretur ned de bratte bakkene ned fra citadellet, fyller den 25 grader varme luften denne november-ettermiddagen.
Turistene på citadellet stopper opp, blir helt stille og lar lukter og lyder synke inn. Det er umulig å ikke bli grepet av stemningen på det historiske og høyeste punktet av millionbyen.
Amman, som tok i mot over en million palestinske flyktninger i 1947 og i løpet av årene som fulgte.
Og som de senere årene har tatt i mot et enormt antall syriske flyktninger.
Derfor er det idag ingen i dag som vet hvor mange som egentlig bor i Amman. Men en rusletur i byen er en fabelaktig opplevelse. Her finner du absolutt alt mellom himmel og jord.
Butikker som selger sexy undertøy til kvinner i burka, en ung mann som handler levende duer i et bur, og en eldre kar som sitter i sofaen han håper å selge - men er foreløpig uten kunder i det disige ettermiddagslyset.
Biltrafikken går tett begge veger, men ingen synes å bli stresset av den tidlige rushtrafikken.
Og Ahmad Zeno vet snarvegen slik at vi etter få minutter er i andre enden av den økonomiske skalaen i Amman: i ambassadestrøket og Al-Umawyeen St. Hvor den ene luksusvillaen er mer grandios enn den andre.
Rundreisen i en liten del av Jordan ble en av mine største reiseopplevelser. Jeg må tilbake hit.
Klikk på bildene for å se dem i større format. Alle foto: Odd Roar Lange

Den gamle by

Denne morgenen hadde startet mange timer tidligere. Ahmed plukket oss opp utenfor Crowne Plaza Jordan Dead Sea Resort & Spa, halvannen times kjøring fra Amman. Resorten regnes som en av de beste ved den jordanske bredden av Dødehavet. Hvor vi to dager tidligere hadde prøvd et bad i sjøen som er det lavestliggende punktet av jordas overflate - 400 meter under havet. Men Amman var ikke det opprinnelige målet denne dagen. Vi skulle til oldtidsbyen Jerash, som har en mer enn 6500 år lang historie. Og det var her guiden med det fabelaktige navnet, Moh´d Khier a wahab Ahmed Doghijoca, ville vise frem sin verden.
Siden 1978 har han tatt i mot turister til omvisning i de utrolige ruinene.
Her var bare en liten del gravd ut da han startet i jobben. Nå kjører han de 45 minuttene fra Amman, hvor de to døtrene hans bosatte seg med familier, til Jerash hvor han gjerne tar i mot flere turister hver dag.
Gjerne skandinaver. Mens han kan styre seg for kinesere som bare vil ta en snarkikk, knipse et par bilder, og deretter reise videre. Med humor og en selvspikket pekestokk tar Ahmed Doghijoca oss med på en uforglemmelig vandring. Før det er klart for lunsj i den libanesiske restauranten like ved ruinene. Også den nye delen av Jerash er verd et besøk.
Mens shopping i basaren ved ruinenes sydport kan hoppes over på grunn av høye priser og fake-varer.

Unesco-opplevelser

Det er vanskelig å ikke plukket ut turen til Petra som et av turens absolutte høydepunkt. Heldigvis ble vi rådet til å dra tidlig fra hotellet denne dagen. Og sikre at vi var fremme ved porten, som inneholder både museum og shoppingmuligheter, allerede ved 9-tiden om morgenen. Turen til Petra tok ca 2,5 time fra resorten ved Dødehavet. En tur gjennom goldt men veldig fascinerende fjellandskap - og gjennom små og store landsbyer som ga oss en lite innblikk i livet på landsbygda.
I Petra er det veldig smart å ha bestilt guide på forhånd. Slik at dere får den gode opplevelsen med å bli fortalt om alle godt synlige og godt skjulte skatter underveis. Joggesko er nødvendig, siden turen går på delvis gruslagte veier, og tidvis ujevnt underlag.
Petra er midt-østens største turistattraksjon, og regnes om et av de sju nye underverkene. Ruinbyen med en opptil 9000 år lang historie er naturligvis på Unescos Verdensarvliste.
Dette forteller Store Norske Leksikon om Petra:
Området hadde bosetning allerede i det 7. årtusen før Kristus. Ca. 300 før Kristus var Petra nabateernes hovedstad og et sentrum for karavanehandelen. Det antas at byen i sin blomstringstid hadde opp mot 40 000 innbyggere. I 105 før Kristus ble byen innlemmet i Romerriket.
Handelsrutene ble etter hvert endret, og Petras betydning gikk tilbake; byen ble ødelagt av jordskjelv og lagt i ruiner etter muslimenes erobring på 600-tallet. Den ble gjenoppdaget i 1812, og det har vært foretatt utgravninger fra den tid, men særlig etter 1950. Flere bygninger er hugd inn i fjellet, blant annet et Isis-tempel med senromersk praktfasade.

Om man kommer tidlig til Petra så slipper du to viktige ting:
1) Den varmeste tiden på dagen.
2) Og rushet av turister fra cruiseskipene som seiler til Aqaba. De kommer i «strie strømmer« fra ca midt på dagen. Og da er det smart å være ferdig med omvisningen (selv om man strengt tatt ikke blir ferdig på en dag).

Er det trygt å besøke Jordan?

Ja. Av alle landene i Midt-Østen så kan du normalt regne Jordan som det med minst risiko for fare og problemer (unntatt området du uansett ikke kommer til å besøke - langs grensen til Syria). Strenge lover fører også til at det er lav kriminalitet i landet. Men vanlig forsiktighet anbefales.

Når bør jeg besøke Jordan?

De aller varmeste sommermånedene kan være i overkant krevende for mange nordmenn. Og om vinteren kan det komme snø på de høyeste toppene i Jordan. Men både vår og høst er fantastiske årstider, men også årstidene med mest folk. Dersom du skal besøke de populære turistattraksjonene så er det smart å være tidlig ute om morgenen, for å unngå å havne i køene når cruiseskipene kommer med sine buss-kolonner. Vi besøkte Jordan i midten av november og hadde 20-30 graders lufttemperatur.

Slik reiste vi

Vi reiste med reisearrangøren Amisol Travel fra Oslo til Sharm el-Sheikh i Egypt. Etter tre dager i Egypt gikk turen videre til Jordan. Det er mulig å ta direktefly fra Sharm el-Sheikh til Amman, eller gjøre som oss, ta turen via Kairo. Det er ikke behov for visum til Egypt dersom du skal oppholde deg bare i Sharm el-Sheikh i mindre enn 15 dager. Men dersom du skal via Kairo så må du ha visum som kan kjøpes på flyplassen (25 dollar).
Reportasje fra Egypt kommer litt senere.
Har du spørsmål om turen så kan du gjerne stille dem i kommentarfeltet.